Hlavní obsah

Účetní nemusí už jen přepisovat doklady a mohou brát peníze jako právníci

Robert Soudný, spoluzakladatel a šéf technologického startupu wflow.com ve studiu SZ Byznys.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Budoucnost účetnictví je v přenášení „datových vět“, ne vyčítání dat z naskenovaných papírů, říká šéf startupu wflow.com Robert Soudný. Na svůj rozvoj dostal projekt injekci od startupové líhně České spořitelny.

Článek

Účetní se digitalizací mohou posunout, jejich profese bude vnímaná jinak než dnes. Nebudou to už přepisovači dokladů, ale poradci. „To je můj sen, aby třeba za pět let byla účetní vnímaná stejně jako daňový nebo právní poradce či auditor a byla i stejně ohodnocená,“ řekl Robert Soudný, šéf startupu wflow.com na digitalizaci účetnictví.

„Ale to se stane jen, když se na 85 procent účetnictví nasadí softwary a účetní je bude nastavovat a optimalizovat a zbytek její práce bude poradenství a koordinace pro klienta,“ doplnil.

Dává příklad Slovenska, které přišlo s progresivním zákonem o účetnictví. „Elektronické doklady tam mají stejnou váhu jako papírové. Zákon tak pomáhá odbourat strach lidí, že vše musí být v papíru,“ popsal v rozhovoru pro SZ Byznys Soudný.

Startupová líheň České spořitelny Seed Starter koupila ve vaší firmě 17% podíl za nižší desítky milionů korun. Kam vás investice posune?

Získali jsme stabilního a strategického partnera, máme tam velké produktové synergie.

Co to konkrétně znamená?

O tom ještě nemůžu mluvit. Ale byl to i jeden z důvodů, proč jsme si Spořitelnu vybrali. Krom toho, že nám dodává vyšší kredibilitu. Slibujeme si od toho pomoc s upevněním pozice na domácím a slovenském trhu. Co se týká mezinárodní expanze, pravděpodobně vybereme některý ze států, kde působí skupina Erste (mateřská rakouská skupina České spořitelny – pozn. red.).

Zabýváte se digitalizací účetnictví. Co díky ní může firma získat?

Lidé přestanou dělat činnosti, které nemají rádi. Když je nemají rádi, dělají je špatně a odfláknou je. A pak si z účetních dělají otroky, kteří za ně musí tyhle všechny věci udělat.

Účetní firmy jsou s námi schopny vydělat až o 30 procent víc, aniž by musely brát nové zaměstnance. Udělají totiž víc práce za stejnou dobu. 85 procent účetnictví jsou totiž jen procesy, administrativa, které zvládne udělat technologie. Jen zbývajících 15 procent je „tvrdé“ účetnictví, závěrky, poradenství.

Firmy, kde účetnictví není hlavním byznysem, získají lepší přehled a kontrolu nad firmou. Toho si váží víc než úspory času a peněz, které považují už za automatické, vyplynulo to z našeho průzkumu mezi nimi.

Zaměstnanci, kteří by jakoby měli přijít o práci, jsou přesunuti na jinou pozici s vyšší přidanou hodnotou, nebo původně účetní asistentky jdou na obchodní oddělení a pomáhají obchodníkům uvolnit si ruce na další schůzky.

Robert Soudný

  • V roce 2018 založil společně s Davidem Grohem a Davidem Daňkem startup wflow.com. Nápad vyvíjet vlastní technologii, která by usnadnila každodenní práci ve firmách, vzešel z dlouholetých zkušeností na pozicích účetního a finančního manažera.
  • Věnuje se také osvětě a digitální proměně účetnictví. Přednáší na konferencích a píše odborné články na téma účetních technologií.

Využíváte cloud a umělou inteligenci. Jak to funguje?

Vždy mi vadilo, jak mezi účetním a zákazníky se dělá spousta zbytečné nebo duplicitní práce. Jsem zastáncem toho, že zákazník vůbec nemá účetní firmě připravovat a předávat doklady. Aby účetní nemusela každý měsíc z firmy tahat doklady, taková práce nikoho nebaví a není placená. Maximálně přiřadit střediska, zakázky apod. a bavit se o výsledcích.

A ta umělá inteligence tedy zasahuje kdy?

Vyčítá data z faktur: částku, dodavatele, variabilní symbol, text apod. Aby to nemuseli účetní přepisovat ručně nebo kopírovat faktury v účetním systému.

Dřív to fungovalo na bázi šablon, kdy jste věděla, že tři centimetry zleva a nahoře je třeba variabilní symbol. Dnes to funguje na principu strojového učení a rozezná ho kdekoli na faktuře.

