Hlavní obsah

Hon na nedoručené voličské průkazy. Některé skončily v depu, jiné se ztratily

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Někteří voliči řeší na poslední chvíli problém. Desítkám z nich nepřišel voličský průkaz. Pokud ho ale nenajdou, nemohou volit ani v místě trvalého bydliště. Česká pošta uvedla, že se snaží ztráty řešit přednostně.

Článek

Marie žije na Sardinii. Trvalé bydliště má ale stále v Česku, stejně jako její přítel a další kamarád. Požádali si proto všichni o voličský průkaz. Zatím ale s jistotou ví, že odvolí pouze Marie. Ostatní zatím nemají zprávu, jestli se voličský průkaz podařilo doručit.

„Jediný můj voličský průkaz tam dorazil. Kluci ho tam ale nemají a ani české úřady neví, jestli jsou na cestě,“ popisuje Marie.

V případě jejich trojice to ale neznamená jen zklamání, že se voleb nebudou smět zúčastnit. Bude to i dlouhá a zbytečně podniknutá cesta. Ke své volební místnosti to mají totiž vzdušnou čarou 700 kilometrů. Volit se chystají na konzulátu v Miláně, protože ten nejbližší na Sardinii v Cagliari zavřel už před třemi roky.

„Vůbec nechápu, proč voličský průkaz nemůže přijít do datovky, když jsme stejně o něj takhle žádali. A když neexistuje jiná forma korespondenční volby, tak nerozumím tomu, že se stát spoléhá na Českou poštu. Z toho jsem přitom měla obavy od začátku,“ dodává Marie.

Kdo hledá, (ne)najde

Petr (skutečné jméno redakce na přání neuvádí) se už se svým voličským průkazem rozloučil. Nikdo netuší, kde je.

„Byl jsem osobně v depu. Jeho vedoucí mi ale řekl, že neví, kde zásilka je, protože nemá směrování jako balík. Patrně v nějakém voze. Volit teda asi nebudu,“ popisuje Petr.

Městský úřad odeslal jeho voličský průkaz sice jako doporučený dopis, ale v ekonomickém režimu. To znamená s nižší prioritou a delším časem dodání.

„V případě, že nastane situace, kdy voliči nebyl průkaz doručen, doporučujeme obrátit se na obecní úřad, který by mu měl poskytnout podací číslo zásilky, a s tím se obrátit na Českou poštu. Ministerstvo vnitra současně apelovalo na Českou poštu, aby tyto reklamace byly řešeny přednostně, což se podle našich informací děje. Každý takový případ je tedy třeba řešit individuálně s prověřením konkrétních důvodů nedoručení,“ radí Hana Malá z Ministerstva vnitra.

Ze zkušeností voličů, které Seznam Zprávy posbíraly, vyplývá, že velká část voličských průkazů ležela nebo stále leží v místě dodání na pobočce České pošty. Adresáti o tom ale nedostanou zprávu a voličský průkaz získají až ve chvíli, kdy zkusí na svou místní poštu zajít.

Barboře ale pomohla až pohrůžka žalobou. Dostala se tak díky tomu k vedoucímu pobočky a ten jí pomohl vystopovat doručovatele, který nosil její voličský průkaz v aktovce.

„Stálo mě to hodně úsilí. Velké štěstí bylo, že jsem měla čas si na poštu osobně dojít a voličský průkaz si vyprosit,“ říká Barbora.

Česká pošta: Řešíme to

Michaela si zařizovala voličský průkaz už poněkolikáté. Trvalé bydliště má na východě Čech. Volit chce ale v Brně, kde bydlí. Nikdy s doručením průkazu problém nebyl, až letos. Úřad ho sice odeslal, zásilka je ale někde na cestě. Ani v systému sledování zásilek nelze dohledat, kde přesně Michaelin voličský průkaz skončil.

„Jsem strašně naštvaná a zklamaná, protože mi fakticky znemožnili volit. Kdybych měla alespoň jistotu, že zásilka dorazila do Brna, tak si ji dojedu vyzvednout, takhle ale nevím ani kam,“ zlobí se Michaela.

Podobně jako Michaele a Petrovi se voličské průkazy ztratily i dalším lidem. Budou jich patrně minimálně desítky. S řadou z nich Seznam Zprávy mluvily, další svou anabázi popisují na sociálních sítích.

„Jsme zodpovědní za přepravu zásilky, nikoli za obsah, takže ani nevíme, že doručujeme voličský průkaz. Samozřejmě chápeme situaci, takže pokud klient přijde na poštu s tím, že má od úřadu podací číslo dopisu a voličský průkaz mu nepřišel, tak se prioritně snažíme dopis najít tak, aby mohli lidé v pátek a v sobotu volit. Neevidujeme masivní stížnosti na nedoručení voličských průkazů, jedná se o jednotky případů,“ vyvrací ale mluvčí České pošty Matyáš Vitík, že by si na nedoručené voličské průkazy stěžovalo více lidí.

O voličské průkazy byl větší zájem

Bez voličského průkazu ale nemůže občan volit. Pokud si o něj požádal a úřad ho vydal, už nesmí odevzdat hlas ve volební místnosti určené jeho trvalým bydlištěm. Komise už ho ze seznamu vyškrtla. O náhradní voličský průkaz si navíc zažádat nemůže.

„Z hlediska integrity voleb je pro Ministerstvo vnitra zásadní, aby nebylo možné institut voličských průkazů zneužívat a hlasovat na něj vícekrát. Z toho důvodu není bohužel možné vydávat duplikáty voličských průkazů,“ dodává Malá z Ministerstva vnitra.

O voličské průkazy byl přitom letos daleko větší zájem než při posledních sněmovních volbách. Například v některých pražských městských částech si o něj zažádalo o čtvrtinu až polovinu více lidí. Radnice v Hradci Králové vydala 1282 voličských průkazů, což oproti 1066 průkazům v roce 2017 představovalo nárůst 20 procent.

„Ministerstvo vnitra připravilo návrh zákona o správě voleb, který předpokládá vytvoření centrálního seznamu voličů a současně odstranění institutu místní příslušnosti pro vydávání voličských průkazů. Voličský průkaz by tak mohl být voliči vydán na jakémkoliv obecním úřadě. Ministerstvo vnitra toto řešení hodlá i nadále prosazovat,“ dodává Malá.

To ale voličům, kteří průkaz do konce voleb nezískají, moc nepomůže. Alespoň v případě české trojice ze Sardinie bude mít ale 700kilometrový volební výlet patrně šťastný konec. Marii se totiž podařilo v pátek před polednem dovolat na zastupitelský úřad a ten jí potvrdil, že voličské průkazy nakonec dorazily všem.

Reklama

Doporučované