Hlavní obsah

Hospody prosí vládu o plán. Expert radí, jak si můžou vypomoct samy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pomozte nám, než bude pozdě, vyzývají hospodští vládu. Potřebují jasně vědět, co kdy mají čekat. Jinak mohou stát žalovat. SZ Byznys přinášejí přehled toho, jak si mohou restauratéři sami pomoct už nyní.

Článek

Na tuzemské gastromapě ubývají jednotlivé body. Aktuálně hrozí masivní propouštění a ukončování činnosti. Nejhorší je podle restauratérů nejistota a strach, ty vyhánějí lidi z restaurací a berou provozovatelům vůli pokračovat. Potřebují výhled, aby mohli dělat zásadní rozhodnutí.

„Už před současnými opatřeními končily podniky každý den. Nejde přitom o pročištění trhu, končí i zdravé a v normální situaci konkurenceschopné podniky,“ zdůrazňuje majitel několika restaurací a činovník Asociace malých a středních podniků (AMSP) Luboš Kastner.

Jeho kolegové potřebují jasný a rychlý příslib vlády ohledně kompenzací. Musí totiž platit zaměstnance, nájmy a další náklady. A vlastní rezervy podle Kastnera vyčerpali už na jaře. „Pokud vláda rychle nezareaguje, hrozí i žaloby na stát. Gastronomům jde aktuálně o vše,“ vysvětluje zástupce AMSP.

Daňový poradce ze společnosti Bredford Consulting Jan Bonaventura poskytl několik rad, které by mohly hospodským trochu pomoct. Mohou se například zkusit dohodnout s pronajímatelem prostor na změně podmínek. „Ti rozumní chápou, že nelze trvat na nájmech, které jsou rdousící,“ míní expert.

Náklady na zaměstnance

Pokud jde o zaměstnance, část jich může jít na úřad práce. „I pokud jste na úřadu práce, máte možnost si po dohodě s úřadem v omezeném rozsahu přivydělat,“ informuje Bonaventura. S brigádníky, kteří pomáhají přes obědy, pak radí mít uzavřenou dohodu o provedení práce. Z ní se totiž při příjmech do 10 000 Kč nehradí odvody.

Dále je možné poskytovat vhodné benefity, které nejsou zatíženy odvody, ale pro zaměstnance jsou zajímavé. „Například lze v určitých případech proplácet cestu do práce z jiného města – taková náhrada je osvobozena od daně a pojistného a u zaměstnavatelů uznatelná,“ uvádí daňař.

Do konce října jsou také stále aktivní programy Antivirus A a B, které se dají využít pro kompenzaci části nákladů na zaměstnance.

Hospodští chtějí konkrétní příslib, kdy a při jakých statistikách nákazy covidem-19 se budou současná opatření uvolňovat. „Gastronomy čekají prodělečné zimní měsíce. Vláda jim musí pomoci překlenout nastávající zimní období – zejména ve fixních nákladech, jako jsou nájmy, odpuštění sociálního pojištění, snížení DPH i pro objednávky s sebou apod.,“ vypočítává Luboš Kastner.

V oblasti daní a odvodů Jan Bonaventura radí žádat o zrušení či snížení záloh na daň a pojistné. Menší provozovatelé by se také mohli z důvodu nedostatku tržeb odregistrovat od placení DPH, což by jim zlevnilo produkty. „Rovněž nové subjekty nemusí platit DPH od samého počátku, a pokud bude někdo přebírat novou provozovnu, může zákonné úpravy legálně využít,“ říká. Podnikatelé také mohou v daních zpětně uplatnit ztráty a získat tím daně zaplacené v minulosti.

Těm, kdo podnikají jakožto právnické osoby, daňový odborník doporučuje zvážit oddělení majetku od společnosti, která restauraci provozuje, a majetek provozní společnosti pronajímat. V případě krachu alespoň nepřijdou o vše. „Provádět takovou restrukturalizaci ve chvíli, kdy už je subjekt v problémech, už je ale obtížné. Zvážit restrukturalizaci by ovšem měli i ti, kteří v problémech zatím nejsou,“ podotýká Bonaventura.

Restauratéři by také určitě měli sledovat, zda nějakou podporu neposkytuje obec, kde podnikají.

Restauratéři chápou, že vláda musí v současné situaci jednat. Nechápou ale, na základě jakých dat to dělá. „Neviděli jsme data, která by ukazovala na zvýšené riziko v gastronomických provozech. Zavřít v 20:00 hodin znamená pro řadu podniků ztrátu tržeb ve výši 50 a více procent, řadě restaurací se nevyplatí vůbec otevřít. Už teď byla návštěvnost často poloviční,“ podotýká Luboš Kastner.

Program Bezpečná restaurace

Z analýzy platebních transakcí, které pro SZ Byznys připravila Česká spořitelna (útraty Čechů za letošní červenec a srpen), vyplývá, že nejvíce se nové opatření dotkne barů, které přijdou o více než polovinu svých tržeb.

Podle hlavního analytika České spořitelny Davida Navrátila však mohou být reálné ztráty ještě vyšší. „Výsledný pokles tržeb bude spíše větší, protože zavíračka už ve 20:00 odradí nejen ty, co by chtěli ‚ponocovat‘, ale i ostatní, a to kvůli obavám z nákazy nebo příliš velkému množství karanténních opatření,“ konstatuje Navrátil.

AMSP a Český svaz pivovarů a sladoven mají ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví připravený program Bezpečná restaurace, který dále posílí bezpečnost gastronomických provozů. Ten by měl být podle plánovaného harmonogramu spuštěn kolem poloviny října. Jde o tištěné i online materiály a návody pro hospodský personál i hosty, jak se chovat, aby se minimalizoval přenos nákazy.

Například ke třem R přidávají tvůrci kampaně Bezpečná restaurace také tři S: Stoly, které se před každým hostem vydezinfikují, pravidelně se dezinfikuje i další vybavení. Dále Sklo, které se důkladně myje, a technologie se sanitují. A konečně Skupiny – počet míst u jednoho stolu je omezen.

Hospodští by rádi pokračovali v jednání ohledně Národního program pro gastronomii. „Peníze na marketingovou kampaň vítáme, ale nestačí to. To nám pomůže nejdřív na přelomu roku, kdy už může být pozdě,“ zdůrazňuje Kastner.

Když už je pozdě na pomoc

Takovým majitelům restauračních podniků daňový konzultant Jan Bonaventura doporučuje zvážit vstup do insolvence. „Insolvenční návrh je bolestný, zejména pokud majitel podnik budoval dlouhé roky. Může to ale být způsob, jak situaci vyřešit – například reorganizace umožňuje i podnikat dále, časem zase podnikat a hlavně: neohrozit osobní a rodinný majetek,“ vysvětluje.

Opožděný insolvenční návrh totiž může mít na osobní majetek drastické dopady. Zejména od ledna hrozí členům statutárních orgánů velké sankce, například i doplacení dluhů z osobního majetku.

Reklama

Doporučované