Hlavní obsah

Nebudu rozhodovat o cenách potravin, říká před jednáním s řetězci ministr

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ministr zemědělství Marek Výborný.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude jednat ve čtvrtek se zástupci obchodních řetězců o cenách. Zákony ohledně slevových akcí měnit nehodlá.

Článek

Ministr zemědělství Marek Výborný se ve čtvrtek sejde se zástupci obchodních řetězců kvůli vysokým cenám potravin, uvedl to v neděli pořadu Otázky Václava Moravce České televize.

Výborný chce podle svých slov působit neformálně. Ve vyjádření zopakoval, že není ministrem cenotvorby, chce ale nadále vyvíjet neformální tlak na zemědělství, zemědělce, obchodníky i dodavatele, aby vytvářeli férové prostředí.

„Kdybych nabyl z jednání dojmu, že tady skutečně jsou porušována pravidla hospodářské soutěže, tak samozřejmě se spojím s antimonopolním úřadem, případně budu ty věci řešit se specializovaným finančním úřadem. Nebudu se ale stavět před kamery a rozhodovat o tom, jaké budou ceny nebo jací obchodníci nebo producenti potravin budou tady na trhu,“ řekl Výborný.

Uvedl také, že neplánuje měnit zákon tak, aby se dotkl slevových akcí. „Podporujme české potraviny, abychom měnili kulturu obchodu,“ vyzval Výborný.

Podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy by bylo vhodné omezit zákonem množství jednoho zboží prodávaného ve slevových akcích. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza je však proti zásahům státu do obchodu.

„Stát nemá co mluvit do toho, jaké slevy budou řetězce dávat. Ve slevách se prodá 62 procent potravin. Lidé mají běžnou cenu v hlavách a vědí, jak se slevovými letáky pracovat. Pokud všichni bojují o zákazníky, nemůžou si dovolit nižší ceny,“ řekl v nedělním pořadu Prouza.

Podle ministra Výborného je dále potřeba, aby na trhu všichni hráli „podle pravidel“. „Od svého příchodu na ministerstvo jsem ale ještě s obchodníky nejednal, a tak by bylo nyní nefér vyjadřovat se k jejich chování. Případná opatření jsou na straně České obchodní inspekce,“ doplnil.

Sladěná legislativa

Výborný v České televizi hovořil taktéž o poslední dobou výbušném tématu spotřební daně na tiché víno. Ministr by v této otázce uvítal řešení napříč celou Evropou.

„Otevřu to i na jednání rady ministrů EU. Uvidíme, jak věc dopadne. Byl bych rád, kdyby bylo to řešení evropské, abychom neznevýhodňovali české vinaře oproti Rakousku, Slovensku, Německu. V zemích, kde se víno vyrábí, je kromě Francie nulová spotřební daň. Danit jen dovozová vína není podle legislativy EU možné,“ řekl Výborný.

Naposledy na jaře ukázala vinařská lobby svou sílu, když ubránila letitou výjimku ze spotřební daně na tichá vína. V konsolidačním balíčku se změna nakonec neobjevila. Ale výjimka v době celostátního šetření vzbudila velký rozruch a kritiku od expertů i běžných lidí.

Pokud by se zavedla spotřební daň na tichá vína ve stejné výši jako na šumivá vína (23,40 korun na litr), přineslo by to podle ministr financí Zbyňka Stanjury (ODS) do státního rozpočtu až čtyři miliardy korun ročně. Na lihoviny je daň vyšší, odvádí se z množství alkoholu ve výrobku.

Aktualizovali jsme o stanovisko k tichému vínu.

Reklama

Doporučované