Hlavní obsah

Skvělá doba pro zaměstnance: Kdo se nebojí změn, může si hodně polepšit

Foto: Jakub Bartoška, Seznam Zprávy

Více než třetina firem hodlá v blízké době nabírat nové lidi. Každá šestá však plánuje propouštění. Kdo se nebojí změn, může hodně získat.

Reklama

Doba je turbulentní. Mnoho firem hodlá v příštím čtvrtletí nabírat nové lidi, mnoho jich však hodlá i propouštět. Průzkum ukazuje, kde bude docházet k největším pohybům.

Článek

Ve firmách to „kvasí“ – mnoho jich hodlá v následujících měsících přijímat nováčky, velká část však bude naopak stav svých zaměstnanců zeštíhlovat. Kdo má pro strach uděláno, může si v této době polepšit. Ukazuje to průzkum náborové skupiny ManpowerGroup pro třetí čtvrtletí roku.

Zaměstnavatelé v Česku plánují v následujících třech měsících převážně navyšovat počet pracovníků. 35 procent společností bude nabírat, 16 procent propouštět, téměř polovina neplánuje nic a zbytek neví. Čistý index trhu práce, který ukazuje rozdíl mezi podílem firem, které hodlají nabírat nové zaměstnance, a těch, jež se jich hodlají zbavovat, tak vychází pro třetí čtvrtletí roku 2023 plus 19 procent.

To je o tři procentní body více ve srovnání s předchozím čtvrtletím, a dokonce o 12 bodů více než v prvním kvartálu, kdy byl index záporný. Avšak v meziročním srovnání je index stále o dva procentní body níže.

„Po velmi nejistém začátku roku se na jaře vrátila na trh práce důvěra a díky rostoucímu optimismu firem začala nezaměstnanost klesat o sedm až 10 tisíc lidí měsíčně. Firmy předpokládají v průběhu léta další navyšování počtu zaměstnanců. Subjekty v ekonomice se ale nadále velmi těžko vyrovnávají s novou realitou – přestože více než třetina organizací bude nabírat, tak více než každá šestá firma plánuje spíše propouštět,“ komentuje čerstvé výsledky indexu Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika.

V rámci oborů hodlá nabírat v příštím čtvrtletí všech devět hlavních českých odvětví. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím tempo náboru posílilo v pěti odvětvích a oslabilo ve čtyřech. V porovnání se stejným obdobím minulého roku však náborové tempo zpomalilo v sedmi odvětvích.

Foto: Seznam Zprávy

Vývoj čistého indexu práce.

Nejoptimističtěji se do budoucnosti dívá obor finance, pojištění a nemovitosti s čistým indexem trhu práce 45. Druhý nejsilnější sektor z hlediska náborů je energetika s indexem 32 procentních bodů. Oproti minulému čtvrtletí výrazně posílil index v odvětví komunikační služby, a to o 32 procentních bodů. Nejslabší hodnoty vykazuje s indexem ve výši dvou procent odvětví ostatní, do kterého patří veřejný sektor, státní správa, vzdělávání a neziskový sektor.

Z hlediska velikosti vykazují nejvyšší dynamiku střední a velké firmy, které hodlají nejvíce nabírat, ale také nejvíce propouštět. Například střední firmy chtějí nabírat ve 42 procentech, ale zeštíhlovat hodlá téměř pětina z nich (18 %). Stejný počet firem se hodlá se zaměstnanci loučit také v segmentu velkých společností s více než 250 zaměstnanci. Nabírat naopak plánuje třetina těchto firem, čistý index práce tak u nich vychází na 15 procent.

V rámci regionálního srovnání zaměstnavatelé předpokládají v průběhu nadcházejícího čtvrtletí růst trhu práce ve všech třech regionech. Nejsilnější hodnoty vykazuje region Praha s indexem 22, který oproti minulému čtvrtletí posílil o tři procentní body a v meziročním srovnání o jeden bod oslabil.