Budoucnost je ale v přenášení datových vět (souhrn dat v databázi, která se vážou k jednomu dokumentu, zboží, faktuře apod., pozn. red.), ne vyčítání dat z pédéefek nebo nedejbože naskenovaných papírových faktur.

Dnes je to často tak, že doklad vznikne v cloudové technologii, někdo ho vytiskne, na druhé straně ho někdo naskenuje a ještě ho někdy zaúčtuje do stejného systému, ve kterém byl vytvořen. To je strašidelné.

Výrazně dál je třeba Itálie, kde firmy datové soubory posílají na finanční správu, která je teprve pošle zákazníkovi. Zřejmě se to dělalo kvůli mafii.

To je zřejmě budoucnost účetnictví, bohužel legislativa na to ještě není připravená.

wflow.com

  • Technologická firma vyvíjí cloudové řešení, které šetří v průměru 40 % času práce s fakturami a dalšími doklady.
  • V produktech spojuje dlouholeté zkušenosti s účetním outsourcingem, vývojem účetních systémů a řízení IT projektů.
  • S wflow dnes digitalizuje své účetní procesy již více než 2500 klientů ve čtyřech evropských zemích z řad malých i velkých firem a korporací.
  • Další expanzi wflow.com podpořil v lednu 2022 svou investicí program Seed Starter České spořitelny.

Chybuje ta umělá inteligence?

Záleží na kvalitě neuronové sítě. Řešení našeho dodavatele uvádí úspěšnost 95 až 96 procent, sto procent to nebude nikdy.

Je to stejné, jako když máte někoho v týmu – ukážete mu práci, on to udělá několikrát dobře a pak už ho nekontrolujete.
Robert Soudný, spoluzakladatel wflow.com

Dokážete zaručit, že do procesu nemusí vstupovat oko lidského kontrolora?

Účetní jsou dost konzervativní, takže na začátku budou vždy kontrolovat. Ale časem ti progresivnější lidé některé druhy faktur vůbec nekontrolují. Je to stejné, jako když máte někoho v týmu – ukážete mu práci, on to udělá několikrát dobře a pak už ho nekontrolujete.

Už jste to trochu zmínil u té Itálie: Že by digitalizace účetnictví mohla usnadnit komunikaci se státní správou.

Při kontrole z finančního úřadu nemusíte běhat do archivu a půl dne ze šanonů kopírovat či skenovat tisíce různých faktur. Jednoduše si v elektronickém archivu doklady za pět deset minut vyfiltrujete a buď je pošlete mailem, nebo stáhnete a vytisknete. Byť finanční správa nemá nárok chtít doklady papírově. V některých menších městech ten trend ale pořád je.

Budoucnost jsou už zmíněné datové věty, které se budou státní správě posílat.

Na čem to teď dře? Zmiňoval jste legislativu…

Když se tomu dá legislativa a příkaz, půjde to rychle, technologie na trhu jsou, jsou i levné a jdou rychle nasadit. Lidé ale musí změnit myšlení a začít to používat.

S hezkým zákonem o účetnictví přišlo Slovensko, naše expanze tam bude výrazně jednodušší. Elektronické doklady mají na Slovensku stejnou váhu jako papírové. Zákon tak pomáhá odbourat strach lidí, že vše musí být v papíru.

Někteří lidé považují za originál dokladu jen papír. Musím se smát, když jim něco přijde mailem a oni si to vytisknou a tvrdí, že to je originál.
Robert Soudný

Účetní se digitalizací mohou posunout, jejich profese bude vnímaná jinak než dnes. Nebudou to už přepisovači dokladů, ale poradci. To je můj sen, aby třeba za pět let byla účetní vnímaná stejně jako daňový nebo právní poradce či auditor a byla i stejně ohodnocená.

Ale to se stane jen, když se na 85 procent účetnictví nasadí softwary, a účetní je bude nastavovat a optimalizovat a zbytek její práce bude poradenství a koordinace pro klienta.

Jak reagujete na obavy klientů a jejich zaměstnanců z odevzdání citlivých údajů, které mají v archivu na papíře, do cloudu a z používání technologií obecně?

Někteří lidé považují za originál dokladu jen papír. Musím se smát, když jim něco přijde mailem a oni si to vytisknou a tvrdí, že to je originál.

K bezpečnosti dat – zloděj může papírový archiv nebo i elektronický server někde ve sklepě vykrást daleko snadněji než data z cloudu ve špičkovém datovém centru.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Reklama

Doporučované