Hlavní obsah

Evropským šampionem je Gibraltar. Česko se v žebříčku očkování propadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: penofoto, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Česko zpomaluje v tempu očkování. Zatímco ještě před dvěma týdny se drželo před průměrem EU, momentálně za ním mírně zaostává. Celkově už ve světě bylo podáno téměř 95 milionů dávek vakcín.

Článek

Podle původních plánů byl 1. únor dnem, kdy měli mít všichni obyvatelé Česka možnost registrovat se k očkování proti covidu-19. Plány však rychle vzaly za své.

V polovině ledna byl v Česku průměrný denní počet dávek 1 126 na jeden milion obyvatel, tedy dokonce nad průměrem v Evropské unii. Nyní tempo spadlo na číslo 901 dávek na milion obyvatel denně a naopak průměr EU se vyhoupl na 1 328 dávek. Česko tak spadlo do dolní poloviny tabulky monitorovaných zemí. Vyplývá to z dat sesbíraných od jednotlivých ministerstev zdravotnictví webem Our World in Data.

V tempu očkování ale zvolnila i řada dalších zemí. Společně s Českou republikou se snížilo například i u jižních sousedů v Rakousku. Tam byl 18. ledna denní počet dávek na milion obyvatel 1 387, zatímco nyní se pohybuje jen těsně před Českem okolo 967 dávek. Slovensko a Německo však od té doby jedou v podstatě stejně a Polsko dokonce zrychlilo na dvojnásobek denních dávek.

Ve světě už je naočkováno 95 milionů

Na rychlosti naopak ještě dále přidal suverénně první Izrael. Země vede tabulky jak v celkové proočkovanosti, tak v tempu. Se současnými téměř dvaceti tisíci dávek na milion obyvatel denně dostalo v Izraeli alespoň jedno očkování už více než 50 lidí ze sta.

Celkový počet podaných vakcín dělá k poslední dostupné aktualizaci 94,9 milionu. Za poslední dva týdny se tak počet podaných dávek více než zdvojnásobil. Nejvyšší podíl z tohoto čísla najdeme ve Spojených státech, kde již počet provedených očkování překročil 31 milionů. Vzhledem k 328milionové americké populaci tak jde o 9,4 dávky na sto obyvatel. Pro srovnání: Česká republika se momentálně nachází v proočkovanosti těsně za průměrem EU na hodnotě 2,48 dávky na sto obyvatel.

V přepočtu lze občas najít i zajímavé úkazy, jako je například obrovský skok v proočkovanosti Gibraltaru, kde nyní z celkových 33 tisíc obyvatel obdrželo vakcínu přes 38 procent.

Reklama

Doporučované