Hlavní obsah

Němci to s energií umí, získají náskok a my jim to zaplatíme, píší čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Čtenáři diskutují o dopadu emisních povolenek na ceny energií.

Reklama

Ceny emisních povolenek letí vzhůru a tlačí na cenu elektřiny, protože je musí nakupovat uhelné a plynové elektrárny. Jak výhled na další zdražování energií vnímají čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o dalším bezprecedentním zdražování energií.

Petr Kopejtko: Tato situace může mít z mého pohledu dvě příčiny. Buď to Bruselu a ostatním vládám vyhovuje a chtějí to tak. Koneckonců skutečně to tlačí na šetření s energií a podporuje obnovitelné zdroje. Pak je ale nutno dodat, že zcela kašlou na občany. Nebo bruselské úřady zabývající se predikcí odvádí velmi špatnou práci. Nevím, která varianta je horší. Mimochodem klidně budu platit za energie jako v Německu, když budu mít plat jako v Německu. Mít společné ceny za komodity, ale rozdílné ohodnocení za stejnou práci je velmi špatně. Tím by se měla EU zabývat, aby za stejnou práci dostávali všichni lidé v EU stejně. Pak je možné mít stejnou cenovou politiku v celé EU.

Marek Svab: Němci to dělají dobře. Tohle oni umí. Bez ironie, jenom ostatní to odtrpí a zaplatí. To, že se svět postupně změní tak, jak si nikdo neuměl před 10 lety představit, je prostě fakt a nevyhnutelnost. Německo se do toho vrhlo, za dekádu dvě budou úplně jinde, elektromobilizovaní, možná skoro uhlíkově neutrální, čistí, zelení, naučení na nový svět. A budou technologicky i ohledně know-how na špičce a budou „to“ moct vyvážet. My jim to teď zaplatíme a usnadníme. Pochopili to prozíravě a dobře. Nenadávám na ně, spíš mne štve, že my toto nechápeme a zase budeme hrát druhé housle.

Petr Šárka: Předpokládám, že původní myšlenka byla, že se o povolenky budou zajímat jen ti, kterých se týkají. Největší problém je, že emisní povolenky nakupují i spekulanti, kteří je drží jen pro zisk. Sice se to jeví jako správný postoj (ceny povolenek od začátku roku vylétly o stovky procent), ale ta bída v Evropě je zdrcující. A bude hůř. Jenže ve společnosti je mnohem více lidí, kteří budou postiženi zdražováním energií, a to existenčně, a tak se to následně projeví v občanské nespokojenosti a ve výsledku u dalších voleb. Přitom by stačilo omezení možnosti obchodovat s emisními povolenkami jen u těch obchodníků, kteří mají vazbu na potřebu povolenkami vyrovnat svůj objem produkovaných zplodin. Myslím, že se okolní svět EU musí smát, jak sama sobě řeže větev, na které sedí. Tak nějak to vypadá na sebevraždu průmyslu a příchod doby temna.

Karel Stržanovský: Emisní povolenky tu máme už několik let. Já se docela divím firmám, které je využívají, že už dávno neinvestovaly, aby je používat nemusely, nebo v nižším množství. Ony se prostě rozhodly, že nic měnit nebudou a jejich cenu přenesou na zákazníka.

Jirka Pinkas: Stejně ale jdou 2/3 na regulovanou složku - tj. dráty a solárním baronům. Včera jsem koukal: 15 000 Kč, z toho cca 10 000 Kč jde na přenos, 5000 Kč je silová energie z elektráren. Kupte si elektroměry do zásuvky, nastavte tam cenu kWh a koukněte, co vám doma žere a zda vaše chování nelze změnit. Nemyslím žárovky úsporné, ty už mají na vytížených místech snad všichni. Ale hlavně staré standby spotřebiče. Příklad: Dumal jsem, proč mi PC sestava, i když je vše vypnuté, bere 10W, podezříval jsem tiskárnu, samotné PC, ale byly to reproduktory, které mají trafo ještě před bednou s tlačítkem vypnutí. Takže jsem tam dal prodlužovačku s vypínačem, ušetřeno cca 400 Kč ročně. Ještě vytahuji starou věž v kuchyni, ta bere též hodně. Ale třebas nová LCD, wi-fi, bezdrátový zvonek, to jsou 2 W, či 0,2 a to je únosné, aby to bylo zapnuté.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Zdenek Angel: Dostavět naše jaderné elektrárny, občanům a firmám v České republice prodávat elektřinu s nízkou marží (elektrárny jsou stavěny s podporou našich daní) a ostatním zájemcům mimo ČR prodávat klidně 1 kWh za 20 Kč. Ať si to platí, když uměle zvyšují ceny energií.

Petr Vilím: Přemýšlím o tom, kdy ta průměrná a chudší část Evropské unie řekne dost. Proč být ve společenství, ve kterém nejbohatší stát tohoto spolku naprosto bez jakýchkoliv strategických uvážení svým zeleným šílenstvím vede ty chudší státy do neuvěřitelných problémů? Myslím, že v různých evropských komisích je dost skvěle placených odborníků, aby s tím něco dělali. Já nepotřebuji, aby se z evropských dotací stavěly různé rozhledny a lavičky v parcích za 80 000 Kč. Já si chci doma rozsvítit a po práci si v rychlovarné konvici uvařit kafe, a nechci za to dát podstatnou část východoevropského platu. Jestli bude Evropská unie pokračovat v nicnedělání jako doteď, tak můj hlas určitě nedostane.

Reklama

Doporučované