Hlavní obsah

Ukrajinci mohou pomoci české ekonomice, firmy se o ně už nyní „perou“

Foto: Shutterstock.com

Ukrajinci a Ukrajinky najdou v české ekonomice velké uplatnění, a to nejenom v průmyslu, ale třeba i v IT.

Reklama

Ukrajinci prchající před válkou mohou posílit české hospodářství. Počet volných míst je totiž o 100 tisíc vyšší než počet uchazečů o práci. Firmy tak nabízejí místa pro Ukrajince, a to i vysoce kvalifikované. Kde je lze najít?

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

České úřady i firmy se snaží zapojit ukrajinské uprchlíky co nejrychleji do práce. Díky balíků zákonů nazývaných „Lex Ukrajina“, který v pátek schválili poslanci, to bude brzy možné. Češi se však nemusí bát toho, že by jim někdo „bral práci“. Česká ekonomika potřebuje lidi jako sůl, protože kvůli jejich nedostatku nestíhá vyrábět tak, jak od ní požadují zákazníci.

V únoru klesl podle dat ministerstva práce počet volných pracovních míst na téměř 364 tisíc, zatímco počet zájemců o práci klesl na zhruba 263 tisíc. Češi navíc na řadu vyhlášených míst nastoupit nechtějí nebo nemohou a pokud by je obsadili Ukrajinci, české ekonomice to pomůže.

Situace na pracovním trhu je totiž podle Hospodářské komory ČR tak vážná, že firmy musejí podle Hospodářské komory ČR odmítat zakázky a prodlužují se i termíny jejich vyhotovení. Firmy pak platí pokuty, stávají se pro odběratele nespolehlivými dodavateli a musí odmítat další zakázky.

„Když odmítají zakázky, realizují je konkurenční firmy z jiných zemí, které nemají takové problémy na trhu práce jako u nás (např. Polsko). Důsledkem může být rozpad obchodních řetězců, což z dlouhodobého hlediska může negativně dolehnout na firmu a její současné zaměstnance tak, že přijde o tolik zakázek, že musí propouštět zaměstnance. Takže díky novým pracovním silám může dojít ke zlepšení situace, a tím pádem dokonce k vyššímu zvyšování mezd, než dosud zaměstnavatelé avizovali,“ říká mluvčí HK ČR Miroslav Diro.

Jak moc by mohli Ukrajinci pomoci české ekonomice, půjde odhadnout až později, protože se teprve mapuje aktuální situace, kdy do Česka přichází mnoho žen s dětmi a pracující muži naopak odcházejí bránit svou vlast – a není tak jasné, kdo a kde bude moci pracovat. Pokud by se však dnes všechna volná pracovní místa obsadila, přineslo by to české ekonomice velkou vzpruhu.

„Jen na daních, odvodech a podobně tu je potenciál přinést státní kase 125 miliard korun. K tomu lze přičíst jejich spotřebu a další ekonomické pozitivní efekty,“ vyjmenovává Diro.

Uplatnění mohou najít Ukrajinci podle personální agentury Grafton Recruitment, která má pobočky ve 13 krajích Česka, najít hlavně ve výrobě, na nekvalifikovaných pracích, na něž firmy nemohou nikoho dosud sehnat.

„Uplatnění najdou i v logistice, i tam je nedostatek uchazečů a mohou tam ekonomice pomoci. Uprchlíci s dobrou znalostí angličtiny se pak mohou uplatnit i v dalších oborech. Například dle asociace ABSL obor podnikových služeb v letošním roce plánuje nabrat až 15 tisíc nových zaměstnanců s různými jazykovými kombinacemi. Nejčastěji půjde o experty na IT, na datovou a prediktivní analytiku, na výzkum a vývoj, ale i na finance či HR,“ říká marketingová manažerka agentury Jitka Součková.

Je velmi důležité, aby Ukrajinci dostávali nabídky, které odpovídají jejich kvalifikaci. Je nesmyslné, aby vysoce kvalifikovaná účetní dělala uklízečku.
Tomáš Ervín Dombrovský, analytik LMC

Jednotlivé úřady, personální agentury, portály práce i samotní zaměstnavatelé se nyní snaží nabízet práce vhodné právě pro Ukrajince. Ministerstvo práce to například přes stránku Úřadu práce ČR dělá tak, že umožňuje ve filtru zatrhnou místa pro cizince obecně a pracovní portál Profesia má u vybraných pozic a společností, které souhlasily se zaměstnáním Ukrajinců, zvýrazněnou ukrajinskou vlajku.

