Hlavní obsah

Zbyla jim na výběr ruská nebo čínská. V Rusku se prodalo o polovinu méně aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Prodej aut v Rusku se v loňském roce, kdy Moskva rozpoutala válku na Ukrajině, snížil o 59 procent na 626 300 vozů. S odkazem na ruské zdroje o tom dnes informovala agentura DPA.

Článek

Většina v Rusku prodaných modelů byla ruské nebo čínské výroby, západní výrobci v Rusku přerušili výrobu. Prodej aut se v zemi v loňském roce, kdy Moskva rozpoutala válku na Ukrajině, snížil o 59 procent na 626 300 vozů

V Rusku působily mimo jiné německé automobilky Volkswagen, BMW a Mercedes. Továrna Mercedesu u Moskvy byla slavnostně otevřena teprve v roce 2019 za přítomnosti prezidenta Vladimira Putina. Všechny tři společnosti ale své továrny v zemi uzavřely a ruský trh opustila i francouzská automobilka Renault.

Ruský automobilový trh je daleko od svého vrcholu z roku 2008, kdy se v Rusku prodaly téměř tři miliony vozů. V té době se také spekulovalo, že země nahradí Německo jako nejdůležitější automobilový trh v Evropě. Mezinárodní finanční krize a později sankce, které následovaly po anexi Krymu, ale tento vývoj zbrzdily.

Ruský automobilový trh byl tak v posledních letech poznamenán krizemi. Pokles na něco málo přes 600 000 aut znamená pro ruský automobilový trh nejslabší prodej za několik desetiletí.

Reklama

Doporučované