Hlavní obsah

Putinův majetek je opředen tajemstvím. Podle Kremlu skoro žádný nemá

Vladimir Putin podle oficiálního výkazu vydělává 140 000 dolarů ročně.

Reklama

Vladimir Putin může být pouze majitelem jednoho bytu a pár aut, stejně jako nejbohatším mužem světa. Sankce ze Západu kvůli napadení Ukrajiny Ruskem zamířily právě proti jeho majetku. Není ale jasné, jak velký je.

Článek

O ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi se často mluví jako o nejbohatším člověku světa. Nikdo ovšem neví, jak velký jeho majetek doopravdy je.

Jeho jmění v pátek Spojené státy a Evropská unie (EU) zmrazily v rámci druhého balíku sankcí v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Sankce cílí i na majetek ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Seznam by se mohl rozšířit také o ministra obrany Sergeje Šojgu a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova.

Každý ví, že prezident nemá žádný majetek kromě toho, který se každoročně přiznává ve výši apanáže, bytu nebo jiných bankovních účtů.
Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu

Vyhlášení restrikcí vůči Putinovi označil mluvčí Kremlu za „absurdní“ a poznamenal, že jsou hlavě státu sankce spíše lhostejné, uvedla agentura RIA Novosti. „Každý ví, že prezident nemá žádný majetek, kromě toho, který se každoročně přiznává ve výši apanáže, bytu nebo jiných bankovních účtů,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Ve skutečnosti se však o hodnotě Putinova majetku ví velmi málo. Navzdory mnoha spekulacím a fámám zůstává jeho majetek velmi neprůhledný.

Podle oficiálního výkazu, který každoročně zveřejňuje Kreml, Putin vydělává asi 140 tisíc dolarů ročně (3,18 milionu korun). Jeho jediným přiznaným majetkem je byt o rozloze 75 m2, garáž o velikosti 18,5 m2, tři auta a přívěs.

Tento výpis se však příliš neshoduje s nemovitostmi, které jsou státníkovi připisovány v různých koutech světa. Například zcela opomíjí „Putinův palác“, rozsáhlé sídlo u Černého moře, jehož hodnota se odhaduje na více než jednu miliardu dolarů.

Putin jeho vlastnictví popírá a hlásí se k němu podnikatel Arkadij Rotenbeg. Ten je státníkovi blízký – kdysi spolu trénovali judo. A spolu se svým bratrem vlastní společnost SGM Group, jež je největší firmou na stavbu plynovodů v Rusku. Rotenberg si díky Putinovi přišel na několik státních zakázek v hodnotě miliard dolarů, které byly spojené s pořádáním zimních olympijských her v Soči.

Zpráva o majetku rovněž nezahrnuje kolekci jeho luxusních hodinek, na které by nestačil ani jeho plat. „Putinova sbírka hodinek má hodnotu násobků jeho oficiálního platu. Bohatství vzniklo jako výsledek vydírání a masivních krádeží ze státních fondů,“ řekl stanici CNN investor a Putinův kritik Bill Browder.

Oficiálně zveřejněné informace se nevztahují ani k Putinově jachtě za 100 milionů dolarů, která s ním je dlouho spojována. Tato 82 metrů dlouhá loď s názvem Graceful byla podle serveru New York Times spatřena při odjezdu z Německa do Ruska jen několik týdnů před invazí na Ukrajinu.

Spekulace se dotýkají i jeho bytu v Monaku za 4,1 milionu dolarů, který si prostřednictvím offshorové společnosti koupila žena, která je údajně Putinovou milenkou. Stejně je na tom i drahá vila ve Francii spojená s jeho bývalou manželkou.

Podle některých teorií je bohatství ruského státníka propojeno s jeho rodinou a úzkým kruhem přátel, kterým Putin pomohl zbohatnout. Využil svého postavení a dohazoval svým blízkým státní zakázky a poté si údajně bral podíl ze zisku.

Putinovo jmění v roce 2017 vyčíslil americký finančník Bill Browden na 200 miliard dolarů, což by z něj dělalo nejbohatšího muže světa. Vycházel přitom z předpokladu, že si Putin kdysi vzal 50 procent majetku někdejšího nejbohatšího Rusa, podnikatele Michaila Chodorkovského. Browden tak sečetl přibližnou hodnotu majetků všech ruských boháčů a vydělil ji dvěma.

V Kremlu se podle Forbesu totiž pravidelně s Putinem scházelo 50 ruských oligarchů. Jedním z nich byl i šéf největší ruské soukromé banky Petr Aven. „Aven prohlásil, že tato setkání bral velmi vážně a chápal, že jakékoliv Putinovy návrhy či připomínky je potřeba brát spíše jako příkazy, a v případě neuposlechnutí je třeba počítat s následky,“ stojí ve zprávě bývalého ředitele FBI Richarda Mullera, který Avena vyšetřoval kvůli vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Problémem je, že žádnou z teorií a nemovitostí nelze s Putinem přímo spojit. Západ soustředil dřívější sankce proti oligarchům, kteří jsou blízcí představiteli Ruska v naději, že tím na něj zvýší tlak. Sankce jim znemožní přístup k majetku nebo provádění finančních transakcí v USA, Velké Británii a Evropské unii.

Američtí představitelé ale ne vždy s přesností vědí, jakého majetku se sankce budou týkat. „Znamená to, že sankce, kterými tyto lidi zasáhneme, budou z velké části oslavnými tiskovými zprávami, protože bez znalosti jejich majetku, ho nemůžeme zmrazit,“ uvedl pro New York Times Paul Massaro, hlavní poradce americké Helsinské komise, který radí členům Kongresu ohledně sankcí vůči Rusku.

Restrikce se tak mohou samotného Putina dotknout jen symbolicky. Ale i přesto, že Spojené státy mají jen omezený přehled o jeho majetku, sankce podle Massara mají smysl. Už „jen proto, abychom zmrazili, co můžeme, zmrazili, o čem víme, a dali lidem najevo, že tito lidé nejsou v našem systému vítáni,“ dodal.

Hodnota majetku nejbohatších lidí z Ruska se od napadení Ukrajiny rychle zmenšuje. Majetek 22 nejbohatších Rusů, kteří jsou v žebříčku 500 nejbohatších lidí světa sestavovaného agenturou Bloomberg, letos už klesl celkem asi o 83 miliard dolarů (1,9 bilionu Kč). Dva z nejbohatších Rusů – Michail Fridman a Oleg Děripaska – vyzvali Moskvu, aby ukončila invazi na Ukrajinu a chtějí, aby obě válčící strany našly řešení.

Nejbohatším mužem planety je stále americký podnikatel a zakladatel společnosti Amazon Jeff Bezos, jehož majetek Forbes odhaduje na 177 miliard dolarů.

Reklama

Doporučované