Nejvyšší nárůsty hlásí region Morava, mezikvartálně o devět a meziročně o šest procentních bodů. Nejméně hodlají nabírat nové pracovníky společnosti sídlící v Čechách. Čistý index práce pro ně vychází na 15 procent.

V rámci mezinárodního srovnání sezonně očištěných dat se Česko v úrovni náborového optimismu řadí do spodní poloviny žebříčku, a to o 12 bodů pod celosvětovým průměrem s hodnotou 16 procent (mezinárodní data jsou na rozdíl od těch českých sezonně očištěná).

Rezlerová z ManpowerGroup ČR u globálního porovnávání nálad společností připomíná, že průzkum byl proveden v době, kdy trval ekonomický pokles, včetně vysoké inflace a rostoucích životních nákladů. „To jsou stále naléhavé problémy pro mnoho zaměstnanců a organizací. Navíc v době průzkumu trvá již 14 měsíců ukrajinsko-ruský konflikt a nadále ovlivňuje očekávání zaměstnanosti zejména v Evropě,“ vysvětluje šéfka náborové firmy.

Země s nejnižšími i nejvyššími náborovými očekáváními pro nadcházející čtvrtletí se nacházejí v regionu Jižní a Střední Ameriky. Kostarika hlásí pro třetí čtvrtletí roku 2023 nejvyšší Index trhu práce (43), zatímco Argentina a její nestabilní ekonomika hlásí nejslabší náborové plány.

Obecně si organizace podle Rezlerové stále myslí, že region Jižní a Střední Ameriky má velký obchodní potenciál. Společnosti jako např. Tesla otevírají v regionu výrobní závody jako alternativu k závodům v Číně, podobně asijské organizace vidí investiční příležitosti k otevření výrobních závodů blíže k USA.

A jak se mají s aktuálním výzkumem „poprat“ zaměstnanci, kteří pracují pro podniky, které hodlají mocně nabírat, ale zároveň i propouštět?

Kdo bude chtít dynamickou dobu dobře zvládnout, měl by být podle Pavla Kuhna, řídícího partnera společnosti Kogi CON, která se zaměřuje na nastavování nových firemních kultur, aktivní, zajímat se o to, kdo co kde nabízí, a být ochoten se i stěhovat. Společnost registruje již několik let zvýšenou poptávku po flexibilitě, a to nejen u klasických dělnických profesí, kde to je často spojené se sezonními pracemi, ale i u dalších napříč trhem.

„Tak jak prostupuje globalizace i trhem práce, nabývá ochota za prací cestovat, přizpůsobit se jinému časovému pásmu kolegů nebo zákazníků na významu. Prostě být aktivní a ochotný se adaptovat na podmínky, které jsou s danou prací nebo profesí spojené, je pro úspěšnou kariéru klíčové. Kdo se umí přizpůsobit měnícím se podmínkám, může pro sebe v každé, i náročné situaci něco dobrého ‚vytěžit‘,“ říká Kuhn.

Někdy však podle něj není nutné hledat v každém okamžiku co nejlepší podmínky či jen o trochu vyšší plat někde jinde, ale vyplatí se i počkat. „V turbulentním období je nejistota spojená se získáním nebo udržením práce vyšší než v minulosti. Přesto bych doporučoval všem zaměstnancům se držet svojí strategie a zaměřit se na obor, kterým je jim z pohledu získaného vzdělání, talentu a schopnosti poskytnout přidanou hodnotu blízký,“ radí řídící partner Kogi CON.

Přeskakování mezi zaměstnavateli každých šest měsíců pracovníkům podle něj z dlouhodobého pohledu totiž moc úspěchu na trhu práce nepřinese. „Zaměstnavatelé oceňují především loajalitu a angažovanost. Tak jako ostatní trhy se i ten pracovní dostane do normálu a začnou platit tyto standardní pravidla,“ ujišťuje Kuhn.

Reklama

Doporučované