ManpowerGroup má zase ve vyhledávání možnost najít volná místa pro lidi z Ukrajiny bez znalosti češtiny, Grafton Recruitment má vhodné nabídky napsané rovnou v ukrajinštině a pracovní portály Práce a Jobs patřící do skupiny LMC, také umožňují ve filtru nastavit práce vhodné pro Ukrajince bez znalosti češtiny.

„Zatím je tam 700 pozic a stále přibývají další, za tři týdny tam budou tisíce míst,“ předpovídá analytik společnosti LMC Tomáš Ervín Dombrovský.

Podle něj je skvělé, že společnosti jsou nyní otevřené, chtějí pomáhat a nabízejí i vysoce kvalifikované profese. „To je velmi důležité, aby lidé dostávali nabídky, které odpovídají jejich kvalifikaci, nemuseli dělat podřadné práce a necítili se frustrováni. Je nesmyslné, aby vysoce kvalifikovaná účetní dělala uklízečku,“ poznamenává Dombrovský a doplňuje, že zapojit vysoce kvalifikované lidi na místa s vyšší přidanou hodnotou přináší větší užitek i naší ekonomice.

Na kvalifikovanou sílu se zaměřuje například pracovní portál No Fluff Jobs, která hledá kvalifikované „ajťáky“ a působí ve střední a východní Evropě. I tento portál vyselektoval 130 pozic vhodných právě pro Ukrajince.

Přehledné informace pro Ukrajince se na jednom místě snaží shromáždit CzechInvest, který nyní na svých stránkách poskytuje základní informace v podobě FAQ (otázek a odpovědí) o možnostech zaměstnání v České republice s odkazem na příslušné úřady.

Brzy se však mají stránky rozšířit a nabízet toho mnohem víc ve spolupráci Hospodářskou komorou, Svazem průmyslu a dopravy, Asociací malých a středních podniků, Svazem obchodu a cestovního ruchu, Svazem měst a obcí, Sdružením místních samospráv, Asociací hotelů a restaurací, se společností ManpowerGroup a s firmami, které se účastní Programu vysoce kvalifikovaný zaměstnanec nebo Programu vědecký klíčový personál.

„Za pár dní tam Ukrajinci naleznou jednotlivé pracovní pozice členěné podle krajů, profese a s místem výkonu, kdy za každým takovým inzerátem bude stát přímo zaměstnavatel. Inzerce bude automaticky překládána i do ukrajinštiny, tak, aby si každý uchazeč mohl i sám případné inzeráty vyhledat a potom buď sám případně s pomocí kteréhokoliv centra pomoci mohl kontaktovat přímo personální oddělení potenciálního zaměstnavatele,“ říká generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichel.

Práce pro Ukrajince

Úřad práce: pro cizince je ve filtru k nalezení 61 246 nabídek a 286 622 volných pracovních míst

Volná místa: 6 689 volných míst po celé republice

Práce.cz: 482 nabídek, u nichž není nutná znalost českého jazyka

Jobs.cz: 388 nabídek, u nichž není nutná znalost českého jazyka

Grafton Recruitment: zhruba 500 míst přímo v ukrajinštině

ManpowerGroup: stovky pracovních míst vhodných pro Ukrajince

Profesia:170 nabídek - u míst vhodných pro cizince je zobrazena ukrajinská vlajka

No Fluff Job: 130 míst na pozice v IT

StartupJobs: Téměř 70 míst i v oblasti IT

Aramark: Stravovací firma nabízí přes 20 míst. Stránky jsou v Ukrajinštině

CzechInvest: Platforma přináší ukrajinským zájemcům záruku prověřených zaměstnavatelů, členů AMSP ČR a několika málo dalších organizací, kteří nabízejí uprchlíkům solidní práci.

Nasiukrajinci.cz: základní informace o pomoci uprchlíkům

Zdroj: weby jednotlivých společností ke 14. březnu 2022

Reklama

Doporučované