Hlavní obsah

Zisk Monety za tři kvartály klesl. Přesto si věří na pět miliard

Zisk Monety za tři kvartály klesl. Přesto si věří na pět miliard.Video: Jan Marek, Robert Müller

 

Reklama

Moneta Money Bank ohlásila za první tři kvartály letošního roku pokles zisku, přesto překonala vlastní očekávání. Jedna z největších tuzemských bank zároveň zvedla výhled letošního zisku, který by měl překonat pět miliard korun.

Článek

Moneta Money Bank vykázala za první tři čtvrtletí letošního roku pokles čistého zisku o 3,7 % na 3,97 miliardy korun, zatímco provozní výnosy udržela téměř beze změny na 9,1 miliardy. Výsledek předčil očekávání samotné banky, která zároveň zvedla výhled celoročního výsledku – očekává, že zisk překoná pět miliard korun. V předchozím výhledu, který banka zveřejnila v červenci, očekávala Moneta letos zisk na úrovni „nejméně“ 4,7 miliardy korun.

Moneta zveřejnila výsledky jako první z větších domácích bank. Příští týden vydají čísla o svém výkonu Česká spořitelna (v pondělí 30. října) a Komerční banka (v pátek 3. listopadu). Jako poslední z „velké trojky“ ohlásí své výsledky ČSOB, a to ve čtvrtek 9. listopadu.

Moneta se s bilanční sumou, která meziročně vzrostla o pětinu na 449 miliard korun, řadí v domácím bankovním sektoru na šesté místo. Podobně se umisťuje i podle počtu klientů, který jí meziročně stoupl o 154 tisíc na 1,6 milionu.

Děkujeme za spolupráci

Hlavním partnerem je Burza cenných papírů Praha, partnery projektu jsou ČSOB, Galileo Corporation, Orlen Unipetrol, Deloitte a Kunsthalle.

Tento vzestup se promítl i v bilanci klientských vkladů, které za prvních devět měsíců roku meziročně stouply o 22,7 % na 393 miliard korun, a byly tak jedním z rozhodujících faktorů stojících za nárůstem celkové bilance. Moneta rovněž patří mezi hlavní tituly na pražské burze, kde jí s tržní kapitalizací 42,8 miliardy korun náležela na konci září pátá příčka. Pro srovnání: u největší obchodované firmy, státem ovládaného podniku ČEZ, to bylo ke stejnému datu 527,2 miliardy korun.

Akcionáři Monety, v čele s finanční skupinou PPF, se letos mohou těšit z růstu tohoto titulu, který od začátku roku přidal více než 13 %, a mírně tak překonal výkon celého místního trhu, jehož hlavní index PX zatím vzrostl o necelých 12 %.

Generální ředitel Monety Tomáš Spurný pro agenturu Reuters uvedl, že banka je ve „velmi dobré pozici pro rozdělení zisku akcionářům v příštím roce“, a to vzhledem k objemu přebytečného kapitálu a 3,2 miliardy korun nashromážděných pro budoucí výplatu dividend.

Čisté úrokové výnosy neboli hlavní tahoun výsledků Monetě meziročně klesly o 11,3 % na 6,4 miliardy korun, a to „kvůli přetrvávajícímu tlaku nákladů na financování“, uvedla banka v komentáři k výsledkům. Na druhé straně celkové provozní náklady zůstaly na 4,2 miliardy korun.

Čeká se, až ČNB zahýbe trhem

Bankovní sektor se potýká se slabší dynamikou nových úvěrů, kde se projevuje útlum poptávky a obezřetnost poskytovatelů. V případě Monety se propadly hlavně hypotéky, kde objem těch nově poskytnutých klesl meziročně o 70,1 %, což odpovídá celkovému vývoji v tomto segmentu. Spotřebitelské úvěry se u Monety snížily o 16 %, úvěry firmám spadly o 26,8 %.

České banky čeká v nejbližších měsících změna prostředí vzhledem k tomu, jak Česká národní banka opakovaně naznačuje, že se přiblížila chvíle, kdy začne snižovat svou hlavní úrokovou sazbu, kterou drží od loňského června na úrovni 7,00 %.

ČNB se nad nastavením měnové politiky znovu sejde 2.listopadu, kdy centrální banka také zveřejní čtvrtletní aktualizaci své makroekonomické prognózy. Vzhledem k posledním vyjádřením členů bankovní rady a investorským pozicím na trhu se snížení sazeb již příští týden jeví jako možné, i když zatím spíše nepravděpodobné.

Šest největších domácích bank, mezi které se Moneta řadí, vykázalo za první pololetí pokles souhrnného čistého zisku na 37,1 miliardy korun ze 39,6 miliardy korun ve stejném období loňského roku, a to zejména kvůli poklesu čistých úrokových výnosů.

Aktiva bank naopak ke konci června stoupla ve srovnání s koncem roku 2022 o 1,1 bilionu korun na 9,98 bilionu korun.

Reklama

Doporučované