Hlavní obsah

Největší uprchlické krize: Z Ukrajiny již uprchlo přes 660 tisíc lidí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Do Polska uprchlo již 281 tisíc lidí z Ukrajiny. Fotografie z hraničního přechodu Korczowa.

Reklama

Z Ukrajiny už kvůli ruské invazi uprchlo více než 660 tisíc lidí. V úterý to uvedl Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Nejvíce jich míří do sousedních zemí, zejména do Polska.

Článek

Počet ukrajinských uprchlíků rychle narůstá. Zatímco v pondělí UNHCR hovořil o půl milionu lidí, o den dříve to bylo 368 tisíc a v sobotu činil počet uprchlíků 150 tisíc. Evropská unie zatím odhaduje, že Ukrajinu kvůli ruské invazi mohou opustit až čtyři miliony lidí.

„Zdá se, že tímto tempem se situace stane největší uprchlickou krizí v Evropě v tomto století,“ uvádí v úterním prohlášení UNHCR. Informuje také o tom, že hranice všech sousedních zemí jsou pro uprchlíky z Ukrajiny otevřené.

Nejvíce uprchlíků překročilo hranici s Polskem, pondělní čísla UNHCR hovořila o 281 tisících. „Víme také, že značný počet se přesunul do Ruské federace,“ zmiňuje prohlášení, v této souvislosti informuje o 129 tisících.

Do dalších evropských zemí, které nesousedí s Ukrajinou, zamířilo podle UNHCR již 34 tisíc lidí. První uprchlíci dorazili také do Česka, kde se musí do tří dnů od příjezdu registrovat na cizinecké policii. Pokud bydlí v nějakém zařízení, nahlásí je ubytovatel. Poté mají lidé 90 dnů na vyřízení víza.

OSN také odhaduje, že v důsledku ruské invaze byl na Ukrajině vysídlen jeden milion lidí. „Velká pozornost je věnována těm, kteří prchají do sousedních zemí, ale je důležité si uvědomit, že většina postižených lidí je na Ukrajině,“ řekla Karolina Lindholmová Billingová, vedoucí UNHCR pro Ukrajinu.

„Zatím nemáme k dispozici přesný počet lidí vysídlených uvnitř Ukrajiny, ale odhadujeme, že se jedná přibližně o milion lidí, kteří uprchli uvnitř země nebo se v současné době snaží dostat do bezpečí vlakem, autobusem či autem,“ dodala.

Kdo je uprchlík?

„Uprchlík je osoba, která utekla ze své původní země před válkou či před životu nebezpečným pronásledováním založeným na rasových, náboženských, národnostních či politických důvodech či důvodu příslušnosti k určitým společenským skupinám a která může tuto skutečnost dokázat.“

Vyplývá to z Mezinárodní úmluvy o právech uprchlíků z roku 1951 a z Protokolu týkajícího se právního postavení uprchlíků z roku 1967.

Největší uprchlické krize

Největší uprchlická krize posledních desetiletí se pojí s válkou v Sýrii. Podle dat UNHCR je po celém světě 6,6 milionu syrských uprchlíků, z nichž se převážná většina nachází v zemích v blízkosti Sýrie. Dalších 6,7 milionu obyvatel Sýrie je kvůli konfliktu vnitřně vysídleno.

Za jednu z největších vysídlovacích krizí pak UNHCR označuje situaci ve Venezuele. „Od roku 2014 došlo k 8 000% nárůstu počtu Venezuelanů, kteří žádají o status uprchlíka po celém světě, především v Americe,“ uvádí úřad.

Více než 68 procent všech uprchlíků, které UNHCR k polovině minulého roku eviduje, pochází z pěti zemí.

Turecko je v současné době zemí s největším počtem uprchlíků. Většina jich pochází právě ze Sýrie. UNHCR uvádí, že k polovině března minulého roku to bylo 3,6 milionu lidí.

V posledních letech roste především počet vnitřně přesídlených osob, k čemuž do jisté míry přispěla i pandemie covidu-19. „Navzdory omezením pohybu souvisejícím s covidem-19 a prosbám mezinárodního společenství o příměří, které by usnadnilo reakci na covid-19, k vysídlování nadále docházelo – a rostlo,“ uvádí UNHCR ve zprávě za rok 2020.

Naopak poklesl počet nových uprchlíků a žadatelů o azyl. Bylo jich přibližně o 1,5 milionu méně než se původně očekávalo, zmiňuje úřad.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované