Hlavní obsah

Indie počítá první škody po cyklonu. Utrpěla i oblast vzácných tygrů

Pohyb cyklonu od začátku týdne.Video: Daniela Kučerová, Windy.com

 

Reklama

Na indické a bangladéšské pobřeží dorazil supercyklon Amphan s rychlostí větru až 190 kilometrů za hodinu. Zemřelo nejméně 14 lidí. A už nyní je jasné, že se následky řádění cyklonu nedotknou jen lidských životů.

Článek

S pondělím se na Bangladéš a Indii přiřítila větrná smršť Amphan považovaná za nejsilnější cyklon v oblasti od roku 2007. Ve středu se supercyklon přehnal přes východní Indii a Bangladéš. Zemřelo nejméně 14 lidí včetně třináctileté dívky.

Podle CNN citující indické úředníky cyklon nyní bezprostředně ohrožuje přibližně 300 000 lidí v pobřežních oblastech. Probíhající evakuace znesnadňuje pandemie koronaviru vyžadující dodržování sociálního distancování, navíc hrozí následné bouřky i záplavy.

Fakta o Amphanu:

Průměr bouřkového mraku je 2 800 kilometrů, což přibližně odpovídá vzdálenosti od Lisabonu do Varšavy.

Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) by v Asii mohlo být bouří zasaženo až 7,9 milionu lidí. PDC Global, společnost pro aplikovaný výzkum se sídlem na Havajské univerzitě, uvedla, že se bezprostřední nebezpečí týká téměř dvou milionů lidí.

Hladina v deltě řeky Ganga může díky přívalovým dešťům vzrůst o 4 až 5 metrů. Dostatečně vysoko, aby voda způsobila závažnou škodu na domech.

Přestože cyklon mírně zeslábl, stačil už napáchat nemalé škody. Jednou ze zasažených oblastí je les Sundarbans, kde rostou největší mangrovy na světě. Území je zapsáno na seznamu UNESCO jako domov mnoha vzácných a ohrožených druhů. Ve zdejších lesích navíc žije 96 chráněných tygrů bengálských.

„Okolo celé hranice jsme natáhli nylonový plot, který posledních pět šest let brání tygrům dostat se do obydlených oblastí. A půjde nám o to i nadále,“ uvedl správce parku Ravi Kant Sinha v prohlášení. Dodal, že se chystají i na možnost, že bude nezbytné zvířata odchytit a postarat se o ně.

Cyklon ohrozil také návrat migrujících Indů, kteří kvůli pandemii přišli o práci a od konce března pendlují přes celou zemi zpátky do svých domovů. Tisíce lidí využívaly pro přesun speciálně vypravené vlaky, jejich provoz je ale nyní kvůli cyklonu přerušen.

Vláda státu Odiša dokonce zvažuje uvolnění některých koronavirových cestovních omezení. Právě Odiša by dle BBC mohla být jednou z nejhůře zasažených oblastí v Indii. Někteří její obyvatelé se však kvůli obavám z koronaviru odmítají přesunout. Z 809 přístřešků, které obvykle slouží pro oběti přírodních katastrof, je jich nyní nejméně 211 využívaných jako covid centra.

Indická vláda uvedla, že silný vítr, srážky a přílivové vlny pravděpodobně způsobí „rozsáhlé škody“ napříč několika okresy v Západním Bengálsku. Ve svém tweetu napsala, že očekává škody na všech tradičních obydlích místních obyvatel, která jsou vyráběna z nepříliš pevných materiálů jako bláto a bambus.

Foto: Profimedia.cz

Západní Bengálsko, Kalkata.

Bangladéš evakuoval přes 2,5 milionu lidí a zřídil 12 078 speciálních center. Dvakrát větší počet těchto přístřešků má napomoct dodržování sociálního distancování. Jeden z bangladéšských ministrů avizoval, že evakuované osoby obdrží roušky.

Evakuace se ovšem nechystá v uprchlických táborech Rohingů. „Evakuace těchto táborů není důležitá, nebezpečí pro toto území se pohybuje jen okolo šestého stupně,“ dodal ministr.

Reklama

Související témata:

Doporučované