Hlavní obsah

Ve městě uhlí vznikly superčisté laboratoře za miliardu. Lákají nový výzkum

Foto: BioMed Inkubátor 4MEDi

BioMed Inkubátor 4MEDi má k dispozici několik laboratoří.

Reklama

Český BioMed Inkubátor 4MEDi pomáhá urychlit biomedicínský výzkum a klinické studie. Od investorů získal miliardu korun, a dá tak příležitost novým firmám z oblasti biomedicíny.

Článek

BioMed Inkubátor 4MEDi rozjede díky miliardové investici další výzkumy a klinické studie nových firem. Cílí především na akademické spin-off firmy, tedy slibné odnože univerzitního výzkumu, jejichž projekty podpoří dalšími financemi.

Inkubátor vznikl v lednu 2022, investoři v něm přidali další čtyři laboratoře. A také vyčlenili inkubátor z mateřské společnosti Primecell Bioscience, která se zaměřuje na klinický výzkum v oblasti buněk, genů a imunoterapie a jejíž hodnota dosahuje jedné miliardy korun.

„Investice do aplikovaných biotechnologií závratně rostou, v roce 2021 vystoupaly na rekordních 30 miliard dolarů, což je meziroční růst o 35 procent. Vzniká stále více spin-off firem i v regionu CEE. Dramaticky roste počet klinických studií, jak sponzorovaných, tak akademických,“ uvedl Michal Zahradníček, který stojí za vznikem inkubátoru.

Společnost inkubátorem reaguje na rostoucí poptávku po specifických službách a odborných znalostech v biomedicíně.

„V tomto oboru platí, že čas je více než peníze a rychlost vstupu na trh vytváří výhodu před konkurencí. V BioMed Inkubátoru neztrácí start-upy a akademické spin-offy čas budováním složité a drahé infrastruktury a super čistých laboratoří. Ty jsou v biotech sektoru nezbytné pro každý nový lék či zdravotnický prostředek připravovaný pro vstup na trh. A neztrácí čas ani hledáním vhodných investorů,“ dodal Zahradníček.

Inkubátor již využilo více než 20 firem a ještě více projektů transferového výzkumu. Mezi nimi byla i společnost CooLab, jež se zabývá aplikovaným výzkumem geneticky modifikovaných CAR T lymfocytů, které se například používají k léčbě nádorů.

Cílem výzkumu je nahradit drahou léčbu onkologických pacientů s léky Kymriah (Novartis) a Yescarta (Kite/Gilead), u kterých jdou náklady k sumě deset milionů korun na pacienta. CooLab funguje v Inkubátoru už třetím rokem a na svůj výzkum získal grant 51 milionů korun od Ministerstva školství.

Dalším příkladem mohou být laboratoře společnosti BioHealing vyvíjející bionáplasti léčící chronické rány. Loni společnost prodala licenci k bionáplastem firmě Zentiva. „Do inkubátoru jsme se nastěhovali do ready to use laboratoří, což nám zkrátilo dobu přípravy a vývoje produktu minimálně o dva roky. Současně jsme ušetřili na investicích desítky milionů korun,“ říká Iveta Minaříková, COO v BioHealing.

Inkubátor využívá také spin-off firma Cytokine, v jejíž režii právě probíhá klinické hodnocení léčivého přípravku. „Ve 4MEDi Inkubátoru jsme našli vše potřebné. Vlastní laboratoře pro náš výzkum, výrobce pro klinické hodnocení, kterým je biotech firma MB Pharma, a také dodavatele specifických laboratorních služeb, kterým je Spadia Lab. Vše se nachází v jednom objektu,“ popisuje Lucia Pištorová odpovědná za regulatory affairs v Cytokine.

Výzkum se díky tomu urychlil. „Přípravu na klinické hodnocení jsme díky tomu zkrátili o několik let bez nutnosti investic. Současně nám tento přístup pomohl získat rychleji peníze investorů,“ dodává Pištorová.

BioMed Inkubátor 4MEDi sídlí v Ostravě. Podobné laboratoře se nacházejí také v Praze, ale slouží výhradně pro potřeby biotechnologické společnosti Sotio ze skupiny PPF. Inkubátory a akcelerátory podobného typu lze najít i v zahraničí, kde je většinou provozují velké biotechnologické firmy.

Nový ostravský inkubátor se zaměří na podporu a urychlení biomedicinských výzkumů v akademickém prostředí. Inkubátor s kapacitou laboratoří deset tisíc metrů čtverečních patří k největším v Evropě. Pomáhá urychlovat vstup na trh biomedicínským start-upům a vědcům, kteří se zajímají o transfer svého akademického výzkumu. Pak se snadněji dostávají do perimetru investorů.

Reklama

Doporučované