Hlavní obsah

Krok za krokem k solárům. „Jak jsem vybíral dodavatele“

Jan Staněk nahradil plyn i benzin elektřinou. Vyplatí se mu to, elektřinu mu vyrábí slunce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V roce 2012 nedávala fotovoltaika kvůli cenám akumulátorů ekonomicky smysl. O šest let později už se však Jan Staněk do realizace domácí elektrárny pustil naplno, což detailně popisuje v třetím díle seriálu Domácí fotovoltaika.

Článek

Jak v roce 2018 vyhodnotil energetickou situaci svého domu, jak odhadoval vývoj spotřeby domácnosti, včetně zohlednění předpokládaného vývoje cen energií. Jak sestavil zadání pro dodavatele a jak dlouho celý proces konfigurace systému trval. A dokonce i cenu.

To všechno prozradí známý popularizátor čisté energie Jan Staněk ve třetím z deseti dílů seriálu videí, která mapují sestavení a fungování domácí fotovoltaické elektrárny na rodinném domě na Brněnsku.

Vezme nás do technické místnosti a ukáže nám všechny jističe, elektroměry, baterie i střídač, který celý systém řídí. Vedle toho zásobník na užitkovou vodu, i tu fotovoltaický systém ohřívá, protože také teplá voda je vedle baterií efektivním akumulátorem energie.

ElectroDad pro Seznam Zprávy

  • Jan Staněk je známým podporovatelem elektromobility i udržitelné energetiky v širším kontextu. Absolvent brněnského VUT v minulosti pracoval mimo jiné pro eBanku, působil jako IT konzultant u společnosti Deloitte, později v Číně zastupoval společnost Moravia IT.
  • Dnes vede společnost Purple Ventures zaměřenou na investování do startupů. Jeho videokanál ElectroDad, prostřednictvím kterého zábavně informativním způsobem popisuje problematiku přechodu domácnosti na udržitelnou energetiku, sleduje na YouTube a na Stream.cz více než 25 tisíc odběratelů.
  • Exkluzivně pro Seznam Zprávy, nezávisle na obchodních partnerech Seznamu, vyrobil seriál deseti videí na téma Domácí fotovoltaika.

Kolik elektřiny v současnosti vyrábíme, kolik spotřebováváme nebo ukládáme a samozřejmě statistiky, nám ukáže mobilní aplikace. Jan Staněk všechna data často a pečlivě sleduje. Nepopírá, že ho to baví, ale nepochybně i díky tomu je jeho domácí fotovoltaická elektrárna efektivní a šetří peníze.

Reklama

Doporučované