Hlavní obsah

Královéhradecký kraj podpoří digitální podobu expozice muzea

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Královéhradecký kraj podpoří vybudování digitální expozice Muzea východních Čech v Hradci Králové téměř za 13 milionů korun částkou zhruba 645 000 korun. Zbytek zaplatí evropská dotace. Projekt je rozložen do období 2020 až 2023.

Článek

Nová interaktivní expozice Digitální brána do dějin doplní plánovanou stálou expozici dějin města, která bude v secesní budově muzea na Eliščině nábřeží.

„Cílem projektu je vybudování uceleného interaktivního digitálního vzdělávacího produktu nad stálou expozicí dějin města Hradce Králové,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro školství a kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

Výstupy projektu budou určeny pro vzdělávání žáků základních škol, například pro rozšíření výuky vlastivědy a dějepisu.

Muzeum vytvoří interaktivního průvodce expozicí pomocí tabletů, vzniknou také školní verze digitálního interaktivního a vzdělávacího obsahu expozice – 3D digitální model města včetně jeho rozvoje, interaktivní prvky v podobě projekce historického oblečení či osobností, 3D modely architektury. Digitální expozice nabídne i hmatové modely vybraných sbírkových předmětů, jež umožní jejich zkoumání nevidomým nebo slabozrakým.

Majitelem historicky cenného a nedávno opraveného objektu muzea na nábřeží je město, zřizovatelem Muzea východních Čech je Královéhradecký kraj. Radnice předpokládá, že vypíše soutěž na dodavatele stálé expozice muzea do začátku letních prázdnin. Firmu na expozici se radnici opakovaně nepodařilo v soutěži vybrat.

Vedle dlouhodobých expozic pořádá Muzeum východních Čech ročně přibližně deset až 15 tematických výstav a další kulturní a společenské akce. Muzeum má v archeologických, přírodovědných a historických sbírkách přibližně 2,5 milionu sbírkových předmětů, od roku 2001 je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje.

V současnosti je muzeum kvůli koronavirové krizi uzavřené, výstavy postupně převádí do online podoby na internet.

Reklama

Doporučované