Hlavní obsah

Náš ředitel prchl z Kyjeva. Situace je šílená, říká majitel české firmy

Válka na Ukrajině očima podnikatele, který tam má firmu. Rozhovor s Martinem Hrdličkou, spolumajitelem Hrdlička Holding.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Český podnikatel a spolumajitel největší geodetické firmy v zemi Martin Hrdlička se bojí o osud svých lidí na Ukrajině. Ředitel pobočky je na cestě z Kyjeva, drahou techniku ukryli. „Modlím se za něj, aby to přežil,“ říká.

Článek

Minulý rok založili v Kyjevě dceřinou firmu Geodata Ukrajina, která se zabývá digitalizací v geodézii. U jejich českého sídla už několik dnů vlaje ukrajinská vlajka. Martin Hrdlička, spolumajitel Hrdlička holding, popsal pro SZ Byznys konkrétní první dopady války na Ukrajině na podnikání.

Co se děje ve vaší pobočce na Ukrajině?

Je to tragédie, je to bezprecedentní likvidace jedné země. Ty zprávy se každou chvíli mění, mně to chodí přes naši firmu na Slovensku, která se o naši novou pobočku na Ukrajině stará.

Mám zprávy o tom, že náš ředitel v noci uprchl z Kyjeva, v noci tam zabalili věci, co šlo, a utíká na jih od Kyjeva do oblasti Kirovohradu. Ujeli 100 kilometrů a jedou už 6 hodin. Naštěstí v noci si stačil nabrat benzín, než začaly fronty.

Ta situace, jak ji popisují média, nevypadá tak hrozně, jako je skutečná situace.
Martin Hrdlička, majitel společnosti Hrdlička Holding

Modlím se za něj, aby to přežil, ta situace, jak ji popisují média, nevypadá tak hrozně, jako je skutečná situace. Mně přišly snímky z Ukrajiny a podle nich je zasažená celá Ukrajina. Je to normální regulérní svinská válka.

Kolik lidí pro vás v tuto chvíli pracuje?

Jsme geomatická firma, děláme geodézii, tak to rozjíždíme postupně. Máme tam ředitele pobočky a další dva inženýry. Ale jsou tam třeba české firmy, jako je Unicorn nebo třeba Valbek, které tam mají plno zaměstnanců.

Jaký máte teď krizový plán, třeba i ve vztahu k zaměstnancům?

Je to na jejich volbě. My samozřejmě dáváme najevo solidaritu už delší dobu. Ale oni sami si musí rozhodnout, jestli budou se zbraní v ruce bránit svoji zemi nebo raději zvolí emigraci. My jsme každopádně pobočku dočasně zavřeli a věříme, že ji znovu otevřeme na svobodné Ukrajině znovu.

Vaše pobočka vypadá jak?

Jsou to kanceláře, my máme poměrně drahé vybavení, které pracuje se satelity, tzv. totální stanice, různé scannery a podobně. Tyto drahé věci jsme museli schovat, protože samozřejmě ruská armáda pokud půjde do důsledků, tak známe to rabování, které následuje po vpádu jakékoli armády.

Promiňte tu otázku, ale schovat kam?

No na nějakém místě, v nějakém sklepě, kam nikoho nenapadne jít. Nevím, kam to ten Žeňa schoval, ještě jsem s ním nemluvil.

Celý rozhovor s Martinem Hrdličkou najdete ve videu výše.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované