Hlavní obsah

Hudba vrátila stařičkou balerínu s Alzheimerem na vlny Labutího jezera

Španělská baletka Marta C. Gonzalezová trpící Alzheimerovou chorobou si při poslechu Čajkovského vzpomněla na choreografii Labutího jezera.Video: Spanish charity, Asociacion Musica para Despertar

 

Reklama

Svět dojímá video, které ukazuje, jakou sílu má hudba. Španělská baletka Marta C. Gonzalezová trpící Alzheimerovou chorobou si při poslechu Čajkovského rozpomněla na choreografii Labutího jezera.

Článek

Jde o neuvěřitelnou proměnu. Jak je vidět v úvodním videu, bývalá primabalerína si okamžitě vzpomeneme na sebemenší pohyb při tanci. V šedesátých letech totiž vystupovala na prknech newyorského baletu.

Gonzalezová zemřela loni v pečovatelském domě ve španělské Valencii. Ve stejném roce byl natočen i zmíněný záznam.

Video zveřejnila minulý týden na sociálních sítích španělská organizace Asociación Música para Despertar. Ta se věnuje výzkumu účinků hudby na zlepšení paměti a nálady pacientů trpících Alzheimerovou chorobou.

Záznam se po zveřejnění stal okamžitě hitem. Sdílelo ho mnoho slavných osobností, mj. například Jennifer Garner nebo Antonio Banderas. Ten na svém profilu připomíná rok od balerínina úmrtí. „ Je to uznání její umělecké vášně a píle. Čajkovského hudbě se podařilo zesměšnit jejího Alzheimera.“

Reklama

Související témata:
Hubda

Doporučované