Hlavní obsah

Glosa: Vítejte v zemi, kde tři dny stará slova nic neznamenají

Foto: Seznam Zprávy

Záběr z proslulé tiskové konference „nebuďte slušný, řekněte jména“ v březnu 2020.

Reklama

Článek

Se stejnou rychlostí, jakou se ministr od začátku koronavirové epidemie pohybuje v horizontálním směru po horské dráze, se dokáže otáčet i ve směru vertikálním. Třeba o 180 stupňů za pouhé tři dny. Důkazem toho je jeho poslední krok, kterým evidentně nechtěně popřel slova premiéra Andreje Babiše o tom, že jeho vláda všechno skvěle zvládá.

Vysvětlím pro nezasvěcené. Zatímco ještě v neděli Vojtěch sveřepě ujišťoval obyvatelstvo, že plošná opatření už nehrozí, o tři dny později dokázal, že jeho slova nelze brát vážně. Veřejnosti totiž zničehonic oznámil přesný opak – nové celoplošné nařízení spočívající v povinnosti nosit roušky ve všech vnitřních prostorách. A to s účinností od následujícího dne.

Přestože takové rozhodnutí nenáleží jen ministrovi zdravotnictví, je to právě on, kdo se tímto nekonzistentním a nedůvěryhodným projevem shazuje před občany.

I proto má premiérova teze o tom, jak vláda „vše zvládá“, řadu děr. Ukazuje se, že jednak není schopná jednat transparentně, jednak že premiér i ministr zdravotnictví veřejnost mnohdy chlácholí snad líbivými výroky, které jsou na hony vzdálené realitě. Co je ale horší, oba vysoko postavení politici tím vysílají signály, že se v Česku tak trochu rozpadá strategie, jak a čím bojovat proti nedobře se vyvíjející covidové křivce. A že se nefunkční zbraně v boji proti ní možná nedočkají opravy.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Někteří ze čtenářů této glosy možná budou namítat, že se politici zřejmě nikdy nezavděčí všem. „Jednou panuje nespokojenost s odložením povinnosti nosit roušky v hromadné dopravě až po skončení prázdnin, podruhé zase kvůli tomu, že ministr změnu ohlásil pouhý den dopředu.“ Jenže právě o to jde. Vláda a její členové nepomáhají ke zmírnění tohoto zmatku. Vlastním chaosem vyvolávají ještě větší chaos.

Pankáčství už jsme si přitom užili dost v počátku epidemie. Vzpomínáte? Jako by to bylo včera, kdy jsme seděli přilepení u obrazovek a bedlivě poslouchali každou tiskovou konferenci, během níž vláda oznamovala, co všechno bude kvůli koronaviru měnit a omezovat. Jednou to byly návštěvy restaurací, podruhé otvírací doba obchodů, potřetí třeba zavření hranic.

Tehdy se odpouštěly lecjaké přešlapy. Vždyť nikdo nemohl tušit, jak silně koronavirus udeří. Pro všechny je taková situace nová, říkalo se na obranu politiků. Dejme tomu. Po půl roce sledování, jak si mocní počínají, bychom si snad ale zasloužili elementární úctu ve smyslu toho, že si členové vlády udělají jasno v tom, co plánují v následujících třech dnech…

Reklama

Související témata:

Doporučované