Hlavní obsah

Polský dravec chce rozčísnout českou konkurenci. Postaví halu u D1

Foto: 7R, Seznam Zprávy

První park vyroste nedaleko dálnice D1.

Reklama

Poptávka po průmyslových nemovitostech sice klesá, konkurence v Česku se přesto přiostří. Do země totiž vstupuje velký polský hráč – společnost 7R.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

26 tisíc metrů čtverečných, 750 milionů investovaných korun a blízkost dálnice D1. Na český trh se svým prvním projektem 7R Park Lavičky vstupuje nový velký stavitel skladů a výrobních hal, polská společnost 7R Group. Pro svůj projekt na Vysočině v blízkosti dálnice D1 už získala i stavební povolení.

„Český trh nám nabízí nové příležitosti k růstu a vyznačuje se omezenou nabídkou a silnou poptávkou investorů a nájemců. Významnou výhodou tohoto projektu je jeho poloha – nachází se v těsné blízkosti dálnice D1 a pouhých 50 kilometrů od Brna, přičemž Praha leží v dostupné vzdálenosti 135 kilometrů. Jsem přesvědčen, že se na českém trhu setká se zájmem potenciálních nájemců. Současně aktivně usilujeme o další akvizice a rozšíření našeho působení v České republice,“ uvádí Chris Zeuner, ředitel investic 7R odpovědný za rozvoj skupiny v České republice.

Plánovaný termín dokončení projektu je třetí čtvrtletí roku 2025 a hodnota první investice přesahuje 750 milionů korun.

Industriální plochy v Česku

Plocha:

  • Podle společnosti Industrial Research Forum dosáhla celková nabídka moderních industriálních ploch v Česku v prvním čtvrtletí roku 2023 hranice 11 milionů metrů čtverečních.

Místo:

  • Více než polovina aktuálně rozestavěných prostor na průmyslové haly se nachází v Karlovarském, Plzeňském a Jihomoravském kraji.

Nájemné:

  • Nejvyšší dosahované nájemné bylo na úrovni 7,7 až 7,9 eura (189–194 Kč) za metr čtvereční měsíčně. Speciální nabídky v Praze však začínají i na 8,5 eura (209 Kč) za metr čtvereční měsíčně.

Developeři

  • Mezi současné největší hráče na tomto trhu patří společnosti Panattoni, VGP, CTP, ProLogis, Garbe a GLP.

Investoři do výstavby

  • Accolade, Conseq

7R patří mezi velké polské hráče s patnáctiletou historií. Zaměřuje se na výstavbu ekologicky šetrných průmyslový staveb. „Náš premiérový projekt v České republice představuje významný milník po letech raketového růstu v Polsku. V Polsku jsme dokončili více než 100 objektů o celkové ploše 1,8 milionu m2,“ řekl Tomasz Lubowiecki, generální ředitel a zakladatel skupiny 7R.

Ani v Česku už ale není situace tak optimistická jako v minulých letech, kdy průmyslová výstavba trhala rekordy a sklady a haly patřily mezi nejstabilnější části realitního trhu. Kvůli slábnoucímu odbytu a problému e-shopů se zmenšují sklady, které si firmy pronajímají.

Podle dat realitní-poradenských společností Cushman & Wakefield a Colliers International se loni celková poptávka po těchto nemovitostech propadla téměř o třetinu. A spadla i samotná výstavba – podle poradenského sdružení Industrial Research Forum se na konci loňského roku stavělo 981 tisíc metrů čtverečních hal, což je ve srovnání se stejným obdobím roku 2022 pokles o 20 procent. Odborníci ale upozorňují, že i když jde o výrazný pokles, je to spíš návrat k normálnímu stavu po covidovém boomu.

Reklama

Doporučované