Hlavní obsah

Francouzští socialisté hledají prezidenta. Do druhého kola postoupili Hamon a Valls

Do druhého kola socialistických primárek postoupili Hamon a Valls.

 

Reklama

Podle aktuálních výsledků obdržel Hamon 36 a Valls 31 procent. Vítěz se utká s Marine Le Penovou a kandidátem pravice Fillonem.

Článek

Bývalý francouzský premiér Manuel Valls postoupil do druhého kola takzvaných primárek, z nichž má na levici vzejít kandidát na prezidentský úřad.

Podle předběžných výsledků z nedělní noci je ale patrné, že Valls nemůže být spokojen. V primárkách skončil až na druhém místě za bývalým ministrem školství Benoitem Hamonem. Jde tak o velké překvapení, za favorita byl považován právě Manuel Valls. Podle Socialistické strany (PS), která hlasování organizovala, se volební účast přibližuje dvěma milionům.

Sečteno je aktuálně 80 procent hlasů, Hamon získal 36 procent, Valls 31. Zatímco Valls patří k liberálnějšímu křídlu socialistů, Hamon náleží do levicovějšího tábora. Podle francouzských médií jeho preference těsně před prvním kolem prudce stoupaly. Hamonovým stěžejním slibem bylo odhodlání prosadit v zemi minimální zaručený příjem, se kterým se v Evropě začalo experimentovat ve Finsku.

Ať už bude kandidátem socialistů kdokoliv, jeho šance na prezidentský post nejsou vysoké a bylo by velkým překvapením, kdyby vůbec postoupil z prvního kola prezidentské volby, které proběhne letos 23. dubna.

Do závěrečného duelu 7. května se podle průzkumů zřejmě dostane kandidát umírněné pravice François Fillon, který loni v listopadu jasně, ale o to překvapivěji vyhrál primárky konzervativců a sjednotil tradiční pravici v zemi. Protivníkem mu bude podle všeho šéfka stále vlivnější krajní pravice v zemi Marine Le Penová.

Poslední prezidentské volby před pěti lety vyhrál socialista Francois Hollande, který porazil úřadujícího prezidenta Nicolase Sarkozyho. Hollande se však brzy stal nejméně populárním prezidentem ve francouzské historii a nakonec se rozhodl post letos vůbec neobhajovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované