Hlavní obsah

Tchaj-wan místo Číny a dobré jméno jinde. Pavel může pomoct byznysu i jako voják

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Pavel coby zvolený prezident bude do světa vozit i české firmy.

Reklama

Nově zvolený prezident Petr Pavel na Hrad přinese jako bývalý voják hlavně bezpečnostní know-how. Na jeho podporu ale čeká i český byznys. Ekonomická diplomacie je tradičně jedním z klíčových úkolů nové hlavy státu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Končícího prezidenta Miloše Zemana v posledních letech limitovaly v cestování a v propagaci českého byznysu v zahraničí zdravotní problémy. Zeman ale důrazem na ekonomickou diplomacii vysvětloval často i svůj příklon k východním autoritářským režimům.

V tom lze s Pavlem čekat změnu, a to směrem k důrazu na demokratické hodnoty.

Už během kampaně Pavel například řekl, že Čínu spíš než jako obchodního partnera vidí jako bezpečnostní hrozbu. A jeden z jeho prvních kontaktů se světem má být podle Seznam Zpráv telefonát s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Pomoct může i osobní respekt, jemuž se těší na Ukrajině – tam totiž čekají na firmy z celého světa mimořádné příležitosti s obnovou válkou poznamenanou zemí.

Evropa už nestačí

Podle byznysu to mají být právě země mimo EU, s nimiž budou čeští exportéři potřebovat pomoct.

„Žádná významnější cesta nového prezidenta do zahraničí by se neměla obejít bez kvalitně poskládané podnikatelské delegace. A klíčové je to především při cestách do takzvaných třetích zemí mimo EU, kde je politika s ekonomikou úzce propojená. Tam čeští exportéři jejich podporu budou potřebovat. V Evropě si pomohou sami,“ řekl Seznam Zprávám viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Osvědčila se Zemanova ekonomická diplomacie?

Do zemí EU navíc už směřuje 80 procent českého exportu a je třeba se rozhlédnout i jinde.

„Musíme posílit naše pozice v takových zemích, jako jsou USA, kde se čeští exportéři jako Linet, Česká zbrojovka, Draslovka a další začali v posledních letech velmi úspěšně prosazovat,“ dodává Špicar.

Zároveň doufá, že si Pavel coby bývalý voják brzy téma ekonomické diplomacie osvojí. Ve zmíněných USA bude jistě mít jako bývalý šéf NATO velmi dobré jméno. Podnikatelé se už prý těší na nové podnikatelské mise pod jeho vedením.

„Pro byznys je důležité právě to, jak je český prezident v cizině vnímán, třeba zda ztěžuje, anebo naopak usnadňuje zahraniční obchod nebo přítok investic do České republiky,“ řekl už dříve Seznam Zprávám prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Cesty do Číny? Na nic

Za zemanovské éry se v podstatě synonymem pro ekonomickou diplomacii stalo sbližování s Čínou. Zeman dělal vládcům v Pekingu pomyšlení, včetně vyjádření ve státní čínské televizi z roku 2014, že by se Česko mělo v komunistické velmoci učit „stabilizovat společnost“. Výsledky této politiky jsou ale rozpačité. Zeman nasliboval Česku stamiliardové investice z Číny, ty se ale nedostavily.

„Cesty Miloše Zemana měly význam tak maximálně lobbisticky pro PPF a jinak byly na nic. Absolutně nám nikdy nic takového nepomohlo,“ podotkl pro Sezam Zprávy majitel společnosti Isolit-Bravo Kvido Štěpánek před volbami.

Pavel se během kampaně netajil tím, že na rozdíl od končící hlavy státu Čínu nevidí jen jako byznysového parťáka. „(Prosazuji) přístup k Číně koordinovaný v rámci EU a NATO. Čínu považuji dnes za bezpečnostní hrozbu, nakonec stejně jako loni schválený strategický koncept NATO,“ uvedl Pavel například v prezidentské debatě na TV Prima.

