Hlavní obsah

Irácká armáda dobyla poslední sídlo takzvaného Islámského státu v Iráku

Čerstvě dobytou baštu IS nyní irácká armáda čistí od bomb, které zde zbyly po extremistechVideo: Reuters

 

Reklama

Poslední sídlo Islámského státu v Iráku v pátek padlo. Město Ráva na západě země dobyla irácká armáda.

Článek

Poslední útočiště členů radikální organizace Islámský stát v Iráku, město Ráva u syrské hranice, dnes dobyli vojáci irácké armády. Irácké síly „zcela osvobodily Rávu a vztyčily iráckou vlajku nad jejími budovami”, uvedl podle agentury Reuters v prohlášení generálporučík Abdal Amír Rašíd Jaralláh.

„S osvobozením města Ráva můžeme říci, že veškeré oblasti, v nichž byl Islámský stát přítomen, byly osvobozeny,” uvedl mluvčí irácké armády.

Útok na západoiráckou Rávu zahájila armáda dnes ráno. Předpověděla přitom, že bitva bude krátká, protože většina bojovníků Islámského státu, kteří byli ve městě, již uprchla k syrské hranici. Irácké síly se nyní zaměří na ozbrojence, kteří uprchli do pouště, a na obnovu plné kontroly nad hranicemi Iráku.

V předchozích dnech vojáci připravovali pozici útočícím jednotkám. Armáda ostřelovala okolí města, aby přerušila extremistům zásobovací trasy a zničila jejich muniční sklady.

Na místě pokračují podle armádních zdrojů „čistící operace a likvidace” četných výbušnin, které po sobě v Rávě džihádisté zanechali.

Bojovníci Islámského státu ovládli v létě 2014 severní a západní území Iráku, přičemž se zmocnili i druhého největšího iráckého města Mosul. Irácká armáda nad ním převzala znovu kontrolu až letos v červenci.

Reklama

Související témata:

Doporučované