Hlavní obsah

Studovat, nebo pracovat? Středoškolákům poradí online

Foto: Shutterstock, PopTika, Seznam Zprávy

Online konference středoškolákům nastíní, kterým směrem se bude ubírat jejich kariéra v sedmi základních oborech.

Reklama

Pracovní trh se velmi rychle mění a klade nové nároky na zaměstnance. Co by měli studenti vědět, aby se rozhodli pro vhodnou práci a byli v ní nejen úspěšní, ale i spokojení? To jim poradí online akce zaměřená na střední školy.

Článek

Průmysl 4.0, umělá inteligence, bioinženýring či decentralizované finance – to jsou příklady trendů, které mění potřeby zaměstnavatelů, a pokud chtějí mladí lidé uspět, musí být schopni se těmto změnám rychle přizpůsobovat.

Co nejdůležitějšího by měli studenti vědět, aby se správně rozhodli, zda je pro ně po ukončení střední školy lepší pokračovat ve studiu, nebo už pracovat?

Na akci Readycon Česko 2022, do níž se příští pondělí mohou zapojit střední školy všech typů v zemi, o tom budou mluvit experti ze sedmi různých oborů a dále odborníci na personalistiku a pracovní trh. Aktuálně se do akce, jejímž partnerem jsou i Seznam Zprávy, zapojilo přes 16 tisíc studentů z více než 340 škol. Celkově pořadatelé očekávají, že se jí zúčastní třetina školských institucí.

Středoškoláci, kteří se na akci prostřednictvím středních škol připojí, se tak například dozvědí, kam se ubírá trh práce u nás i ve světě, jaké trendy vládnou v IT, ve financích, elektrotechnice, obchodě a službách, strojírenství, zdravotnictví i stavebnictví a bez jakých dovedností se v 21. století neobejdou.

Obecné části, jako jsou trendy na trhu práce a dovednosti potřebné pro toto století, si studenti gymnázií, učilišť, průmyslových a odborných škol vyslechnou všichni shodně. Po obecných radách budou moci sledovat jednu z odborných sekcí, kterou si dopředu vyberou podle svého zájmu.

„Cílem vysílání je poskytnout středoškolákům přehled o aktuálních trendech a možných scénářích budoucnosti v různých oborech, a tím jim zajistit dostatek informací, které podpoří jejich plynulý přechod ze školní lavice ke smysluplné kariéře. Naším cílem je, aby každý končící student vstupoval na trh práce připravený a odhodlaný. Je přitom nesmírně důležité, aby jeho příprava začala ještě během studia,“ říká Dominik Hamaj, který projekt Readycon spolu s Peterem Neumannem zakládal před čtyřmi lety na Slovensku.

„Když jsme končili střední školu my, chyběly nám jakékoliv informace o tom, co zaměstnavatelé požadují a v čem může spočívat naše budoucí práce. Byli jsme úplně ztracení. Právě proto jsme začali připravovat tento projekt, abychom dnešním studentům pomohli se zorientovat. Dnes je to přitom ještě důležitější než za nás, protože to, co společnosti potřebují, se v nadsázce mění každý den,“ dodává Neumann. Podle něj je také důležité, aby mladí lidé počítali s tím, že jim jedna odbornost nevystačí celý život, ale budou se muset neustále vzdělávat i po skončení studií, a to patrně i mimo svůj hlavní obor.

A co na studenty čeká v jednotlivých odborných částech? Přednášky zaměřené na elektroniku zájemcům o tento obor například nastíní, jak vypadá běžný den v autoprůmyslu 4.0, co znamená elektronická architektura, jak lze využívat moderní technologie při skladování plynu, ale i to, jak je možné díky inženýrům zajistit udržitelné vzdělávání v Angole.

Oblast obchodu a služeb zase ukáže, jak moc jsou jednotlivé služby postavené na požadavcích zákazníků a informacích o nich. Nakolik jsou tyto jevy prostoupeny v jednotlivých procesech firem – proč je například důležitý sběr dat, vývoj či klientský servis.

Přednášky zaměřené na zdravotnictví poodhalí vliv moderních technologií na rozvoj tohoto odvětví. Informační technologie ovlivňují například genové inženýrství, zavádění inovací ve farmaceutickém průmyslu a rozšiřují možnosti mnoha lékařských specializací.

Experti ze strojírenství budou hovořit o tom, na co vše lze využít 3D tisk, jaké technologie mohou pomoci vytvořit čistší a udržitelnější budoucnost a co vše obnáší čtvrtá průmyslová revoluce – Industry 4.0.

Další část online vysílání se bude věnovat budoucnosti financí. Kam se například rozvine digitální bankovnictví, které se stává součástí běžného života každého z nás. Kudy se bude ubírat budoucnost finančních služeb či jak se bude reformovat oblast účetnictví a daňového systému. Studenti se také dozvědí více informací o kryptoměnách a fintech společnostech, které se čím dál tím víc dostávají do obecného povědomí lidí.

Stavebnictví se také bude věnovat tomu, jak moc je ovlivňováno čtvrtou průmyslovou revolucí, jak digitalizace proniká do dopravního stavitelství, o čem je fenomén inteligentních a odolných míst budoucnosti a kam se rozvíjí budoucnost smíšené reality, tedy pronikání digitálního modelu do reálného světa.

Sedmou možností, do níž se budou moci studenti přihlásit, je pořad, který účastníky provede trendy v informačních technologiích. Tento sektor se dotýká více odvětví od nových technologií v automotive software, přes cloudová řešení až po budoucnost herního průmyslu, AI a blockchain technologii.

A jak bude celá online konference probíhat? Studenti se na ni připojí z českých středních přihlášených škol 25. října v 8:00 a vyslechnou si úvodní přednášky zaměřené na budoucnost trhu práce. Pak budou následovat odborné přednášky podle preferencí, které si studenti dopředu zvolili. Na závěr 2,5hodinového cyklu se dozvědí, jaké dovednosti a znalosti budou klíčové pro jejich další směřování. Dva dny po skončení akce na českých školách se bude stejná konference konat také na Slovensku.

Reklama

Doporučované