Hlavní obsah

Úsporný tarif má pomoci všem domácnostem, jedné skupině však uleví jen málo

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Úsporný tarif ve čtvrtek schválila vláda. Ilustrační foto.

Reklama

Úsporný tarif se začíná rýsovat. Nejvíce by měl pomoct těm, kteří mají ceny energií zafixované z předchozích let. Definitivní výši pomoci se ale veřejnost dozví až na přelomu července a srpna.

Článek

Sněmovna ve čtvrtek schválila příspěvek na úhradu nákladů za elektřinu a plyn, tzv. úsporný tarif, který má všem domácnostem pomoct s vysokými cenami energií. Hlavní parametry pomoci, tedy jakou slevu nakonec lidé získají, však vláda stále neodhalila. Prozatím pouze „načrtla“, jak by příspěvky mohly vypadat.

Na úsporný tarif by měl stát vyčlenit 30,6 miliardy korun, přičemž maximální příspěvek na odběrné místo by činil 16 tisíc korun ročně. Novela schválená Sněmovnou však umožňuje pomoc navýšit až na 30 tisíc korun, ovšem pouze v případě, že by vláda přidala z rozpočtu další finance. Zatím se však počítá s 30,6 miliardy korun.

Odborníci z branže předpokládají, že úsporný tarif projde jak Senátem, tak jej následně podepíše i prezident.

Přestože dodavatelé neznají podrobnosti, a tudíž ani nevědí, jakou slevu budou svým zákazníkům od podzimu započítávat, podporu vítají. „Je správné, že je tarif flexibilní v podobě nastavování částek, které se mohou měnit v čase. Elektřina na příští rok nyní stojí 370 eur za MWh a cena ještě může dále růst,“ říká Jiří Matoušek, marketingový ředitel společnosti Centropol, která je dodavatelem elektřiny i plynu.

Podotýká, že žádná pomoc není dokonalá, tedy ani úsporný tarif ne. „Neřeší velký nárůst nákladů na bydlení, ale má odlehčit cenovým růstům,“ říká Matoušek.

Pomoc je zatím připravena pro všechny domácnosti, včetně těch, které mají z předchozích let ceny elektřiny a plynu zafixované. „Těch ale bude čím dál méně,“ upozorňuje Matoušek. Fixace na jeden, dva nebo tři roky končí měsíčně tisícům zákazníků od různých dodavatelů.

Do konce roku vyprší fixace jednotkám zákazníků u ČEZ, kteří odebírají elektřinu, a asi 10 procentům zákazníků u plynu. Dalším vyprší fixace až v příštím roce. „Jde zhruba o polovinu fixovaných zákazníků na elektřině (cca 730 000) a třetinu z fixovaných na plynu (cca 160 000),“ říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Podobně na tom budou i zákazníci dalších dodavatelů. „Do konce roku skončí 20 procent fixovaných smluv, jde o cca 290 tisíc zákazníků. V těchto případech naprostá většina přechází do tzv. prolongace,“ říká mluvčí innogy Martin Chalupský.

Fixace končí i některým odběratelům, kterým loni dodavatelé přestali energie dodávat a čekaly na ně dražší ceníky, než na jaké byli zvyklí. „Zákazníci po Bohemia Energy a dalších dodavatelích mají zafixované ceny energií kolem 3200 Kč za MWh a budou je mít až do roku 2023. Těm tarif samozřejmě pomůže,“ říká Matoušek.

Hůř na tom ale budou lidé, kteří mají spotřebu velmi vysokou. Typicky to jsou domácnosti, které elektřinou či plynem nejen svítí a vaří, ale také topí nebo ohřívají vodu. „Ty budou podle spotřeby platit přes 100 tisíc korun ročně. Dostanou příspěvek 16 000 korun, což odpovídá 16 procentům,“ popisuje Matoušek. Náklady na energie však mohou v příštích měsících ještě narůst.

Úsporný tarif nyní čeká na projednání Senátem a následně poputuje k podpisu prezidentovi. Jak od října bude pomoc fungovat, se veřejnost dozví na přelomu července a srpna, kdy jeho podobu upřesní vláda pomocí nařízení. Do té doby může také návrh zákona ještě pozměnit Senát.

Jak vysoká sleva na podzim bude, bude rozhodnutí nejen ministerstva, ale celé vlády.
Marek Vošahlík, mluvčí MPO

„Ministerstvo připravilo ‚podvozek‘ pro to, aby byl nějaký základ pro to, jakým způsobem bude tarif fungovat. Poté bude na vládě, aby svým nařízením řekla, jaké podmínky budou platit,“ říká mluvčí MPO Marek Vošahlík.

Vláda nařízením stanoví, jaká nakonec bude výše příspěvku nebo jaká bude horní hranice příspěvku. „Jak vysoká sleva na podzim bude, bude rozhodnutí nejen ministerstva, ale celé vlády,“ sdělil Vošahlík.

Nařízení bude měnit také to, jakých odběrných míst se bude sleva týkat, nebo období, kdy dodavatel bude zohledňovat slevu ve vyúčtování. Sami obchodníci s elektřinou a plynem zatím netuší, jakou část z konečné ceny energií úsporný tarif zákazníkům sleví nad rámec odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje energie.

Pro dodavatele je úsporný tarif na rozdíl od odpuštění DPH a poplatků za OZE složitější na zapracování. „Není to řešení, které implementujeme ze dne na den, ale není složité,“ říká o něm Matoušek.

Až novela zákona začne platit, obchodníci musí slevu zohlednit v nejbližším vyúčtování. Z rozpisu záloh a vyúčtování musí být zřejmá výše příspěvku. Společnosti musí rovněž informovat o výši pomoci pro jednotlivé kategorie zákazníků na svých webových stránkách.

Reklama

Související témata:

Doporučované