Hlavní obsah

Pro 500 Čechů v Egyptě poletí letadlo. Výbuch ukončil sezonu v letovisku Taba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Výbuch ukončil sezonu v letovisku Taba. Pro 500 Čechů v Egyptě poletí letadlo. Video: Twitter.com, titulky: Jan Marek

 

Reklama

aktualizováno •

Z egyptského letoviska Taba, které v noci zasáhl dron, cestovní kancelář Čedok evakuuje pět set turistů. Lokalita pro zájezdy pravděpodobně zatím skončí, říká šéf Asociace cestovní kanceláří ČR Jan Papež.

Článek

V egyptském letovisku Taba u Rudého moře, kde v noci na pátek zasáhl dron zdravotnické zařízení, se nachází stovky českých turistů. Podle Jana Papeže, místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR, celkové číslo Čechů, které se v lokalitě aktuálně nachází na dovolené, zatím není jasné. Nejvyšší počet turistů má ale na místě cestovní kancelář Čedok.

„Přesná data o turistech v této lokalitě nemáme. Nemůžeme vyloučit, že do letoviska vycestovali čeští turisté kromě s CK Čedok také například s německými nebo polskými kancelářemi. Odnedávna do této lokality vozí turisty i několik menších českých cestovek,“ říká pro SZ Byznys Jan Papež.

Podle informací, které potvrdila tisková mluvčí Čedok, v pátek cestovní kancelář evakuuje zhruba 500 českých turistů. „Bezpečnost našich klientů je prioritou, proto jsme se rozhodli předčasně ukončit zájezdy v hotelích kolem egyptské Taby a během dnešního dne vyslat charterové lety, aby se zpátky do České republiky vrátilo všech 500 českých turistů, které v oblasti máme,“ uvedla Kateřina Pavlíková.

Podle ČTK všechny tři repatriační lety, které pro CK Čedok vypravuje dopravce Smartwings, by měly v Česku přistát krátce před půlnocí, není ale vyloučeno zpoždění. Dva podle mluvčí Smartwings Vladimíry Dufkové budou směřovat do Prahy a jeden do Brna. „Smartwings na vzniklou situaci okamžitě zareagovaly. Vypravit speciální lety v tak krátké době vyžaduje velkou flexibilitu,“ řekla agentuře.

Na místě mohou být i další Češi

Všichni jsou podle jejích slov v pořádku a dostávají informace o transferech na letiště. „Aktuálně tedy organizujeme odlety a koordinaci zajišťují jak delegáti, tak naši partneři na místě,“ dodala Pavlíková. V destinaci se ale podle mluvčího Ministerstva zahraničních věcí Daniela Drakeho mohou nacházet i další jednotky turistů, kteří vycestovali buď s jinou cestovní kanceláří, nebo individuálně.

Ti podle jeho slov mají možnost využít evakuačních letů sjednaných cestovní kanceláří Čedok. „V každém ze tří letů by mělo být zhruba 15 volných míst,“ řekl Drake pro SZ Byznys. Dosud se ale podle slov mluvčího resortu na českou ambasádu v Káhiře žádný z turistů neobrátil.

Celkem bylo, podle dosud známých informací, při zásahu tamního zdravotnického zařízení zraněno šest osob. V celém Egyptě je aktuálně evidováno přes dva a půl tisíce Čechů, žádný z nich podle posledních informací zraněn nebyl.

Sezona pro letovisko Taba končí

Ačkoliv je egyptské letovisko Taba podle Jana Papeže turistům otevřené celoročně, pro letošní rok tam zájezdy pro české turisty pravděpodobně skončí.

„Podle zpráv, které máme k dispozici, měl zásah rakety (později Egypt potvrdil, že výbuch způsobil dron, pozn. red.) být spíše nešťastnou náhodou, ale samozřejmě jako cestovní kanceláře nemůžeme spoléhat na to, že se to nebude opakovat. S největší pravděpodobností Taba jako taková bude u cestovních kanceláří v tuto chvíli braná jako lokalita, kam turisty vozit nebudeme,“ řekl Papež.

„Je to samozřejmě rozhodnutí každé cestovní kanceláře jednotlivě. My jako asociace můžeme jen doporučovat. Jsme ve spojení s Ministerstvem zahraničních věcí a samozřejmě budeme přesvědčovat naše členy, aby respektovali doporučení resortu,“ dodává.

Také ministerstvo zahraničí aktualizovalo své varování týkající se Egypta. „Z důvodu raketového zásahu, ke kterému došlo v noci na pátek 27. října 2023 v letovisku Taba u Rudého moře, zjevně v souvislosti s probíhajícími boji v okolí, doporučuje MZV ČR dbát zvýšené opatrnosti při pobytu v zemi, sledovat místní média a respektovat pokyny bezpečnostních složek. Lokalita, kde došlo k incidentu, se nachází v těsné blízkosti hranice s Izraelem,“ píše se na stránkách úřadu.

Po zveřejnění informace z Egypta, že výbuch způsobil dron, jsme článek upravili.

Reklama

Doporučované