Hlavní obsah

Investiční stratég: Recese se odkládá, česká koruna bude posilovat

Pořad Byznys index Petra Novotného. Hlavním hostem byl investiční stratég České spořitelny Miroslav Plojhar.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaký bude rok 2020? O tom, jak se mohou vyvíjet kapitálové, měnové a komoditní trhy, hovořil v burzovním studiu Seznamu investiční stratég České spořitelny Miroslav Plojhar.

Článek

„Poslední recese v Česku byla tak trochu napůl a současný hospodářský růst také není nijak závratný. Část ekonomiky v recesi je, například automobilový průmysl, který cítí slabší poptávku ze zahraničí. Není to nic ale hlubokého, nezdá se, že by slabost průmyslu stáhla celou českou ekonomiku do recese,“ říká na úvod k výhledu domácí ekonomiky Miroslav Plojhar.

Růst ekonomiky? Žádná hitparáda

„Růst české ekonomiky lze očekávat v rozmezí 2–2,5 procenta, což je nakonec i odhad ČNB. Nebude to tedy žádná velká růstová hitparáda,“ předpovídá zkušený investiční stratég, který se už 17 let pohybuje na finančních trzích. Podobný růst čeká také od českého indexu spotřebitelských cen. „Rok 2019 byl třetí v řadě, kdy byla inflace u nás poměrně vysoká (2–3 procenta), tedy ve srovnání s tím, co se daří ECB obrazně řečeno vyrobit v eurozóně. Pro rok 2020 by měla inflace stále zůstat v tomto rozmezí.“

Co čeká Plojhar od vyspělých ekonomik? „Spojené státy prožívají jednu z nejdelších konjunktur v historii, na druhou stranu ale i jednu z nejslabších. Tamní centrální banka nechala ekonomiku růst a zvyšování sazeb recesi nezpůsobilo. Stejně tak se nepotvrdilo, že by Donald Trump mohl jejího předsedu za zvyšování úroků vyhodit. Prostor pro snižování sazeb v USA příští rok příliš není, protože ekonomika bude opět mírně růst. Možný obrat lze očekávat až po volbách, kdy se může stát, že Fed začne sazby zvyšovat, jak se to stalo už několikrát v historii,“ predikuje stratég.

Miroslav Plojhar

Stratég finančních trhů v České spořitelně se zaměřením na úrokové sazby, dluhopisy a měny.

Předtím nasbíral četné zkušenosti z rozvíjejících se trhů.

Působil jako ekonom a stratég v J. P. Morgan v Londýně, dále v Citibank a společnosti Newton.

Pokud jde o vývoj v eurozóně, Plojhar předpokládá postupné zvyšování sazeb. „ECB má novou prezidentku a lze očekávat, že se kormidlo měnové politiky postupně otočí. Sice to nebude tak razantní, jako kdyby do čela banky nastoupil Němec, ale i tak bude mít Christine Lagardeová v případě růstu ekonomiky blíže ke zvyšování sazeb, než měl její předchůdce Mario Draghi,“ odhaduje.

Měnová politika má podle něj více dimenzí než v minulosti, už nejde jen o vývoj sazeb nebo o to, jak bude pokračovat kvantitativní uvolňování v podobě nákupů dluhopisů. „ECB prochází revizí své měnové politiky. Vzhledem k tomu, že velkým hitem poslední doby je klimatická změna, k čemuž se hlásí i Lagardeová, Evropská centrální banka bude například podporovat firmy vydávající takzvané zelené dluhopisy. Banka by bez ohledu na cenu a třeba i negativní výnosy do splatnosti kupovala bondy evropských firem, které by se kvalifikovaly jako ekologicky ohleduplné nebo bojující za ochranu klimatu,“ vysvětluje mechanismus podpory ekologie skrze měnovou politiku Plojhar.

S investičním stratégem ČS o vývoji na trzích v roce 2020Video: Seznam Zprávy

„Český úrokový trh věří, že sazby budou klesat, protože se snižovaly v eurozóně a v USA, ale pokud se (alespoň dočasně) vyřeší rizika jako neřízený brexit nebo obchodní válka, sazby se udrží na stejné úrovni, případně se dočkáme mírného zvýšení,“ míní stratég.

Česká koruna mírně posílí

Na konci roku 2020 by podle Plojhara mohla být česká koruna mírně silnější, konkrétně na úrovni blízko 25 korun za euro. „Koruna je stále levná v porovnání s tím, kde by mohla být, protože její investiční příběh je stále živý. Česká ekonomika roste rychleji než ty v západní Evropě, dohání eurozónu. Vzhledem k tomuto dominantnímu trendu je koruna stále slabá,“ předkládá Plojhar argumenty pro dlouhodobé posilování české měny.

A jaký vývoj můžeme čekat od základních investičních tříd v roce 2020? Dluhopisy jsou podle Miroslava Plojhara zajímavé jako krátkodobé „zaparkování peněz“, v rámci jednotlivých typů by pak volil ty, jejichž výnos je navázaný na vývoj inflace. „V České republice je protiinflační dluhopis jednou z mála investic, u nichž jsou na tom drobní investoři lépe než ti velcí, protože si je mohou koupit od českého státu za minimální částku, zatímco pro velké hráče je tento investiční instrument nedostupný,“ vysvětluje.

Česká spořitelna – oddělení finanční trhy

Jeden z největších obchodníků s korunou a korunovými sazbami v Česku.

Poskytuje služby v oblasti měnových kurzů a úrokových sazeb korporátním klientům, malým a střední firmám, municipalitám a developerům.

Investovat do akcií?

Nedílnou součástí portfolia drobných investorů jsou akcie. Těm se na vyspělých trzích daří s drobnými výkyvy už více než deset let. „Akcie jsou stále rizikovým typem investice a podle historických měřítek jsou nyní drahé, ale to byly i před rokem nebo dvěma. Investoři by se měli držet akcií firem, na které mají silný názor, případně spekulativně vsadit malou část peněz na akcie společností, které budou měnit naši budoucnost, jako jsou třeba dodavatelé hardwaru pro 5G sítě, které už nejsou startupem, ale zároveň nejsou tak známé jako Huawei,“ míní Plojhar.

A jakou investiční strategii by Miroslav Plojhar zvolil pro rok 2020? „Růstová fáze ekonomického cyklu dříve nebo později skončí, a tak se nabízí zvolit například strategii, kdy větší část portfolia směřuje do něčeho opravdu hodně spekulativního, nebo naopak do hodně bezpečného, a zmenšit podíl toho mezi tím. Hodně bezpečnou investicí jsou peníze na účtech nebo inflační dluhopisy, hodně spekulativní jsou opční kontrakty třeba na akcie již zmiňovaných výrobců 5G sítí,“ radí stratég České spořitelny.

Reklama

Doporučované