Hlavní obsah

Exministr Vojtěch skončí v politice. Vyhlíží post velvyslance ve šťastné zemi

Foto: Profimedia.cz

Exministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Kariéra Adama Vojtěcha je úzce spjatá s premiérem Andrejem Babišem. Bývalý ministr však nepopírá zájem o velvyslanecký post.

Článek

Adam Vojtěch už byl zpívajícím „Kenem“ v televizní soutěži Superstar i ministrem zdravotnictví uprostřed světové pandemické krize.

Jeho raketová politická kariéra po boku Andreje Babiše se ale letos uzavře. A čtyřiatřicetiletý právník hledá nové angažmá.

Podle řady zdrojů Seznam Zpráv se rýsuje plán Vojtěchova přestupu do diplomacie. V zákulisí se nejčastěji zmiňuje velvyslanecký post v „nejšťastnější“ zemi světa podle žebříčku OSN, ve Finsku.

Když Vojtěch loni v září odstoupil z postu ministra zdravotnictví, řekl, že v politice svou budoucnost nevidí. Teď, na začátku volebního roku, Seznam Zprávám potvrdil, že svůj názor nezměnil. Na kandidátce ANO v podzimních volbách nebude.

„Ještě před tím, než jsem opustil post ministra, jsem měl rozmyšlené, že politika není prostředí pro mě. Ale byla to životní zkušenost a uvidíme, co bude dál,“ říká Vojtěch.

Jak moc „životní“ zkušenost to bude, na začátku své cesty ani nemohl tušit.

Profesní kariéra muže s několika vysokoškolskými tituly začala ve vydavatelství MAFRA v roce 2013, když ho koupil Agrofert vlastněný začínajícím politikem Babišem. O rok později Vojtěch doprovodil Babiše na Ministerstvo financí, kde se stal jeho tajemníkem. Ve vládě svého mentora pak vystoupal na politický vrchol, v roce 2017 usedl Vojtěch do křesla ministra zdravotnictví.

To byl ale ještě covid-19 daleko. Loni na jaře se pak nevyspalá tvář málo zkušeného politika stala jedním ze symbolů první vlny koronavirové krize, která pro Česko dopadla ještě dobře. Narůstající počty nemocných po rozvolněném létě ho už ale stály místo.

S Babišovou pomocí

Podle zákulisních informací to vypadá, že Andrej Babiš svému oblíbenci v kariéře pomůže ještě jednou. Tři zdroje z politiky a diplomacie Seznam Zprávám sdělily, že bývalý ministr je kandidátem na post velvyslance ve Finsku. V Helsinkách se skutečně chystá v nejbližší době střídání ve funkci šéfa českého úřadu.

Vojtěch na dotaz Seznam Zpráv možnost diplomatického angažmá nevyvrátil. „Uvidíme. Ale v tuto chvíli není nic na stole,“ uvedl, když s ním Seznam Zprávy mluvily v Poslanecké sněmovně, kde ještě do konce volebního období působí.

„Nemáme takové informace,“ sdělila na dotaz o možném angažmá Vojtěcha mluvčí Ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Jinou odpověď ale ani nelze čekat - vyjednávání o obsazování velvyslaneckých postů se dle diplomatických zvyklostí odehrává diskrétně a úřady ani zainteresované osoby jej oficiálně nekomentují. Minimálně do té doby, než je jmenování schválené nejen na domácí straně, ale i v hostující zemi.

Zaseklé výměny

Samotné schvalování velvyslanců je tradičním politickým bojištěm, protože se na konkrétních jménech musí shodnout ministr zahraničí, premiér a prezident, který ambasadory stvrzuje svým podpisem. A Miloš Zeman tuto svou pravomoc využívá na maximum.

Současné napětí na této frontě ilustruje například to, že už půl roku je bez šéfa česká ambasáda ve Švédsku, přestože už před rokem vláda na tento post schválila stávající náměstkyni Černínského paláce Anitu Grmelovou. Kvůli sporům s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) hlava státu s podpisem nikdy nespěchala. Na řadě českých ambasád pak velvyslanci přesluhují obvyklý čtyřletý mandát.

Vojtěch by ale u Zemana narazit nemusel. V minulosti o něm prezident řekl, že nebyl špatný ministr, ale spíš „do dobrého počasí“. Záležet bude tedy především na síle podpory Andreje Babiše. Ten se až dosud příliš v personálních válkách o diplomatické posty neangažoval, kritika „trafik“ pro bývalé politiky ostatně patří k rétorickému základu jeho hnutí.

V minulosti už o diplomatické posty projevili zájem i jiní politici spojení s ANO, někdejší primátorka Prahy Adriana Krnáčová či bývalý ministr dopravy Dan Ťok. Na funkce však zatím nedosáhli. A právě obavy, aby Vojtěchovo diplomatické angažmá nepůsobilo jako trafika, ho mohou podle zdrojů Seznam Zpráv ještě zhatit.

Do Finska za štěstím

Vojtěch, který podle svého oficiálního životopisu mluví anglicky, německy a španělsky, má údajně k severským zemím vřelý vztah. S Finskem Česko pojí v zásadě nekonfliktní vztahy. Severská země vyniká zejména špičkovým vzdělávacím systémem, k němuž vzhlíží celý svět. Od 90. let patří také ke světovým technologickým lídrům.

Vyspělé Finsko je šampionem v oblasti rovných práv žen a mužů. Současnou vládu vede pětatřicetiletá premiérka Sanna Marin a ženy ministryně mají v jejím kabinetě převahu.

A v posledních třech letech země obsadila první místo ve výročním žebříčku agentury OSN mapující kvalitu života ve státech světa.

Finové mají celkem vřelý vztah k Česku - a to nejen kvůli společné hokejové vášni. Ve finské metropoli se 650 tisíci obyvateli je také hned několik hospod s českým názvem a českým pivem, jmenují se například Praha, Zetor či Vltava.

V souvislosti s Vojtěchem se mluví i o možnosti, že by svou zkušenost se zdravotnictvím mohl zúročit na postu velvyslance při OSN ve švýcarské Ženevě, kde sídlí i Světová zdravotnická organizace. Tam ale teprve před rokem a půl začal úřadovat sociální demokrat Petr Gajdůšek, který má navíc podporu Pražského hradu.

V dohledné době se má uvolnit také post českého ambasadora při OSN v New Yorku, o němž se mluví jako o možné příští stanici politiků, kteří skončí v tomto volebním období.

Reklama

Doporučované