Hlavní obsah

Írán bude dále omezovat své závazky z jaderné dohody

Foto: AP, Reuters

Írán už dříve řekl, že přestane plnit postupně závazky z jaderné dohody.

Reklama

Írán podnikne další krok v omezení svých závazků plynoucích z mezinárodní jaderné dohody z roku 2015. Podle agentury Reuters to dnes bez uvedení podrobností oznámil íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Článek

Írán opakovaně uvedl, že své závazky z jaderné dohody přestane plnit postupně v několika fázích. Zároveň islámská republika pohrozila, že dohodu vypoví úplně, pokud ostatní signatáři dokumentu Írán neochrání před americkými sankcemi, které Washington zavedl poté, co loni od dohody odstoupil.

„Nyní podnikneme třetí krok ve snižování závazků (plynoucích z jaderné dohody z roku 2015),“ uvedl dnes Zaríf. „Oznámili jsme, že pokud (dohodu) nebudou zcela dodržovat ostatní, budeme ji dodržovat stejně polovičatě…“ doplnil.

Minulý měsíc Írán pohrozil, že začne obohacovat uran na 20 procent a zprovozní deaktivované centrifugy. Íránští činitelé ale zároveň oznámili, že země je připravena vypovídání jaderné dohody zastavit a dosavadní kroky zvrátit, pokud budou své závazky ostatní signatáři dodržovat.

Americký prezident Donald Trump loni oznámil, že Spojené státy od jaderné dohody s Íránem z roku 2015 odstupují a následně zavedl proti Íránu sankce. Trump si přeje vyjednat novou dohodu, která by se vztahovala i na íránský balistický program. Írán ale podepsání jiné dohody vyloučil. Ostatní signatáři dokumentu, tedy Rusko, Čína, Německo, Francie a Británie, se snaží dohodu zachovat.

Ve středu USA oznámily, že zavedly proti Zarífovi sankce. Zaríf uvedl, že žádný majetek ani zájmy ve Spojených státech nemá a v pátek se na benefiční akci nechal slyšet, že je hrdý na to, že na něj USA uvalily sankce, protože hájil práva Íránců.

Reklama

Související témata:

Doporučované