Hlavní obsah

Popelnice v Praze zdražily. Cest ke snížení poplatků je víc, třeba bioodpad

Foto: Pražské služby

Zájem o biopopelnice roste po změně poplatků za odpad.

Reklama

Praha změnila poplatek za odpadky. Někdo ušetří, většina ale zaplatí víc. Domácnosti nyní přepočítávají, jak se mají chovat, aby ušetřily.

Článek

Sáhni lidem na peníze a změníš jejich chování. Tak by se dal nazvat vývoj, který v Praze odstartoval po Novém roce. Magistrát hlavního města Prahy totiž změnil v návaznosti na úpravu odpadové a poplatkové legislativy vlastní odpadovou vyhlášku s účinností od 1. ledna 2022. Podle ní se už neodvozuje poplatek podle velikosti černé popelnice, ale každý litr komunálních odpadků se účtuje stejně.

„Nastavením jednotné sazby za jeden litr sběrné nádoby ve výši 0,50 Kč je zajištěn princip rovnosti, kdy každý poplatník hradí stejnou sazbu bez ohledu na typ zástavby na území města,“ informuje město v dopise, který rozeslal majitelům nemovitostí do schránek s odkazem na internet, kde si mohou na kalkulačce lehce spočítat to, kolik peněz budou nově platit.

Většina domácností si připlatí, ale některé si i při současných odpadových zvycích podle magistrátu polepší. „Rodinný dům obývající 1 až 2 osoby mající nádobu o objemu 80 litrů s vývozem 1× 14 dní zaplatí v roce 2022 řádově o 300 Kč méně než v roce 2021. Bytový dům na sídlišti, který obývá 95 osob využívající 3 nádoby o objemu 1100 litrů s vývozem 3× týdně, zde každá osoba zaplatí ročně o 420 Kč více,“ uvádí modelové příklady mluvčí Magistrátu hl. města Prahy Vít Hofman.

Důsledným tříděním však lze podle něj po vzoru hesla „Čím víc třídím, tím méně zaplatím“ kapacitu popelnic snížit a tím dále snížit i výši poplatku.

Některé domácnosti, které byly v minulosti zvyklé vyhazovat do hnědých popelnic biologický odpad, ušetří ještě více. Odvoz bioodpadu je totiž do 15 metrů k místu výsypu (Tím se myslí vzdálenost od stálého přistavení sběrných nádob od místa, kde dochází k jejich výsypu, tedy k popelářskému autu, pozn. red.) nově zdarma. „Bydlím v rodinném domku s malou zahrádkou. Jednou za dva týdny si necháváme odvážet směsný odpad a už minimálně pět let i bioodpad. Změna se nám líbí, protože budeme platit méně,“ pochvaluje si nová pravidla Václav F.

I při menším výběru peněz za biologický odpad však Praha na nové vyhlášce „vydělá“. Za rok 2020 získala za odvod černých a hnědých popelnic od obyvatel 951 milionů korun. Data za rok 2021 zatím nejsou k dispozici, ale letos bude výběr poplatků podle mluvčího Hofmana zcela jistě vyšší a změna podmínek ve svozu bioodpadu na to nebude mít vliv.

„Změna poplatku bude generovat zvýšení příjmu na straně města řádově o nižší stovky miliónů korun. Přesně to nelze predikovat, protože výše výběru poplatku se bude odvíjet od počtu skutečně svezených litrů v daném kalendářním roce,“ říká Hofman. Až dosud se podle něj počet nádob na směsný odpad ročně zvyšoval zhruba o tisíc kusů.

Od ledna evidujeme 3 532 nových žadatelů o přistavení nádoby na bioodpad a jejich počet se nám doslova každou minutou navyšuje.
Vít Hofman, mluvčí Magistrátu hl. města Prahy

Podle svozových firem, které na území hlavního města svážejí odpad, to letos může být jinak. „Řada vlastníků snižuje objem svozu směsného komunálního odpadu. Registrujeme více žádostí o snížení četnosti svozu nebo menší typy nádoby směsného komunálního odpadu. Je to pravděpodobně v reakci na změnu výpočtu poplatku za odpady,“ domnívá se Pavla Ivácková, mluvčí společnosti AVE CZ odpadové hospodářství, která sváží odpad z necelé třetiny domácností v Praze.

Pozitivně podle ní vlastníci domů hodnotí bezplatný svoz bioodpadů a od začátku roku si objednali téměř tisíc nádob na bio odpad.

Foto: Magistrát hl. města Prahy

Odpadky svážejí v Praze čtyři společnosti.

Podobný vývoj zaznamenává také největší odpadová firma Pražské služby, která sváží zhruba dvě třetiny metropole, a to jak směsného komunálního odpadu (SKO), tak tříděného odpadu.

„Obecně množství odpadu již několik let roste, nicméně si nedovolíme odhadovat, zda tento trend bude pokračovat i nadále. Evidujeme zájem o změnu snížení objemu nádoby, nebo frekvence svozu SKO a v návaznosti na změnu množství bude muset patrně dojít ke změně svozových programů. Rozsah změn nejsme v tuto chvíli schopni upřesnit, protože stále dochází k novým objednávkám,“ popisuje situaci mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Anketa

Donutí vás nové poplatky za odpad snížit jeho množství a třídit pečlivěji než dosud?
Ano
27,9 %
Ne
72,1 %
Celkem hlasovalo 262 čtenářů.

Ostatní dvě společnosti, Komwag, podnik čistoty a údržby města a Ipodec – čisté město, se k dotazům redakce nevyjádřily.

Praha měla ke konci loňského roku přes 122 tisíc sběrných nádob na směsný odpad a přes 24 tisíc kontejnerů na tříděný odpad, jako je sklo, papír, plasty, nápojové kartony a kov. Popelnic na bioodpad měla ke konci listopadu zhruba 16 tisíc. Jen do poloviny ledna se tento počet díky odpuštění poplatku zvedl zhruba o pětinu.

„Data za prosinec 2021 ještě nemáme od svozových společností k dispozici. Od ledna 2022 evidujeme aktuálně 3 532 nových žadatelů o přistavení nádoby na bioodpad a jejich počet se nám doslova každou minutou navyšuje,“ říká mluvčí magistrátu.

Ohlasy veřejnosti na změnu nelze podle něj jednoznačně zařadit ani jako výrazně negativní, ani jako výrazně pozitivní. „Zaznamenali jsme ohlasy klientů nespokojených s navýšením sazby poplatku v případě nádob větších objemů, tak ohlasy od klientů vyloženě spokojených, kteří nastavení poplatku vnímají jako vyloženě motivační ke třídění odpadu,“ dodává Hofman.

Reklama

Doporučované