Hlavní obsah

Směr Ukrajina. Tři příklady, jak se český byznys zapojil do válečné pomoci

Foto: Seznam Zprávy

Podnikatel Kvido Štěpánek pomáhá často. Tentokrát usedl za volant kamionu směrem na Ukrajinu.

Reklama

Čeští podnikatelé pomáhají Ukrajině – penězi, humanitární pomocí i ubytováním Ukrajinců prchajících před válkou. „Byrokracie na hranicích je šílená,“ říká o slovensko-ukrajinském pomezí jeden z nich.

Článek

Celý článek si také poslechněte v audioverzi.

Vlastní firmu s miliardovými tržbami a může se pochlubit titulem Nejlepší podnikatel roku. Přesto teď sedl za volant kamionu, aby odvezl pomoc tam, kde je potřeba. Na Ukrajinu.

„Už šest hodin stojíme na slovenských hranicích,“ poslal Kvido Štěpánek redakci SZ Byznys SMS zprávu z cesty. Nezní optimisticky. Další tři hodiny pak jeho humanitární konvoj čítající dva kamiony a tranzit stojí na ukrajinské hranici. Cesta do Mukačeva, které je cílem humanitární mise, už však probíhá dobře.

„Napěchovali jsme dva kamiony pomocí. Jsou tam obvazy, deky, spacáky, trvanlivé potraviny. Zkrátka vše, co si řekli. Jen ta byrokracie na hranicích je šílená. Je válka, my chceme pomoci a celníci se s prominutím chovají jako hulváti,“ popisuje Štěpánek.

Část pomoci zůstává přímo v Mukačevu, kam teď před bombardováním svých měst proudí mnoho Ukrajinců. Část putuje dál. „Bylo vidět, jak to lidé potřebují. Jeden starší člověk, který v mládí pracoval v Praze, mi moc děkoval za to, jak Češi pomáhají. Ukrajina to hodně vnímá,“ dodává.

Cestou zpět pak usedl za volant tranzitu, aby řidiči kamionů mohli vůz odstavit na povinnou přestávku, a od hranic odvezl i dvě maminky s dětmi. Jednu, Japonku, která se na Ukrajinu přivdala, ubytoval ve své rodině. „Má dvě děti – čtyři a dva roky. Další den jsme ji odvezli do Prahy, kde čeká na letadlo, které japonské velvyslanectví vypravuje do Ósaky,“ dodává Štěpánek.

V tu samou dobu Pavel Steiner, majitel společnosti Umbrella Mobility, vypravuje další zelený autobus směr Ukrajina. Tentokrát veze hromadu trvanlivého chleba, předtím to byly spacáky, matrace, hygienické potřeby, oblečení nebo i palety krmiva pro psy a kočky.

„Překročili jsme hranici 150 tun materiálu doručeného pro Ukrajinu a 500 přepravených lidí z Ukrajiny,“ říká Pavel Steiner. I on si ale stěžuje na průtahy na hranicích. Zmiňuje devítihodinové čekání na německé hranici při převozu prchajících lidí i zahraničních studentů do Berlína.

A do třetice pražská Hostivař, hotel Selský Dvůr. Jediný hotel, který po pandemii zůstal hoteliérovi Viliamu Sivekovi. Hned ve čtvrtek 24. února, tedy v ten samý den, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu, vyčlenil Sivek svůj hotel pro pomoc lidem, kteří budou ze země utíkat. Už věděl, že ráno mu přijedou první dvě ukrajinské rodiny s dětmi.

O čtyři dny později měl v Selském Dvoře 56 ukrajinských uprchlíků, převážně maminky s dětmi a kojenci.

„Všichni jsou moc slušní a je na nich poznat, že zažili obrovský strach. Nikdy v životě jsem se nesetkal s takovou zdravotní problematikou, musíme řešit například onkologické onemocnění u jedné maminky. Záněty uší, bolesti zubů, u dospělých i dětí. Když si uvědomíte, že naši hosté nejsou nikde zdravotně pojištěni, tak v tom jednoduše lítáme. Poděkování patří lékárně Benu, dodali plenky i léky na uklidnění. Vážím si pomoci všech občanů a upřímně za ni děkuji,“ komentuje na svém Facebooku Sivek situaci.

To je přece samozřejmost

Všichni se shodují v jednom – to je přece samozřejmost. Český byznys stojí za Ukrajinou a příběhy Kvida Štěpánka, Viliama Siveka či Pavla Steinera jsou jen malé střípky.

Týden po začátku války už firmy a tuzemské byznysové špičky vybraly materiální a finanční pomoc v hodnotě stovek milionů korun. Na Ukrajinu míří zbraně, peníze, teplé oblečení, ale i spacáky či powerbanky. Další pomoc pak míří k lidem prchajícím před konfliktem.

RegioJet nabízí každý den cestujícím s ukrajinským pasem noční lůžkové vlaky ze Lvova, humanitární spoj vypravují také České dráhy. České obchodní řetězce svým ukrajinským zaměstnancům, kteří jdou do bojů proti ruskému agresorovi, dál vyplácejí minimálně padesát procent mzdy a těm dalším dávají volno navíc, aby na hranicích mohli vyzvednout své rodiny.

Operátoři lidem prchajícím před válkou rozdávají přednabité SIM karty a volání Česko–Ukrajina je zdarma.

Sto milionů pro Ukrajinu

V tomto článku rozhodně nemůžeme obsáhnout všechny dárce. Přispívají totiž malé firmy i velcí investoři.

Například Ondřej Tomek a firmy kolem něho poslali na podporu ukrajinské armády více než 110 milionů korun, Pavel Tykač vyčlenil 100 milionů, majitel Seznam.cz Ivo Lukačovič poslal 23 milionů a dalších 100 milionů věnovala i samotná firma Seznam.cz. Stejnou částku poslala i nadace manželů Kellnerových a Nadace PPF. Milionové sumy poslaly firmy jako Livesport, Alza, FTMO, Pale Fire Capital či KKCG. A stranou nezůstávají například ani čeští zbrojaři.

To, že Česko a český byznys pro Ukrajinu dýchají, dokazují i zdánlivé „drobnosti“. Třeba když se Ruská zmrzlina od značky Prima přejmenuje na Ukrajinskou zmrzlinu nebo když studio Olgoj Chorchoj navrhne a značka Bohematic vyrobí unikátní hodinky na podporu Ukrajiny a pošle je do dražby.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Poznámka: Společnost Seznam.cz je majitelem Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované