Hlavní obsah

Hlídací psi v době pandemie a utažené šrouby svobody

Jiří Kubík
šéfredaktor
Foto: ČTK

„Uhlídat, aby se všechny teď utažené šrouby zase povolily a mohli jsme dál žít ve svobodné zemi,“ popisuje jeden z hlavních úkolů médií šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

Všechno v této zemi, a nejen v této, je už pár týdnů vzhůru nohama. Jak se s tím vyrovnávají novináři? A jaké nové výzvy před nimi stojí?

Článek

Děti místo ve školách sedí doma. Zaměstnanci mnoha podniků mají nucené volno a doufají, že budou mít zase normální práci. Obavy z budoucnosti přepadají drobné živnostníky i ostatní podnikatele.

Pandemie koronaviru udeřila po celé planetě takovou silou, že se z počátečního šoku budeme dlouho vzpamatovávat, než nám dojde, co všechno se v našich životech změnilo dočasně a co tu dlouho přetrvá.

Novináři mají na rozdíl od řady jiných profesí tu výhodu, že od své práce odstaveni nebyli. Dál plní svůj úkol informovat čtenáře a diváky, ptát se za ně kompetentních lidí, odkrývat nejasnosti, vyvracet bludy. Dělají svou práci jako jindy – a přesto jinak.

Ještě před pár týdny jsme řešili témata sexuálních predátorů útočících na sítích na děti, sledovali jsme povolební dění na Slovensku a to pobrexitové v Británii, psali o kartelu Českých drah, rozebírali nekončící střet zájmů českého premiéra… To všechno teď ustoupilo do pozadí.

Celá redakce se plně soustředí na největší problém současného světa. Nový virus, který všechny – nás i vás – extrémně zajímá a trápí. Bojíme se ho všichni. A všichni věříme, že společně máme šanci toho strašáka alespoň zahnat či umenšit.

Děkujeme vám, čtenářům, za vaše vzkazy podpory.

„Chtěl bych poděkovat vaší redakci za kvalitní zpravodajství,“ vybírám z mnoha e-mailů slova Pavla Drábka. Nebo vzkaz od zdravotnice Michaely Markové, oceňující naše texty o těžké práci lékařů a sester, na které vláda – stejně jako na staré lidi a ošetřovatele v domovech seniorů – jaksi zapomněla s ochrannými pomůckami: „Moc vám děkuji za nás všechny, kteří jsme v tom denně.“

Seznam Zprávy přinášejí denně desítky zpráv, rozhovorů, komentářů, grafů a analýz o vývoji nákazy v Česku i ve světě. O dopadu pandemie na velký byznys i život malých podnikatelů. O nadějích při testování a výrobě nových léků.

Setkáváme se s obrovským zájmem čtenářů, často několikanásobně větším, než bývalo zvykem v době předkoronavirové. Minulý týden nás navštívilo na 4,5 milionu reálných uživatelů. Zaznamenali jsme na 100 milionu zobrazení. Jsou to čísla donedávna opravdu těžko představitelná.

Vaše důvěra nás velmi těší a zároveň zavazuje. Chceme být i nadále médiem, které přináší důležité zprávy pro váš život a vaše rozhodování. Budeme zveřejňovat užitečné rady, jak v těchto nelehkých časech dál „normálně“ fungovat, a doufejme také pozitivní zprávy o vývoji nových technologií a vakcín.

Budeme ale dál plnit i svou roli investigativního média, jež se dívá pod povrch věcí a nebojí se vytahovat skrytou pravdu na světlo.

Chápeme a respektujeme snahu a odhodlání vlády a dalších kompetentních osob bojovat ve válce, jak říká premiér, s neviditelným nepřítelem. Nechtějte ale po nás, abychom rezignovali na roli novinářů v demokratické společnosti: nejen popisovat kroky a činy vlivných, ale umět je také podrobit kritickému zkoumání.

Nejde z naší strany o rozeštvávání společnosti či hyenismus, jak někteří občas napíší v jiných vzkazech zaslaných redakci. Jde o přirozenou kontrolu toho, jestli někdo nezneužívá současné výjimečné situace k tomu, aby si ohnul pravidla k obrazu svému či jinak parazitoval na současné krizi.

A ještě jeden náš úkol vnímám jako navýsost citlivý a doufejme, že brzy velmi aktuální: uhlídat, aby se všechny utažené šrouby – všechna ta omezení, sledování, zavřené hranice a vůbec věci v krizi pochopitelné, ale v běžné situaci zcela nesnesitelné – zase povolily. Abychom mohli dál žít ve svobodné zemi.

Držme si palce!

Doporučované