Hlavní obsah

Hodili granát do fungujícího testování, zlobí se na vědce distributor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: cortex-film, Shutterstock.com

Neslyšeli jsme jedinou výhradu, říká distributor o antigenních testech, které v akademickém testu propadly.

Reklama

Obchody začaly prodávat antigenní testy, jejichž citlivost se však zásadně liší. Distributor těch nejméně citlivých říká, že nemá jedinou stížnost a spolehlivost podle něj potvrzují i následné PCR testy.

Článek

Vláda nařídila firmám antigenní testování jejich zaměstnanců a kvůli tomu se na český trh valí miliony testů – lidé si mohou samotestovací sadu koupit v řetězcích i v některých drogeriích. A zájem je podle prvních ohlasů obrovský.

Ministerstvo zdravotnictví sestavilo seznam doporučených testů. Jenže úřad vůbec neřešil otázku citlivosti testů – tedy schopnost zachytit určité množství viru, která se mezi produkty různých výrobců zásadně liší. Distribuční firmy pak spoléhají na kvalitu údajů od výrobců, nejčastěji z Asie.

Podle týmu Jana Konvalinky z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR jsou rozdíly v testech až stonásobné. „Výrobci těchto testů uvádějí citlivost (senzitivitu) a přesnost (specificitu), která však ve většině případů neprošla nezávislým posouzením,“ vysvětlují vědci, proč metodu vyvinuli.

V laboratorním porovnání dopadl nejlépe test Flowflex, který prodává například Kaufland, naopak nejvyšší limit pro detekování viru, a tedy nejmenší citlivost vykázal test Safecare Bio-tech, na který ve svých prodejnách vsadil třeba řetězec Albert. Svým členům je nabízí také web Hospodářské komory.

Proti výsledkům testů vcelku nepřekvapivě brojí distributor toho, který akademický test označil za nejméně citlivý. „Testům Safecare Bio-tech plně důvěřujeme,“ řekl v reakci na zprávu českých vědců Miroslav Mühlböck ze společnosti Monto, která tyto testy v Česku distribuuje. „Neevidujeme vůči nim jedinou odbornou výhradu.“

„Test Safecare Bio-tech, především ve verzi Swab, je již více jak půl roku využíván státními zdravotními zařízeními v Jihočeském kraji a na Vysočině. Testy jsou lékaři hodnoceny jako vysoce spolehlivé, což dokazují následné PCR testy. Safecare Bio-tech Rapid Test je používán ve velkém ve Spolkové republice Německo a v dalších zemích,“ řekl Miroslav Mühlböck.

Pohybujeme se v jiných řádech

Také zdůrazňuje, že jím distribuované testy nechybí na seznamu doporučených sad Ministerstvem zdravotnictví.

„Zveřejnění odchylek v chování samotestovacích sad v řádech biliontin kilogramu považujeme za vhození granátu do již schváleného a ověřeného seznamu testů vydaného Ministerstvem zdravotnictví. Metodika samotestování ve firmách stírá nejen biliontiny kilogramu, ale zcela jiné řády,“ argumentuje Miroslav Mühlböck z firmy Monto.

Seznamem Ministerstva zdravotnictví se řídil také řetězec Albert, který ve svých hypermarketech začal testy Safecare Bio-tech prodávat ve čtvrtek, pět kusů za 495 korun. „Testy jsme vybírali na základě seznamu doporučených testů vydaného Ministerstvem zdravotnictví,“ říká k tomu Jiří Mareček, ředitel komunikace řetězce Albert. Předpokládá, že jich v hypermarketech i menších supermarketech, kde by se sady měly objevit v příštím týdnu, prodají desítky tisíc kusů.

Reklama

Doporučované