Hlavní obsah

S dobře navrženým domem a fotovoltaikou lze vydělávat na energetické burze

V moravských Omicích vyrostl „chytrý rodinný dům“, dává nahlédnout do budoucnosti energetického managementu domácnosti.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Aby byl domácí fotovoltaický systém efektivní, je třeba nad jeho fungováním přemýšlet. A zahrnout jej pokud možno již do výstavby domu. O plánování a realizaci „kvalifikované spotřeby“ je 7. díl seriálu Domácí fotovoltaika.

Článek

Dalibor Veverka si v Omicích u Brna postavil rodinný dům s fotovoltaickým systémem o výkonu 10 kWp, což je v současnosti pro domácnosti maximum, a velkorysým bateriovým úložištěm elektřiny s kapacitou 41 kWh. Jeho domácnost je energeticky úsporná a přitom uživatelsky velice přívětivá. Z velké části je to tím, že je chytře řízena prostřednictvím unikátního softwaru. Jak se ale dozvíme na návštěvě v Omicích, svoji zásluhu na dnešním stavu věcí má i celá řada přátel majitele domu, často lidí z prostředí špičkových firem řešících energeticky úsporné bydlení.

„Ten dům vlastně slouží také jako jakási laboratoř ČVUT,“ říká autor seriálu Domácí fotovoltaika Jan Staněk.

Stavte chytře, ušetříte na provozu

Mluvíme-li o chytře řízené domácnosti, neznamená to pouze využívání energeticky šetrných spotřebičů a optimalizaci okamžité spotřeby elektřiny. Dům v Omicích je novostavbou a od začátku byl stavěn tak, aby byl energeticky úsporný (pan Veverka je stavař v důchodu). Týká se to vytápění, ohřevu vody, ale třeba i osvětlení, které rozlišuje svícení ve dne nebo v noci. V domě funguje i rekuperace.

Vyrábět, spotřebovávat, nakupovat i prodávat

Fotovoltaika, přestože je opravdu výkonná, mnohdy nepokrývá sto procent spotřeby omického domu. Pan Veverka, mimochodem majitel elektromobilu, musí stále elektřinu dokupovat z distribuční sítě. Nakupuje (i prodává) ale za spotové ceny a díky inteligentnímu softwaru elektřinu dokáže nakupovat v době, kdy je levnější, a prodává, když je „na spotu“ dražší. Takže s elektřinou vlastně obchoduje. Své baterie tak plní nejen elektřinou vyrobenou na vlastní střeše, ale také elektřinou levně dokoupenou ze sítě. Aby ji doma spotřeboval nebo výhodně prodal. To je zatím v celkovém kontextu fungování fotovoltaických systémů v tuzemsku unikátní.

Vzhledem k dramatickému vývoji cen elektřiny bude její nákup za spotové ceny brzy realitou pro velké množství domácností.
Jan Staněk, autor seriálu Domácí fotovoltaika

Pan Veverka se o management elektřiny ve svém domě stará (ve videu několikrát použil výraz „kvalifikovaná spotřeba“). Baví ho to, to má ostatně společné s autorem celého seriálu Domácí fotovoltaika Janem Staňkem. A je čím dál jasnější, že starat se budeme muset všichni. Kdo se nestará a pouze bezstarostně spotřebovává, ten bude tvrdě platit.

Reklama

Doporučované