Hlavní obsah

Dražší, přesto v čím dál horší situaci. Jak se pošta přiblížila bankrotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Radek Miča, Seznam Zprávy

Česká pošta hospodaří s velkými ztrátami.

Reklama

Dlouho v zisku, najednou ve velkých ztrátách. Česká pošta se potýká s obrovskými finančními problémy a chystá se propouštět. Pošťáci si přitom nevydělají ani průměrnou mzdu. Rušit se budou i některé pobočky.

Článek

Co se v článku dočtete

  • Jaké je hospodaření České pošty
  • Vývoj cen poštovních služeb
  • Jak si vedou zaměstnanci České pošty
  • Jaké služby lidé nejčastěji využívají
  • Kolik poboček bude pošta rušit

„Pokud nebudeme dělat nic, Česká pošta zbankrotuje a skončí v insolvenci.“

Těmito slovy popsal současný stav České pošty ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podnik by proto měl projít zásadní transformací, jejímiž základními parametry se bude zítra zabývat vláda.

Státní podnik se už několik let potýká s velkými finančními problémy. V loňském roce se dokonce podle Rakušana dostal do ztráty ve výši 1,5 miliardy korun.

Pošta se přitom dlouhodobě držela v kladných číslech. Od začátku tohoto století až do roku 2017 v každém roce vykázala zisk. Nejvíce to bylo v roce 2000, kdy zisk před zdaněním překonal hranici 850 milionů korun.

Tyto časy jsou ale už dávno pryč. Od roku 2018 se pošta topí ve ztrátách. Zatím nejhůře na tom byla v pandemickém roce 2020. Negativní dopad pandemie ale podle pošty představoval zhruba polovinu celkové ztráty.

Do zisku se poště nepodařilo vrátit ani v roce 2021. A pokud se potvrdí předběžná čísla, o kterých mluví ministr vnitra Rakušan, minulý rok překoná nelichotivý rekord z prvního roku pandemie.

Stát přitom poště v posledních letech posílal miliardy korun na kompenzacích. Konkrétně peníze podniku posílá za plnění takzvaných univerzálních služeb, které pošta musí plnit. Mezi ně patří zejména odesílání dopisů a základních balíků.

Stát může poště na kompenzacích poskytnout nejvíce 1,5 miliardy korun. Výdaje pošty na univerzální služby ale překračují 1,8 miliardy. I proto chce Rakušan zvednout limit o 500 milionů korun. Pokud by s návrhem souhlasila vláda, musela by zvýšení objemu kompenzací potvrdit také Evropská komise.

Dražší dopisy, levnější pro registrované

Ceny poštovních služeb přitom neustále rostou. Nejnovější zdražení přišlo na začátku letošního roku. Pošta zdražila jak standardní dopisy, tak doporučená a cenná psaní.

Od února 2020 navíc funguje poštovní ceník dvourychlostně. Pokud chce zákazník odeslat psaní rychleji, musí si připlatit. Standardní psaní pak vyjde na 30, v případě doporučeného psaní už na 69 korun.

Za poslání balíku pak zákazníci České pošty zaplatí od 75 do 359 korun. Záleží na tom, jak je balík velký a jestli ho chtějí doručit do vlastních rukou, na pobočku či do Balíkovny. Do roku 2019 záleželo na váze balíku, nyní jsou důležité jeho rozměry.

Cena balíků se ale od roku 2019 prakticky neměnila. Pošta navíc zkouší nové zákaznické formáty. Pro registrované zákazníky nově nabízí výhodnější ceny u takřka všech produktů.

Méně zaměstnanců, menší výdělky

Česká pošta zaměstnává podle posledních dostupných údajů přes 25 tisíc zaměstnanců. Jejich počet každoročně ubývá, navíc se chystá další propouštění.

„V první fázi k 1. červenci se bavíme o nižších jednotkách tisíc. Tam patří jak listovní doručovatelé, tak i správní aparát,“ řekl v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy pověřený zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán.

Poznámka: Mezi grafy si můžete překliknout šedou šipkou.

Pracovat pro Českou poštu přitom už není finančně tak zajímavé jako před lety. Průměrná mzda sice každým rokem roste, ne ovšem v takovém tempu, jako roste průměrná mzda v Česku.

Zatímco v roce 2010 byly průměrné mzdy pošťáků oproti republikovému průměru menší o 11 procent, v roce 2021 si už lidé mimo poštu vydělali průměrně o 30 procent více.

Zásilky

Objem zásilek České pošty každoročně klesá. Zvlášť v posledních letech výrazně. Sama pošta rozděluje své statistiky do dvou hlavních kategorií: všechny zásilky do dvou kilogramů a doporučené zásilky.

Zatímco v roce 2015 pošta zásilek v první kategorii doručila téměř 270 tisíc, v roce 2021 už to bylo jen 147 tisíc zásilek. Podobný pokles platí také u doporučených zásilek.

Poznámka: Mezi grafy si můžete překliknout šedou šipkou.

Rekordní rušení poboček

Spolu s propouštěním se chystá také velké rušení poboček České pošty. Ze zákona jich musí provozovat alespoň 3200, to by se ale brzy mělo změnit.

„Není žádným tajemstvím, že Rada Českého telekomunikačního úřadu vydala návrh rozhodnutí, kterým by se měl změnit počet poboček provozovaných v České republice z 3200 na 2900,“ uvedl v už zmiňovaném rozhovoru Miroslav Štěpán.

Počet vlastních poboček pošty se přitom tak jako tak každým rokem zmenšuje. Čím dál častěji se mění na pobočky Pošta partner. Provozují je smluvní partneři pošty a nabízejí základní poštovní služby. Nejčastěji to jsou provozovny v malých obcích, které sídlí například v místních obchodech či jiných prostorech obce.

Právě těch by se plánované rušení poboček týkat nemělo. Podle informací Seznam Zpráv by se měly rušit primárně pobočky ve městech, kde je více než jedna provozovna.

Jaké pobočky bude pošta rušit

Celkem by se k 1. červenci tohoto roku mělo zrušit 300 poboček. Ne všechny zaměstnance ze zrušených provozoven ale plánuje pošta propustit.

„Přesné číslo vyplyne ze seznamu rušených pošt. Neznamená to ale, že ze zrušených poboček budou všichni zaměstnanci propuštěni. Řada z nich najde uplatnění na jiných poštách. Budeme to posuzovat podle pracovního výkonu, proklientského přístupu, ročního hodnocení zaměstnanců apod.,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Reklama

Doporučované