Hlavní obsah

Autor knihy Bohatý táta, chudý táta dluží přes miliardu dolarů

Foto: Grower C More, Shutterstock.com

Obálka nejslavnější Kiyosakiho knihy Bohatý táta, chudý táta

Reklama

Žít bez dluhu je snem snad každého člověka. Ne však pro autora populární knihy o investování Bohatý táta, chudý táta, který dluží přes miliardu dolarů a svůj dluh vnímá pozitivně – jako investiční strategii.

Článek

Robert Kiyosaki, autor bestselleru Bohatý táta, chudý táta a zkušený investor, má na dluh a investice trochu netypický názor. Svým fanouškům ho vysvětlil koncem listopadu na instagramu, kam nahrál krátké video, ve kterém vysvětluje svou „filozofii“ zadlužení a zdůrazňuje zásadní rozdíly mezi pasivy a aktivy. Že dluží přes miliardu dolarů, ho nestresuje, je to totiž „dobrý dluh“.

„Používám dluh jako peníze a hotovost nešetřím, protože v roce 1971 se dolar stal dluhem,“ poukazuje na časy, kdy se americký dolar za vlády Richarda Nixona odpojil od zlatého standardu.

To, že je úspěšný podnikatel po uši v dluzích, však neznamená, že si člověk má vzít okamžitě půjčku na cokoli.

Kiyosaki totiž rozděluje dluhy na dobré a špatné. Dobré jsou ty, které pomáhají budovat bohatství, například půjčky na pořízení majetku generujícího příjem, jako jsou nemovitosti, podniky nebo investice. Špatné dluhy nakoupí pouze závazky, které nevydělávají peníze. Na závazky si podle něj půjčuje velká spousta lidí, on ale používá dluh k nákupu aktiv, která se mu v budoucnosti mohou vrátit. Jako příklad závazku uvádí svá drahá auta, která plně splatil.

„Mnoho lidí využívá dluh k nákupu závazků. Já jezdím ve ferrari. Hádejte co? Je stoprocentně splacené, protože je to závazek. Jezdím rolls-roycem. Ten je splacený na 100 procent, protože je to závazek,“ říká ve videu.

Tato dluhová strategie podle Kiyosakiho vedla k nahromadění dluhu ve výši 1,2 miliardy dolarů, což je částka, kterou otevřeně přiznává. „Když zkrachuju já, zkrachuje i banka. To není můj problém,“ tvrdí.

Wagyu skot nebo stříbro

Do čeho tedy slavný byznysmen a spisovatel investuje? Podle finanční platformy Benzinga je dlouhodobě velkým odpůrcem měn s nuceným oběhem, místo nich prosazuje investice do aktiv, jako jsou bitcoin, stříbro a zlato. Základem jeho investic zůstávají nemovitosti, kterých si cení pro příjem, který plyne z jejich pronájmu a kvůli zhodnocení kapitálu. Investuje ale také do wagyu, neboli japonského skotu.

Kiyosakiho přístup k dluhům a investicím vychází z širšího pohledu na finance a bohatství. Peníze vnímá jako formu dluhu nebo závazku, nástroj, který lze použít k pořízení majetku a vytváření bohatství. Dlouhodobě klade důraz na vzdělávání v oblasti financí, což dokládá velký objem knih, které o financích napsal.

„I když je život bez dluhů pro mnohé zbožným snem, je to ta nejhorší rada, kterou můžete dnes komukoli dát,“ říká v dalším ze svých videí.

Kiyosakiho metody se mu sice osvědčily, nejsou ale bez rizika. To dokládají jeho dřívější finanční problémy, kdy dokonce v roce 2012 po soudním sporu o autorské poplatky musel vyhlásit bankrot.

Reklama

Doporučované