Hlavní obsah
Online

Merkelová: koronavirem se nakazí 50 milionů Němců

Foto: Profimedia.cz

Angela Merkelová v německém parlamentu.

Reklama

aktualizováno •

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v parlamentu uvedla, že se podle ní koronavirem nakazí 60 až 70 procent Němců. Mohlo by tak jít až o 50 milionů německých občanů. Informoval o tom německý deník Bild. Kancléřka také poslancům sdělila, že mají očekávat další rušení veřejných událostí.

Článek

Kvůli šíření nového typu koronaviru Rakousko v úterý zakázalo italským občanům vstup do země. Výjimku dostanou jen ti, kteří předloží lékařské potvrzení o bezinfekčnosti. Na úterní konferenci to oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz. Předseda Evropského parlamentu David Sassoli se v úterý uchýlil na dva týdny do domácí karantény v Bruselu kvůli prevenci koronaviru, navštívil totiž svoji rodnou zemi.

Itálie je ze všech evropských států nákazou zasažena nejhůře, přítomnost viru se zde za poslední týdny potvrdila u více než 9 000 lidí. Infekci nepřežilo nejméně 463 pacientů, většinou šlo o lidi ve věku nad 80 let.

„Čísla nám ukazují, že zažíváme výrazný nárůst počtu nakažených a také zesnulých lidí,“ řekl v pondělí večer italský premiér Giuseppe Conte, když oznamoval celostátní karanténu, která platí od úterý až do 3. dubna. Šedesát milionů obyvatel Itálie bude moci cestovat jen kvůli práci a zdravotním či rodinným krizím, zavřené zůstanou všechny školy a univerzity, zakázané jsou sportovní akce i veškerá shromáždění na veřejných prostranstvích.

Čínská vláda ohlásila úmrtí dalších 17 nakažených, čímž celková bilance narostla na 3 136 mrtvých. Všechny nové oběti jsou hlášeny z velkoměsta Wu-chan v provincii Chu-pej, jež je hlavním ohniskem nákazy novým koronavirem a souvisejícího onemocnění označovaného jako COVID-19.

Zároveň stále přibývají státy, které ohlašují první potvrzené případy nákazy. Nejnověji jsou to Panama, Mongolsko a Burkina Faso. Výskyt nového koronaviru už se potvrdil ve více než 100 zemích a u více než 113 000 lidí. Podle databáze agentury AFP je už infekce v součtu všech zemí spojena s úmrtím více než 4 000 lidí.

  • Testy na koronavirus budou dostupné v každém státě USA

    Americký viceprezident Mike Pence oznámil na tiskové konferenci v Bílém domě, že testy na koronavirus budou od této chvíle dostupné ve všech veřejných laboratořích v každém americkém státě. 4 miliony dalších testů podle něj budou vyrobeny tento týden.

    Na svém Twitteru o tom informoval americký novinář Mark Knoller pracující pro televizní stanici CBS.

  • Téměř 300 pasažérů v úterý opustilo loď Grand Princess

    Téměř tři stovky lidí v úterý opustily loď Grand Princess. Ta kotvila několik dní u kalifornského pobřeží. U 21 pasažérů lodi se totiž potvrdila nákaza koronavirem. Zhruba dvě třetiny z těchto pasažérů pochází z Kalifornie a zatím nemají žádné příznaky. I přesto budou umístěni ve dvoutýdenní karanténě ve vojenském zařízení v Sacramentu.

    Ostatní z doposud propuštěných jsou občané jiných amerických států. Budou proto umístěni v dalších vojenských zařízeních. Nejspíš v Texasu a Georgii. Další pasažéři by měli loď opustit v průběhů úterního a středečního dne, sdělil kapitán lodi.

  • Joe Biden také zrušil předvolební mítink v Ohiu

    Prezidentský kandidát Joe Biden oznámil v úterý, že ruší předvolební mítink v americkém městě Cleveland v Ohiu. Jeho protivník Bernie Sanders oznámil zrušení předvolebního mítinku v tomtéž městě již dříve během dnešního dne.

    Sanders zrušil účast tři hodiny před zahájením události. Další plánované akce bude jeho tým vyhodnocovat.

  • V Německu zavedli drive-thru na testování koronaviru

    V německém městě Gross-Gerau zavedli drive-thru na testování koronaviru. Jde o zařízení, do kterého přijede jedinec s podezřením na nemoc autem a po stáhnutí okénka u něj zdravotník provede příslušný test. Konkrétně je mu odebrán vzorek z úst či nosu. Test je poté zaslán do laboratoře, která po 24 hodinách oznámí výsledek. Pacient je na něj pak upozorněn telefonem.

    Zavedení nového způsobu testování má snížit riziko nákazy pro zdravotní personál. „Mimořádné časy žádají mimořádná řešení,“ uvedla k tomu ředitelka nemocnice Roxana Sauerová.

    Podobná zařízení se začínají objevovat i v dalších německých městech, také v Jižní Koreji a Velké Británii.

