Hlavní obsah

Vláda pomůže jen nejpostiženějším podnikatelům. Vyčlení pro ně tři miliardy

Foto: Archiv U Kalendů, Seznam Zprávy

Pomoc státu podnikatelům by měla směřovat také k restauratérům, kteří kvůli pandemii přicházejí o hosty.

Reklama

Vláda pomůže jen podnikatelům nejvíce dotčeným restrikcemi kvůli pandemii. Na nové kompenzace vyčlenila částku tři miliardy korun. O konečné podobě pomoci bude v příštím týdnu ještě jednat s Hospodářskou komorou a svazy.

Článek

Vláda ve středu jednala o kompenzacích pro podnikatele. Jak dříve avizoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), podporu zacílí na ty nejvíce zasažené, kteří se bez pomoci státu neobejdou.

„Zaměříme podporu na ty podnikatele, kteří nemají dostatečné prostředky a nemají rezervy na to, aby ustáli výpadky způsobené omezeními, která bylo nutné přijmout v důsledku covidové pandemie,“ uvedl na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS).

Pomoc bude cílená, administrativně nenáročná a snadno dosažitelná.
Petr Fiala, premiér (ODS)

Nárok na novou podporu budou mít především ti, kterých se dotkl zákaz vánočních trhů, tedy stánkaři a organizátoři trhů, dále na ni dosáhnou restaurace, hudební kluby, hotely, cestovní kanceláře a provozovatelé kulturních a sportovních akcí. „Uvažujeme ještě o jedné skupině, ale to ještě chceme projednat s Hospodářskou komorou a svazy,“ doplnil Síkela.

Pomoc se podle Fialy dotkne více než 11 tisíc subjektů, jimž stát vyplatí dohromady až tři miliardy korun. „Pomoc bude cílená, administrativně nenáročná a snadno dosažitelná,“ slibuje Fiala.

Opatření se podle něj budou týkat těch omezení, která byla v platnosti od 25. listopadu do 26. prosince 2021.

„Pomoc se bude týkat subjektů, kde došlo k poklesu tržeb o 50 procent v porovnání s druhým pololetím roku 2019. Bude zastřešena maximální částkou, která bude variovat mezi 500 tisíci a maximálně milionem, milionem a půl podle toho, o kterou skupinu se bude jednat,“ upřesnil Síkela.

Dodal, že se kompenzace snažili udělat tak, aby nemusely být ratifikovány v rámci Evropské unie, což zajistí jejich výplatu co nejdříve.

Podoba nových kompenzací zatím není schválena vládou. Strukturu musí stát ještě propracovat a Síkela ji vládě předloží příští týden. „Jedním z hlavních důvodů, proč si bereme ještě týden navíc, je, že budeme ještě jednat s Hospodářskou komorou a jednotlivými svazy, abychom parametry programů nastavili co nejlépe, aby se pomoc dostala cíleně k těm, kteří ji skutečně potřebují,“ vysvětlil Síkela.

Současný šéf resortu průmyslu a obchodu vidí problematiku kompenzací jinak než jeho předchůdce, exministr Karel Havlíček (ANO). Plošná podpora by totiž podle Síkely přišla státní kasu na 12 miliard korun.

„Považuji takovéto opatření za nesystémové, nekoncepční a silně proinflační. Proto jsme se snažili najít cestu, která by byla cílená a která by pomohla zejména malým firmám, které nemají dostatečné rezervy, mají omezený přístup k bankovním úvěrům a jejichž činnost v rámci opatření byla zakázána nebo omezena,“ popisuje Síkela.

Pomoc se bude týkat subjektů, kde došlo k poklesu tržeb o 50 procent v porovnání s druhým pololetím roku 2019.
Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu (za STAN)

Síkela také uvedl, že ohledně výše vyčleněné částky našli shodu s Ministerstvem financí ohledně toho, jak tyto finance vykrýt. „Žádný z těchto kompenzačních programů neměl ani z těch navržených minulou vládou ani v tom starém rozpočtu zajištěno žádné krytí,“ řekl Síkela.

Z původních kompenzačních programů pokračuje Antivirus A, který byl prodloužen do konce února 2022. Příspěvek je určen zaměstnancům, kterým je nařízena karanténa či izolace kvůli covidu-19. Výše příspěvku odpovídá 80 procentům uznatelných nákladů, pracovník však může maximálně získat 39 000 korun měsíčně.

Antivirus B byl od 1. ledna pozastaven, protože vláda chtěla přezkoumat jeho efektivitu. Příspěvek cílil na firmy, které kvůli významnému počtu zaměstnanců na ošetřovném nebo v karanténě nemohly fungovat naplno.

Do 28. února také funguje tzv. izolačka, tedy příspěvek 370 korun denně k náhradě příjmů zaměstnanců v karanténě a izolaci, kteří mají během prvních 14 dnů nárok na náhradu mzdy. Součet příspěvku a náhrady však nesmí překročit 90 procent jeho výdělku.

MPO v listopadu opět spustilo programy COVID-2021 a COVID-Nepokryté náklady. Kompenzace byly podnikatelům, jimž kvůli pandemii klesl obrat o 30 procent, vypláceny do 31. prosince 2021.

Zároveň MFČR obnovilo Kompenzační bonus určený pro OSVČ a s.r.o., které mohly čerpat 1000 korun denně, zatímco pracovníci na dohodu o provedení práce a podnikatelé v karanténě či izolaci měli nárok na 500 korun na den. Druhé bonusové období skončilo 31. ledna 2022.

„Ke konci ledna za období od 22. listopadu do 23. prosince se shromáždilo 50 000 žádostí, očekáváme, že vyplacená částka bude přes jednu miliardu korun, a předpokládáme, že další žádosti přijdou na období od 1. ledna do 31. ledna,“ uvedl nyní Fiala.

V lednu vyzvala Asociace malých a středních podniků a živnostníků vládu, aby opět spustila kompenzační programy COVID-2021 a COVID-Nepokryté náklady. Tyto programy v původní verzi však ministr průmyslu a obchodu neplánuje obnovit.

Současná vláda proto čelila kritice opozice. Podle vyjádření Havlíčka hodila podnikatele přes palubu. „Máme měsíc a půl poté, co nastoupila, a podnikatelé nevědí, jestli kompenzační bonus končí v lednu, jestli se programy, které jsme připravili, zredukují, částečně vypíšou, anebo jestli tedy skutečně nedostanou vůbec nic,“ řekl dříve Havlíček.

Reklama

Doporučované