Podle informací Seznam Zpráv od zdrojů v blízkosti Pavla i z české diplomacie by si měl telefonovat s hlavou Tchaj-wanu, prezidentkou Cchaj Jing-wen. Kdekoli jinde by to byla – a i v Česku to je – pozoruhodná diplomatická priorita.

Nepochybně je to symbolická tlustá čára za Zemanovou érou a předcházení si Číny. Peking Tchaj-wan považuje za své vzbouřenecké teritorium, ten naopak v demokratickém světě usiluje o uznání své svrchovanosti. Napětí v tomto regionu je považované za jeden z nejnebezpečnějších spících konfliktů na světě.

Hodnoty a byznys skloubit jde

Že Pavel dá důraz na Tchaj-wan, ale není překvapením kvůli tomu, kterými lidmi se obklopuje. Jeho zahraničněpolitickým rádcem je Petr Kolář. Ten také radí šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS), jenž byl jedním z prvních světových ústavních činitelů, který Tchaj-wan v roce 2020 navštívil. Tchaj-wan už ale dnes je i ekonomicky významnější partner Česka než Čína, za poslední léta v Česku tamní firmy vytvořily okolo 24 tisíc pracovních míst. „Vlajkovou lodí“ je v tomto ohledu technologická firma Foxconn.

Kdo je poradce Petr Kolář

Petr Kolář, který ve své diplomatické kariéře dosáhl na nejprestižnější posty velvyslance v USA i v Rusku, je nepochybně silným hráčem na české politické scéně.

Že je třeba hledat i jiné partnery než Čínu, si zjevně uvědomuje i český byznys. „V jihovýchodní Asii je potřeba hledat alternativy k Číně, kterou může být například Vietnam,“ míní Špicar. Zapomínat se podle něj nemá ani na severní Afriku nebo Latinskou Ameriku.

Podle Špicara lze skloubit podporu lidských práv a obchod. „Je možné obchodovat a vzájemné vztahy navázané díky obchodu využít k podpoře lidských práv tam, kde dochází k jejich porušování. Vzájemná závislost posílená obchodem nutí obě strany se poslouchat a reagovat na sebe. Je naší povinností se o podobný přístup snažit, ale narazíme-li na protistranu, která se navzdory vzájemné závislosti bude chovat zcela iracionálně, jako například Rusko, musíme být připraveni zachovat se podle toho a vyvodit z toho odpovídající důsledky,“ dodává.

Byznys ostatně podle expertů potřebuje dodržování lidských práv v zemích, kde podniká. „Nechcete, abyste přes noc přišli o firmu jen proto, že se v dané zemi znelíbíte místnímu vládci. Nebo že nebudete schopni ochránit duševní vlastnictví ke svým produktům, které se v zahraničí bude někdo snažit kopírovat, kvůli tamní špatné vymahatelnosti práva,“ říká Špicar.

Blízko na Ukrajinu

Prezidentské období Petra Pavla bude významně ovlivňovat konflikt na Ukrajině. Dá se od něj čekat expertiza právě v bezpečnostní oblasti. Nepochybně bude jako bývalý vysoký představitel NATO pro Ukrajince velmi zajímavým partnerem. NATO Ukrajinu podporuje a Kyjev usiluje výhledově o členství v zemi.

O byznysu s válkou zmítanou zemí

Tragický konflikt má ale i ekonomický rozměr. České firmy se zajímají o zakázky na obnově válkou hluboce poznamenané země, a jde o velmi aktuální téma. Zakázky se budou podle nového vládního zmocněnce Tomáše Kopečného rozdělovat v příštích měsících –⁠ na utichnutí zbraní se čekat nebude. V neděli si Petr Pavel telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Česko má předběžně „zamluvenou“ Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny. Právě na toto území v těsné blízkosti ohnisek ruské agrese a zabraného Donbasu se mají české aktivity v budoucnu zaměřit.

Česko se má podle něj zaměřit na několik oblastí nejvíce zasažených ruskými raketami i chladnokrevnou taktikou: energetiku, dopravní infrastrukturu a obnovu zdravotnictví.

Reklama

Doporučované