Hlavní obsah

„Ukradl" Sobotkovi sjezd. „Když podáte ruku, voliče lapíte," radí

Robert Fico pro Seznam ze sjezdu ČSSD.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Exkluzivní rozhovor se slovenským premiérem Robertem Ficem, který svým projevem nadchnul brněnský sjezd ČSSD.

Článek

Pokud se zemi daří, je třeba, aby to lidé pocítili. Je nesmysl, aby se šetřilo na horší časy. Takový recept pro řízení státu dal v exkluzivním rozhovoru pro Seznam slovenský premiér Robert Fico.

„Pokud by se mi postavil protikandidát do čela strany, tak bych nekandidoval. Strana má mít lídra jednoho,“ dodal muž, který přijel na sjezd sociálních demokratů v Brně podpořit Bohuslava Sobotku. (Exkluzivní rozhovor si pusťte ve videu nahoře.)

A sjezd mu trochu „ukradl“. Jeho projev vzbudil největší nadšení. Tak trochu jiná liga. Rozdíl mezi regionálním politikem a opravdovým lídrem. Velká zkušenost. Tak zněla hodnocení. (Pustit si jej můžete ve videu na konci článku.)

Tak jako se česká pravice v minulém desetiletí zhlédla ve slovenském premiéru Mikuláši Dzurindovi a jeho reformách, i česká levice našla svůj vzor v druhé zemi bývalé federace.

Robert Fico založil svou stranu SMER – SD v roce 1999 a od té doby stojí v jejím čele. Zažil tak už pět předsedů ČSSD.

Když Bohuslav Sobotka s pýchou říká, že byl už čtyřikrát zvolen předsedou ČSSD, Robert Fico se může pochlubit ještě o něco výraznějším úspěchem: Se SMERem dokázal čtyřikrát za sebou vyhrát na Slovensku volby – v letech 2006, 2010, 2012 i 2016. V čele slovenské vlády stojí dvaapadesátiletý právník a bývalý mladý člen KSČ s přestávkou už skoro devět let. Žádný politik v zemích někdejšího Československa ničeho takového nedosáhnul.

Jedny volby ale přece jen Fico prohrál a v pátek to připomněl při oznamování své druhé kandidatury i prezident Miloš Zeman. Na jaře 2014 ho v prezidentské volbě porazil politický nováček Andrej Kiska. A v podobný scénář pro leden 2018 doufají i političtí odpůrci českého prezidenta.

Projev Roberta Fica, který nadchnul sjezd v Brně.

Reklama

Související témata:

Doporučované