Hlavní obsah

Kolik peněz dát do solárů, aby se vyplatily?

Do 2. dílu seriálu Domácí fotovoltaika si Jan Staněk pozval Pavla Hrzinu z Fakulty elektrotechnické ČVUT.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pavel Hrzina z Fakulty elektrotechnické ČVUT elektřině rozumí. Je vedoucím pracovní skupiny v Solární asociaci, o fotovoltaice ví všechno. Přitom nic neprodává. Chtěli byste od něj poradit s domácí elektrárnou? Kdo by nechtěl…

Článek

Kolik je třeba do fotovoltaiky „vrazit“, aby to ekonomicky dávalo smysl?

Takto na rovinu se Pavla Hrziny, odborníka na slovo vzatého, ve druhém díle seriálu o Domácí fotovoltaice ptá neúnavný popularizátor zelené energie Jan Staněk. Hrzina se odpovědi nevyhýbá, ačkoliv je těžké stanovit přesnou částku.

„Ptejte se sami sebe, co od fotovoltaiky chcete. Ohřívat vodu? Topit? Nabíjet elektromobil? Nebo chcete být dokonce nezávislí na dodávkách elektřiny od distributora?“ navádí Hrzina ke způsobu přemýšlení. To všechno totiž bude výši investice významně ovlivňovat.

Jedno je však jasné, 200 tisíc korun byste měli od státu dostat jako dotaci.

Přemýšlejte o budoucnosti

Domácí fotovoltaická elektrárna je investicí s životností několika desítek let. Za tu dobu se ve vašem životě hodně změní. Odejdou děti a spotřeba energie v domě výrazně klesne. Anebo neodejdou, další se narodí a spotřeba naroste.

Čím budeme topit? Co nám přinese příroda? Co vymyslí Unie? Zakážou nám řídit auta se spalovacími motory? Bude se podnebí i u nás významně oteplovat? Hrozí tuhé zimy, anebo zničující vedra? A co by to či ono pro moji domácnost vlastně znamenalo?

Zásadní otázka však zní: Myslíte si, že ceny energií budou klesat?

ElectroDad pro Seznam Zprávy

  • Jan Staněk je známým podporovatelem elektromobility i udržitelné energetiky v širším kontextu. Absolvent brněnského VUT v minulosti pracoval mimo jiné pro eBanku, působil jako IT konzultant u společnosti Deloitte, později v Číně zastupoval společnost Moravia IT.
  • Dnes vede společnost Purple Ventures zaměřenou na investování do startupů. Jeho videokanál ElectroDad, prostřednictvím kterého zábavně informativním způsobem popisuje problematiku přechodu domácnosti na udržitelnou energetiku, sleduje na YouTube a na Stream.cz více než 25 tisíc odběratelů.
  • Exkluzivně pro Seznam Zprávy, nezávisle na obchodních partnerech Seznamu, vyrobil seriál deseti videí na téma Domácí fotovoltaika.

„Domácnosti se budou elektrifikovat, takový je trend. A vy, pokud na cestu fotovoltaiky nastoupíte, to rádi budete podporovat,“ říká Pavel Hrzina. V souvislosti s tím doporučuje budovat domácí fotovoltaické systémy tak, aby se v budoucnu daly dále rozšiřovat.

„Způsoby spotřebovávání doma vyrobené elektřiny budou přibývat a budou dávat větší a větší smysl.“ I když tomu možná dnes ne všichni věří. Ale mít možnost přidat na střechu dalších šest panelů a navýšit tím výkon systému, mám-li pro vyrobenou elektřinu smysluplný odbyt, bude přinejmenším prima.

Jan Staněk má na svém rodinném domě fotovoltaickou elektrárnu už čtyři roky a ví, na co se ptát. Pavel Hrzina fotovoltaice rozumí a přitom nemá důvod cokoliv zastírat. Poslechněte si jejich rozhovor ve druhém díle seriálu Domácí fotovoltaika. Hodně se o tom, jak o fotovoltaice přemýšlet, dozvíte.

Reklama

Doporučované