Hlavní obsah

Firmy ztrácí naději. Nevidí, kdy to všechno skončí, říká šéfka asociace

Rozhovor s Evou Svobodovou, generální ředitelkou Asociace malých a středních podniků a živnostníků.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nový lockdown přináší do byznysu další nejistotu. Pro podniky „je to ztráta naděje, že vidí hranici, kdy to všechno skončí“, říká Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Článek

Službové obory, jako jsou hotely, restaurace či cestovní ruch, vyčerpaly rezervy už v loňském roce. Teď však o budoucnost začíná bojovat i výrobní sféra, zvlášť poté, co vládní ČSSD i někteří epidemiologové volají po dalším zpřísnění či omezení provozu ve firmách.

„Průmyslové firmy jsou z velké většiny exportéři a exportéři jsou vázáni smlouvami buď jako subdodavatelé velkým nadnárodním korporacím, nebo svým klientům. Tady v tomto případě by podle našich právníků nebylo možné uplatnit vyšší moc, to znamená, že oni by byli sankcionováni za nedodání dodávky. Jsou tam opravdu vysoké sankce, které by pro ně mohly být likvidační,“ vysvětluje Eva Svobodová v rozhovoru pro SZ Byznys (rozhovor jsme natáčeli v průběhu pondělního jednání vlády - pozn. red.)

Právě malé a střední podniky nebo živnostníci tvoří 99 procent všech firem v Česku. „Tuzemské firmy se od podzimu chovají opravdu obezřetně, testují své zaměstnance, mají oddělené týmy. Do výrobních firem nesmějí vůbec cizí lidé, třeba i řidiči, když přivážejí kamiony nějaké zboží, tak jenom přes okénko vydávají dokumenty, aby si nezavlekli nákazu do provozu,“ popsala každodenní praxi generální ředitelka Asociace malých a středních podniků.

Podle aktuálních informací asociace řada živnostníků končí své podnikání a hlásí se na úřadech práce. Naopak dobře se v aktuální situaci daří řemeslným firmám.

Reklama

Doporučované