Hlavní obsah

Ohřívejte si fotovoltaikou vodu. Za málo peněz je to hodně muziky

Instalace fotovoltaiky svépomocí? Nedoporučujeme, říkají v dalším díle seriálu Domácí fotovoltaika Jan Staněk a Pavel Hrzina. Ilustrační foto.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ohřev vody na topení a vody na mytí je pro většinu domácností největší energetickou zátěží. Teplá voda je drahá, a přitom lze jejímu ohřevu pomoci fotovoltaikou. Jak na to, radí čtvrtý díl seriálu Domácí fotovoltaika.

Článek

Komu se líbí myšlenka přeměňovat sluneční záření na elektřinu a tu si doma spotřebovávat, přitom ale do fotovoltaiky nechce investovat statisíce, měl by zhlédnout další díl seriálu Domácí fotovoltaika. Jan Staněk, známý propagátor zelené energie, si s Dr. Pavlem Hrzinou z Fakulty elektrotechniky ČVUT povídá o tom, jak fotovoltaickými panely ohřívat užitkovou vodu.

Toto je efektivní řešení

Fotovoltaika bez baterií, bez ambicí svítit, topit nebo dokonce nabíjet elektromobil. Řešení je to možná minimalistické, ale dlužno říci, že vysoce efektivní. Ohřev užitkové vody je totiž ve většině domácností druhým největším „žroutem“ elektřiny. A úplně největším, pokud elektřinou netopíte nebo máte moderní pasivní dům. K tomu, aby vám sluníčko většinu roku ohřívalo vodu na koupání, přitom potřebujete jenom pár fotovoltaických panelů, střídač a bojler.

ElectroDad pro Seznam Zprávy

  • Jan Staněk je známým podporovatelem elektromobility i udržitelné energetiky v širším kontextu. Absolvent brněnského VUT v minulosti pracoval mimo jiné pro eBanku, působil jako IT konzultant u společnosti Deloitte, později v Číně zastupoval společnost Moravia IT.
  • Dnes vede společnost Purple Ventures zaměřenou na investování do startupů. Jeho videokanál ElectroDad, prostřednictvím kterého zábavně informativním způsobem popisuje problematiku přechodu domácnosti na udržitelnou energetiku, sleduje na YouTube a na Stream.cz více než 25 tisíc odběratelů.
  • Exkluzivně pro Seznam Zprávy, nezávisle na obchodních partnerech Seznamu, vyrobil seriál deseti videí na téma Domácí fotovoltaika.

Na první pohled to není nic složitého. Zvládneme si tedy takovou sestavu doma nainstalovat sami?

„Nedoporučuju to. Nezdá se to, ale je to hned několik profesí najednou,“ říká ve čtvrtém díle seriálu Domácí fotovoltaika, který pro Seznam Zprávy tvoří Jan Staněk, na síti známý jako ElectroDad, vysokoškolský pedagog v oboru elektrotechniky Pavel Hrzina. Znalosti mu nechybí a s fotovoltaikou má i vlastní, praktické zkušenosti.

Nechte pracovat odborníky

Do úvahy je podle Hrziny nutné vzít v první řadě nosnost střechy, ale třeba i to, odkud a jak moc u vás většinou fouká vítr. „V těchto záležitostech je prostě dobré být tak zvaně krytý,“ říká Hrzina. Pojišťovnu, kdyby na jednání s ní došlo, většinou pramálo uspokojí tvrzení, že jsem si nosnou konstrukci jakožto zručný domácí kutil zhotovil sám.

Pro Pavla Hrzinu, vystudovaného elektrotechnika, je zapojení celého systému hračkou. Dá se říci, že člověk vzdělaný v oboru, s dostatečnými zkušenostmi, by měl minimálně částečnou instalaci menší fotovoltaiky zvládnout. My ostatní jsme na tom ale přece jen jinak. „Mohu vám ukázat podklady, které používáme pro výuku tematiky na vysoké škole. Jde o kapacity jednotlivých komponentů, jejich rezervy… Všechno to má pěkných pár kilogramů,“ ukazuje Hrzina s úsměvem skripta. A radí svěřit práci odborníkům. Ušetříte tím přinejmenším hodně času.

Ohřívání užitkové vody elektřinou vyrobenou fotovoltaickými panely je logickou a poměrně efektivní cestou, jak doma snižovat účty za energie. A dost možná to bude začátek vaší fotovoltaické cesty. Jan Staněk už po ní ušel pěkný kus, což pro Seznam Zprávy dokumentuje v seriálu Domácí fotovoltaika.

Reklama

Doporučované