Hlavní obsah

Fond ČEZ investuje do analytických aplikací. Koupil minoritní podíl v Eliq

Foto: ČEZ

Ilustrační fotografie.

Reklama

ČEZ skrze svůj investiční fond koupil minoritní část společnosti Eliq, která se zabývá vývojem analytických aplikací. Investiční fond díky tomu získá právo na svého člena v představenstvu Eliq.

Článek

Energetická skupina ČEZ koupila prostřednictvím svého investičního fondu Inven Capital minoritní podíl ve švédské společnosti Eliq. ČTK to řekla mluvčí ČEZ Alice Horáková. Firma se podle ní specializuje na vývoj aplikací, které energetickým společnostem pomáhají analyzovat harmonogramy spotřeby domácností a následně nabízet zákazníkům na míru šitá řešení úspor.

Cenu ani výši podílu mluvčí neuvedla. Sdělila pouze, že Inven Capital byl iniciátorem a hlavním investorem aktuálního investorského kola, které má sloužit k navýšení kapitálu firmy o pět milionů eur (zhruba 135 milionů korun).

Kromě Inven Capital se současného investičního kola zúčastnil litevský kapitálový fond Contrarian Ventures, který se specializuje na investice do chytré energetiky. Obě společnosti budou mít v představenstvu firmy Eliq své zástupce. Horáková uvedla, že pro Inven Capital představuje Eliq v pořadí jedenáctou investici. Fond pro získání podílu ve firmě využil peníze ze společného fondu s kapitálem 100 milionů eur (2,7 miliardy Kč), který vytvořil společně s Evropskou investiční bankou.

Aplikace od Eliq seskupují rozsáhlé množství dat o spotřebě, případně o výrobě zákazníků z chytrých elektroměrů. Z chytrých senzorů v domácnosti si rovněž berou data o vnitřní teplotě a vlhkosti, provozu spotřebičů nebo výrobě střešní fotovoltaiky. Následně aplikace na základě těchto údajů doporučuje klientům nejvýhodnější tarif nebo vhodné nastavení záloh.

„Eliq zosobňuje budoucnost komunikace mezi energetickou firmou a jejími zákazníky. Staví na kombinaci a analýze dat z nejrůznějších zdrojů a na aktivním přístupu domácností k úsporám nákladů za energie,“ uvedl člen představenstva ČEZ Tomáš Pleskač. „Zaujalo nás, jak Eliq snižuje míru odlivu zákazníků energetických firem, u některých až o 70 procent,“ doplnil výkonný ředitel Inven Capital Petr Míkovec.

Peníze na expanzi

Společnost Eliq vznikla v roce 2010 pod názvem Exibea. O dva roky později uvedla na trh první mobilní aplikace pro sledování spotřeby, v roce 2016 začala dodávat na míru šité aplikace pro optimalizaci zákaznické spotřeby energetickým firmám. Řešení firmy využívají kromě švédského koncernu Vattenfall energetické společnosti v Norsku, ve Francii, ve Španělsku, v Británii a v Chile.

Aktuálně získané peníze plánuje firma využít k další expanzi na evropské trhy a také k pokročilému vývoji svých produktů. „Finance nám umožní uvádět na trh naše nová řešení rychleji a také rozšířit naši působnost do dalších zemí posílením týmů jak v centrále v Göteborgu, tak v Londýně,“ uvedl výkonný ředitel a spoluzakladatel Eliq Håkan Ludvigson.

Inven Capital funguje jako fond, podle dřívějších informací má k dispozici až pět miliard korun a ročně prověřuje stovky investičních příležitostí. Letos v červnu prodal fond nadnárodní firmě Microsoft minoritní podíl v izraelské společnosti CyberX, která je dodavatelem komplexních řešení v průmyslové kybernetické bezpečnosti. Microsoft se stal jediným majitelem společnosti, odkoupil podíly všech ostatních investorů. Světová média tehdy odhadovala, že celkově Microsoft za firmu zaplatil 165 milionů dolarů (3,8 miliardy korun).

Reklama

Doporučované