Hlavní obsah

Vzývaný i kritizovaný miliardář předal impérium synovi. Kdo je Soros junior?

Foto: Getty Images

Alexander Soros.

Reklama

Obdivovaný, ale i často kritizovaný miliardář a filantrop George Soros (92) o víkendu předal otěže impéria svému synovi Alexovi (37). Kdo je tedy mladý filantrop se zájmem o politiku?

Článek

Miliardové impérium filantropa a investora George Sorose má nového šéfa. Alexandra Sorose, jeho druhého nejmladšího syna. Ten má nyní v rukou jednu z nejvýznamnějších nadací na světě, Open society foundations (OSF), která ročně posílá asi 1,5 miliardy dolarů organizacím a jednotlivcům prosazujícím demokratické principy a lidská práva.

George Soros v rozhovoru pro list The Wall Street Journal oznámil, že předává kontrolu nad svým rozsáhlým impériem sedmatřicetiletému synovi Alexandrovi. V rozhovoru řekl, že původně neměl v úmyslu předat nadaci Open Society některému ze svých pěti dětí, pak ale změnil názor.

Soros starší se „proslavil“ hlavně v roce 1992, kdy byla britská libra pod silným tlakem na oslabení. Když i Německo vyjádřilo pochyby, že země libru udrží, britská měna začala prudce padat a nepomáhalo ani okamžité zvyšování úrokových sazeb Britské centrální banky. Finančníci včetně Sorose se okamžitě pustili do masivního výprodeje liber a Británie následně oznámila odchod z Evropského mechanismu směnných kurzů (ERM), v rámci něhož byly měny vůči sobě zafixované.

Soros v těchto divokých dnech spekuloval na pokles libry a postupnými směnami liber za marky a obráceně vydělal jen za první měsíc krize dvě miliardy dolarů. Právě tím si vysloužil přezdívku „muž, který zlomil Bank of England“.

V Česku se dostal do podvědomí hlavně díky bývalému prezidentovi Václavu Klausovi, který ho často a tvrdě kritizoval. V jednom rozhovoru ho údajně označil za „zlo“. V 90. letech pak právě Klaus prosadil, že se Středoevropská univerzita, zřízená Sorosovou nadací, odstěhovala z Česka. Klausovi vadilo, že se nadace podle jeho mínění snažila ovlivňovat politiku v zemích střední a východní Evropy.

Vzdělání i zájem o politiku

Sedmatřicetiletý Alexander, dříve známý především pro svůj pestrý sociální život plný slavných přátel a krásných modelek, je dítětem ze Sorosova druhého manželství s historičkou Susan Weber.

Nejprve vystudoval na New York University, v roce 2018 získal PhD z historie na University of California v Berkeley. Jeho přátelé na twitteru uvádějí, že je velkým fanouškem fotbalu, hip hopu, ale i filozofie se zápalem pro politiku.

Kdo je George Soros, otec Alexandra Sorose

  • Narozen 12. srpna 1930 v Budapešti jako Schwartz György.
  • Je považován za jednoho z nejúspěšnějších investorů na světě.
  • Za 30 let, od roku 1970 do roku 2000, kdy odešel z aktivní manažerské pozice do penze, zajistil jeho fond Quantum investorům výnos v průměru 31 procent ročně.
  • Deset tisíc dolarů, které byste se Sorosem investovali na počátku jeho podnikání, by se vám do roku 2000 rozrostlo na 43 milionů dolarů.
  • Proslul i jako angažovaný, velkorysý filantrop.
  • Sorosova nadace Open Society Foundations koncem studené války pomáhala disidentským skupinám ve střední a východní Evropě.
  • Hlavním cílem Sorosových filantropických aktivit je podpora otevřené společnosti založené na respektu k lidským právům.
  • Soros je oblíbeným terčem konspiračních teorií. Extremisti si v jeho postavě našli člověka, který stojí za všemi problémy tohoto světa. Lidé těmto prapodivným teoriím věří, protože je často slyší od vrcholných politiků, jako je Marine Le Pen či Viktor Orbán.

V roce 2012 založil po vzoru svého otce Nadaci Alexandra Sorose, která se věnuje podpoře sociální spravedlnosti a lidských práv. Podle Wall Street Journal si klade za úkol pomáhat především progresivním projektům a oblastem, které většinou nemají šanci získat plošnou podporu.

Peníze od nadace získává například organizace Bend the Arc, která se zasazuje o spravedlnost pro americké židy, nebo Seeds for Africa, jenž podporuje vzdělání dětí v Etiopii. Dotuje také organizace National Domestic Workers Alliance a Make the Road New York podporující zaměstnávání latinských Američanů a přistěhovalců. Dále podporuje společnosti věnující se ochraně životního prostředí, jako je třeba Global Witness, britská organizace pro ochranu životního prostředí, ale i lidských práv.

V roce 2017 se Alexander stal zástupcem svého otce ve funkci předsedy OSF. Podle Financial Times je také členem investičního výboru nadace, který dohlíží na Soros Fund Management.

Kromě těchto aktivit Soros junior často publikuje různé komentáře a názory v etablovaných médiích, jako je New York Times, NBC, CNN nebo The Guardian. Většinou se týkají politiky nebo životního prostředí, často se vyjadřuje, podobně jako jeho otec, také k antisemitismu.

Nedílnou součástí Sorosova života je politika

Jak už bylo řečeno, Alexander Soros není známý pouze pro své filantropické aktivity. Angažuje se v politice a setkal se s řadou světových politiků, například s viceprezidentkou Spojených států amerických Kamalou Harris, kanadským premiérem Justinem Trudeauem, brazilským prezidentem Luizem Ináciem Lula da Silvou nebo bývalou kandidátkou na prezidentku USA Hillary Clinton.

„Jsem političtější než můj otec,“ sdělil aktuálně Alexander Soros deníku Wall Street Journal s tím, že plánuje vést aktivní kampaň proti prezidentské kandidatuře Donalda Trumpa v roce 2024.

„I když bych rád peníze z politiky odstranil, dokud to dělá druhá strana, budeme to muset udělat také,“ řekl deníku Soros v rozhovoru, který se věnoval jeho nástupnictví.

Soros junior dále uvedl, že nadace Open Society Foundations se bude i pod jeho vedením soustředit na stejné cíle jako dříve, včetně svobody projevu, reformy trestního soudnictví, práv menšin a uprchlíků a podpory liberálních politiků. Plánuje se však zaměřit také na téma potratů, genderové rovnosti nebo volebního práva.

Reklama

Související témata:
Alexander Soros

Doporučované