Hlavní obsah

EU oznámila další vyšetřování Applu. Týká se plateb a online obchodu

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

Evropští regulátoři oznámili další formální antimonopolní vyšetřování společnosti Apple. Týká dvou jejích systémů – Apple App Store a Apple Pay.

Článek

První vyšetřování, zaměřené na obchod s aplikacemi, vychází ze stížnosti podané společností pro streamování hudby Spotify a internetovým obchodníkem Rakuten. Firmy tvrdí, že Apple porušuje pravidla hospodářské soutěže EU, když požaduje, aby jeho přístup k hudbě a knihám byl používán v systému nákupu v aplikaci, a že zabraňuje aplikacím informovat uživatele o levnějších způsobech nákupu obsahu mimo App Store.

Evropští úředníci se podle oficiálního vyjádření obávají, že postupy společnosti Apple mohou spotřebitele poškodit tím, že jim brání využívat větší výběr a nižší ceny. Jak uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová, vypadá to, že Apple má roli „vrátného“, pokud jde o distribuci aplikací a obsahu uživatelům iPhonů nebo iPadů.

„Musíme zajistit, aby pravidla společnosti Apple nenarušovala hospodářskou soutěž na trzích, kde firma konkuruje jiným vývojářům aplikací, například s jeho službou streamování hudby Apple Music nebo Apple Books,“ řekla Vestagerová.

Společnost Spotify podala stížnost už v březnu 2019. Tvrdila, že Apple znevýhodňuje své konkurenty tím, že požaduje, aby ostatní poskytovatelé platili alespoň 30% provizi. U Apple Music byl však poplatek nulový. Největší japonská elektronická obchodní společnost Rakuten podala proti společnosti Apple podobnou stížnost o rok později, v březnu 2020.

Problém s platbami

Druhé antimonopolní šetření se zaměří na dopad chování společnosti Apple na hospodářskou soutěž v mobilních platbách. Evropská komise sdělila svoje obavy, že obchodní podmínky společnosti Apple Pay pro nákup zboží a služeb v aplikacích a webových stránkách na zařízeních Apple „mohou narušit hospodářskou soutěž a snížit výběr a inovace“.

Také se obává, že Apple omezuje přístup k funkcím „tap and go“ v iPhonech, která funguje podobně, pro platby v obchodech a může tak zamezit konkurentům přístup k Apple Pay.

Společnost Apple reagovala na obě vyšetřování prohlášením, že je pro ni zklamáním vidět, jak komise přistupuje k „nepodloženým stížnostem od hrstky společností, které prostě chtějí využívat službu zdarma a nechtějí hrát podle stejných pravidel jako všichni ostatní“.

„Na konci dne je náš cíl jednoduchý: aby naši zákazníci měli přístup k nejlepší aplikaci nebo službě podle svého výběru. Vítáme příležitost ukázat Evropské komisi vše, co jsme udělali, aby se tento cíl stal skutečností,“ uvedl mluvčí společnosti Apple.

Apple čelí protimonopolnímu tlaku po celém světě. V březnu například francouzský úřad pro hospodářskou soutěž oznámil, že společnosti uložil pokutu rekordních 1,1 miliardy eur. Vyšetřování stále probíhá i ve Spojených státech. Americký kongres očekává, že koncem léta uspořádá antimonopolní slyšení s generálním ředitelem společnosti Apple Timem Cookem.

Reklama

Související témata:

Doporučované