Hlavní obsah

Český miliardář Fait vytváří podnik s polskou polostátní firmou

Foto: Jet Investments

Igor Fait.

Reklama

Energetická firma Tedom ovládaná brněnským byznysmenem Igorem Faitem pracuje na vytvoření nového podniku s firmou Polimex Mostostal, jejímž většinovým vlastníkem je polský stát.

Článek

Třebíčská firma Tedom, která vyrábí plynové miniteplárny, se dohodla s polskou firmou Polimex Mostostal na vytvoření společného podniku.

Nová společnost by měla budovat a provozovat portfolio kogeneračních jednotek a teplárenským firmám a průmyslovým podnikům dodávat teplo a elektřinu.

„Vznik nové společnosti (joint venture) je zatím ve fázi záměru, který musí projít posouzením u antimonopolních úřadů. Nicméně náš záměr vstoupit skrze novou společnost na polský trh outsourcingu energetických služeb a decentralizované energetiky potvrzujeme,“ uvedl pro SZ Byznys generální ředitel Tedomu Ladislav Zeman.

Kogenerační jednotka

  • Kogenerační jednotka je zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie. Oproti klasické výrobě energií umí teplo využít efektivně a zužitkovat ho na teplo do otopné soustavy a na ohřev teplé užitkové vody s nižšími požadavky na vstupní palivo.
  • Základ jednotky tvoří soustrojí motor–generátor. Pohonná jednotka vychází z koncepce pístového motoru upraveného na spalování zemního plynu. Generátor je synchronně roztáčen, a vytváří tak napětí s frekvencí 50 Hz, což umožňuje bezproblémové přifázování elektrické energie do distribuční soustavy. Motor i generátor produkují teplo, které je odváděno vodou přes oddělovací výměník do topného systému. Zdroj energie je tak využit dvakrát, a účinnost zařízení je tak podstatně vyšší.

Záměr ještě musí schválit dozorčí rady polské i české firmy. Tedom ovládaný brněnskou investiční společností Jet Investment Igora Faita má u severních sousedů velké plány. „Polsko je pochopitelně několikanásobně větší trh a v oblasti dekarbonizace polského teplárenství vidíme potenciál. Tedom ostatně polský trh dobře zná, působí zde už od roku 2010,“ říká Zeman.

Zpočátku bude společná firma především vyhledávat nové příležitosti. Polská energetika je nyní do značné míry závislá na uhlí, ale do budoucna se plánují masivní investice. Kromě jádra se v energetickém mixu počítá i s plynem. Právě kogenerační jednotky jsou využívány v průmyslu, obchodních budovách, nemocnicích apod., kde je potřeba současně dodávat elektřinu a teplo.

Tedom Group

  • přes 30 let vyrábí kogenerační jednotky, které prodává do celého světa
  • má čtyři výrobní závody v Česku a několik mezinárodních obchodních poboček, z nichž nejvýznamnější je v Německu
  • další firmy ze skupiny působí v Polsku, USA, Kazachstánu a na Slovensku
  • Tedom Group má přes 900 zaměstnanců, očekávané tržby v roce 2023 jsou asi šest miliard korun
  • hlavním akcionářem skupiny je česká investiční společnost Jet Investment Igora Faita, která skupinu drží skrze svůj fond Jet 2

Společný podnik bude česká firma vlastnit i řídit napůl s polskou inženýrskou a stavební firmou Polimex Mostostal, která pracuje například pro chemický, rafinérský a petrochemický průmysl.

S akciemi firmy Polimex se obchoduje na polské burze a firma má v současnosti hodnotu 5,8 miliardy korun. Hlavními akcionáři (64,88 procenta) jsou čtyři polské energetické společnosti (Enea, Energa, PGE Polska a PGNiG Technologie), které vlastní polský stát. Zbývající 35procentní podíl drží minoritní akcionáři včetně zahraničních firem.

Investoři z Jet Investment založili letos pobočku v Polsku, která má vyhledávat akviziční příležitosti mezi tamními průmyslovými firmami. „Záměr založit novou společnost v Polsku spolu s Polimexem je výsledkem této naší intenzivnější přítomnosti a plánované expanze,“ dodal Zeman.

Zatím posledním fondem Jet Investment je Jet 3, který dosud získal od investorů necelé čtyři miliardy korun. V současnosti probíhá fundraising v zahraničí, zejména u institucionálních investorů.

Jet Investment

  • Investiční společnost Jet Investment vznikla v roce 1997. Jejími spolupodílníky jsou Igor Fait, Lubor Turza, Libor Šparlinek a Marek Malík.
  • Specializuje se na investice do středně velkých středoevropských společností z oblasti výrobního průmyslu.
  • Spravuje tři private equity fondy Jet 1, Jet 2 a Jet 3. Ty mají v portfoliu strojírenské společnosti 2JCP, Tedom, Rockfin nebo Hoeckle Poldi Group, tiskárenský holding EDS, výrobce stavebních profilů Likov nebo výrobce high-tech materiálů pro automotive a letectví Kordcarbon a Fiberpreg. Zaměstnávají v nich přes čtyři tisíce lidí.
  • Spravuje také fond Jet Industrial Lease, zaměřený na průmyslové nemovitosti.
  • Připravuje dva nové fondy Jet Venture a Jet Credit, které se mají soustředit na začínající inovativní firmy.

Reklama

Související témata:
Polimex Mostostal

Doporučované