Hlavní obsah

Zaměstnanec je na koni. Firmy zvažují, jestli přidat, nebo radši odejít

Hostem SZ Byznys byla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup. Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Pětina firem bude propouštět, třetina zaměstnavatelů naopak shání posily a zbytek vyčkává. Výhled českého pracovního trhu představila v Agendě SZ Byznys Jaroslava Rezlerová z ManpowerGroup.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Český trh práce funguje naprosto opačně, než bylo ještě před pár lety zvykem. Kandidát na pracovní místo nebo zaměstnanec tahá za delší konec provazu. „On je tím, kdo se ptá firmy, co mi nabízíte. A firmy na to musí reagovat, aby lidi udržely,“ popisuje šéfka jedné z největších personálních agentur v zemi Jaroslava Rezlerová.

Potvrzuje, že na trhu chybí přes tři sta tisíc zaměstnanců. Potřeba nabírat nové lidi podle jejích slov pořád trvá, a to i v oborech, které přímo postihuje recese. Podle výhledu ManpowerGroup se ve třetím čtvrtletí chystá 35 procent zaměstnavatelů nabírat nové lidi nebo se o to chtějí alespoň pokusit. Naopak zhruba pětina (19 %) plánuje propouštění. Zbytek trhu vyčkává na další vývoj ekonomiky.

„Tlak na mzdy je ve firmách nyní veliký,“ uvedla Jaroslava Rezlerová s tím, že firmy se bojí, že „lidé odejdou za lepší nabídkou, jednoduše řečeno více penězi“.

Jaroslava Rezlerová

Od roku 2001 působí jako generální ředitelka ManpowerGroup ČR. Personální agentura Manpower vznikla v roce 1948 v USA.

Je zakládající členkou a od roku 2010 prezidentkou Asociace poskytovatelů personálních služeb sdružující největší personální a pracovní agentury.

Působí rovněž jako viceprezidentka People Management Fora a je viceprezidentkou Americké obchodní komory.

„Mzdovou inflaci zatím za tento rok neumíme spočítat a myslím si, že to bude problém české ekonomiky,“ odhaduje šéfka ManpowerGroup. „V tomto roce si myslíme, že se můžeme pohybovat dokonce přes 10 procent, oficiální čísla za 2022 ukazují, že to bylo zhruba 7,5 procenta.“ To, že zaměstnanci tlačí na manažery, aby jim přidali, považuje za logický krok v době, kdy si za vydělané peníze Češi mohou koupit výrazně méně než před dvěma lety.

Dalšími pracovními agenturami v Česku jsou:

Axial Personnel Agency

Grafton Recruitment

Human Capital

Randstad HR Solutions

„Pokud nemohou přidávat, rozhodují se třeba velké zahraniční firmy přesunout svá vývojová centra někam jinam v Evropě, i takové případy vidíme. V Česku nebyly schopné pozice obsadit a lidi by musely tolik přeplatit, že se jim přesun vyplatí,“ popisuje aktuální zkušenosti v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Já se obávám, že pokud se neudělá nějaké politické rozhodnutí, abychom třeba otevřeli víc pozic pro pracovní migraci nebo abychom něco významného na trhu udělali, tak právě akutní nedostatek pracovní síly může v příštích několika letech začít brzdit českou ekonomiku.“

Celý rozhovor s Jaroslavou Rezlerovou najdete v úvodním videu nebo v oblíbené podcastové aplikaci.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované