Hlavní obsah

Exkluzivní průzkum: Kdo může porazit Miloše Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Večerní zprávy 26. 4. 2017.

 

Reklama

Poprvé vám přinášíme výsledky průzkumu, jak by mohla skutečně dopadnout volba příštího českého prezidenta.

Článek

Kdyby šli lidé k prezidentským volbám teď, prvním kolem by současný prezident Miloš Zeman prošel poměrně hladce. Podle průzkumu agentury Median jeho volbu v prvním kole vážně zvažuje 27 procent dotázaných a pro 22 procent by byl přijatelným kandidátem. Zároveň však je pro 51 procent lidí nepřijatelný.

Ve druhém kole už ale tato čísla nemusí znamenat jasné vítězství.

Podle exkluzivního průzkumu a volebního modelu agentury Median pro Seznam Zprávy by měl současný prezident nyní dva vyrovnané soupeře. Michala Horáčka a Jiřího Drahoše.

Právě bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš za pouhý měsíc od oznámení kandidatury dohnal textaře a podnikatele Michala Horáčka, který už pracuje na prezidentské kampani půl roku.

„Oba volí podobná skupina lidí, jež se z velké části rekrutuje z občanů, kteří nechtějí volit Miloše Zemana. Jiří Drahoš má větší podporu mezi lidmi s vyšším vzděláním. Michal Horáček zase volbou levicových témat mobilizuje chudší voliče,“ říká na základě výsledků průzkumu Daniel Prokop z agentury Median.

Oba kandidáty by například v souboji volilo 90 procent bývalých voličů Karla Schwarzenberga.

O průzkumu

Počet respondentů: 959 ve věku 18 a více let

Termín dotazování: 31. 3. - 21. 4. 2017

Statistická chyba: Náhodná statistická odchylka činí +/- 1,5 procentního bodu u postojů, které zastává 5 % respondentů,  a až +/- 3,5 procentního bodu u postojů, jež zastává 50 % respondentů.

Metodika: Osobní sběr vyškolenými tazateli, výzkum je reprezentativní z hlediska sociodemografie, pracovního statusu a minulého volebního chování.

Reklama

Doporučované