Hlavní obsah

Haly pro internetový obchod v Horách ani v Jenišově nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Obyvatelé Hor na Karlovarsku stejně jako sousedé z Jenišova jsou proti stavbě dvou hal pro internetový obchod v katastru obce Hory.

Článek

Projekt počítá s nadstandardní plochou pro zeleň, přesto lidé z obou obcí haly v tomto místě nechtějí, vyplynulo z dnešního veřejného projednávání vlivu na životní prostředí projektu (EIA).

Záměr počítá s výstavbou hal na ploše bezmála 74.000 čtverečních metrů. Dalších téměř 83.000 čtverečních metrů má být zeleň. „Dohromady 52 procent celkové plochy jsou zelené plochy. Ozeleněné budou i fasády,“ argumentoval zpracovatel podkladů pro EIA Martin Vraný. Provoz hal by měl být pouze dvousměnný s tím, že kamionová doprava bude v menšině a převážnou část dopravního zatížení budou zajišťovat nízkotonážní automobily, pick-upy.

Jenže lidem vadí už samotný záměr umístit do satelitní obce, která má ambice se dále rozvíjet směrem k rodinné zástavbě. Podle starostky Hor Lucie Hostašové (nez.) záměr společnosti Erinacea není v souladu s územním plánem obce. Původně totiž investor chtěl v obci postavit centrum obchodu a služeb, tedy občanskou vybavenost. Po 20 letech plány změnil a mají zde stát haly.

I sousední Jenišov se stavbou nesouhlasí. Z den a půl, od doby, kdy obec dostala informaci o termínu projednávání, se nasbíralo 160 podpisů proti. Starosta Jenišova Jiří Stehlík (nez.) dnes poukázal na to, že dopravní zatíženost silnice, která vede od dálnice D6 k obci Jenišov a Hory, je už vysoká. Dá se předpokládat, že s další výstavbou poroste, dodal.

Celkově by se tak podle místních ve výsledku mohla zhoršit atraktivita bydlení v obou obcích. Přitom jsou v kraji vhodné plochy v průmyslových zónách. Obec Hory se tak dál chce stavbě hal bránit.

I když se zpracovatelé dokumentace pro EIA snažili konkrétní dotazy zodpovědět a pochybnosti vyvrátit, obyvatele nepřesvědčili. I v místním referendu loni obyvatelé Hor 94 procenty záměr odmítli. Konečné rozhodnutí je ale na státních orgánech.

Projednávání se konalo kvůli koronavirovým opatřením on-line, sledovalo ho i přes 50 účastníků najednou. Nicméně i tento způsob projednání lidé z obcí kritizovali s tím, že u tak závažného záměru se mělo počkat do uvolnění opatření.

Reklama

Doporučované