  • Ve Velké Británii podlehl koronaviru šestý člověk

    Ve Spojeném království dnes na koronavirus zemřel šestý člověk. Oznámily to místní zdravotnické úřady. Podle nich bylo pacientovi přes 80 let a měl předchozí zdravotní problémy. Úřady momentálně zjišťují, kde se mohl nakazit.

  • Bernie Sanders zrušil předvolební mítink v Ohiu

    Bernie Sanders v úterý prostřednictvím tiskového mluvčího oznámil, že ruší předvolební mítink pořádaný v městě Cleveland v Ohiu.

    „Kvůli obavám o zdraví a bezpečnost veřejnosti rušíme dnešní předvolební mítink v Clevelandu. Následujeme tak varování vydané místními úřady, které upozorňovaly, že pořádat akce s velkým počtem lidí není bezpečné. Senátor Sanders vyjádřil lítost, že se nebude moci setkat s občany, kteří plánovali na akci dorazit. Konání dalších plánovaných akcí budeme zhodnocovat,“ stojí v oficiálním prohlášení.

  • Bosna zakázala vstup cestujícím z koronavirem zasažených států

    Bosna a Hercegovina dnes zakázala vstup do země osobám cestujícím ze států, které jsou nejvíce zasaženy novým koronavirem. Opatření začalo platit poté, co se v zemi potvrdily další tři nákazy a počet nemocných tím vzrostl na sedm. Většina z nakažených nedávno přicestovala z Itálie, kterou epidemie postihla z evropských zemí nejvíce.

    Úřady v Sarajevu do odvolání zakázaly veškeré akce s účastí nad 300 lidí a nařídily uzavřít zdravotnické školy a fakultu. Republika srbská, která je součástí státu, mezitím nařídila uzavření všech škol a univerzit a zakázala veřejné akce od 11. do 30. března.

  • V USA je minimálně 849 potvrzených případů

    Podle posledních a oficiálních údajů od místních zdravotnických zařízení je ve Spojených státech nejméně 849 potvrzených případů nákazy koronavirem.

    Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí informovalo, že 70 případů jsou lidé přímo evakuovaní z Wu-chanu a výletních lodí Diamond Princess a Grand Princess. Zbytek nakažených je rozptýlen v 36 amerických státech. 27 lidí zatím v zemi koronaviru podlehlo.

  • První případ nákazy hlásí Jamajka

    Podle britského deníku The Huffington Post je na Jamajce první potvrzený případ nákazy koronavirem. Jedná se o ženu, která na Jamajku vycestovala z Velké Británie. Na Twitteru o tom informovala reportérka deníku.

  • Podle Merkelové bude mít koronavirus 60 až 70 procent Němců

    Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v parlamentu uvedla, že se podle ní koronavirem nakazí 60 až 70 procent Němců. Informoval o tom německý deník Bild. Kancléřka také poslancům sdělila, že mají očekávat další rušení veřejných událostí.

    Podle německých reportérů nastalo po jejím oznámení v sále naprosté ticho. V Německu je zatím přes 1400 nakažených a koronavirus si v zemi vyžádal 2 oběti.

    Foto: Profimedia.cz

    Německá kancléřka Angela Merkelová.

  • Irsko eviduje 10 nových případů koronaviru

    Irsko v úterý oznámilo 10 nových případů koronaviru. Celkový počet nakažených tak vzrostl na 34. Jde o zatím největší nárůst počtu nakažených v zemi. Testovaných dosud bylo 1784 lidí.

  • Argentina hlásí 5 nových případů koronaviru

    Argentinské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo 5 nových případů koronaviru v zemi. Celkový počet nakažených tak vzrostl na 17.

  • Slovinsko uzavře svou hranici s Itálií pro osobní dopravu

    Slovinsko plánuje uzavřít svou hranici s Itálií pro osobní dopravu. Na Twitteru to dnes oznámil slovinský premiér Marjan Šarec. Kdy přesně začne nařízení platit, ale podle Reuters zatím není jasné.

    Vláda nyní jen uvedla, že rozhodnutí vejde v platnost po splnění „technických a administrativních“ podmínek. „Neuzavřeme hranici pro nákladní dopravu, jelikož by to představovalo další ekonomické škody,“ uvedla vláda na Twitteru s tím, že se dosud ve Slovinsku potvrdilo 34 případů nákazy koronavirem.

    Slovinské ministerstvo zahraničí už dnes doporučilo návrat všem občanům země, kteří se nyní nachází v Itálii.

  • Lékař mi test na koronavirus nedoporučil, uvedl Trump

    Americký prezident Donald Trump v úterý uvedl, že mu jeho lékařem nebylo doporučeno podstoupit test na koronavirus. Přestože přišel do kontaktu s několika zákonodárci, kteří byli nákaze vystaveni.

    „Je to něco, co bych podstoupil, ale můj lékař, skvělý a talentovaný muž, mi sdělil, že to není potřeba,“ sdělil prezident. Podle svých slov se cítí velice dobře.

    V posledních dnech oznámilo nejméně 5 členů amerického Kongresu, že setrvají v domácí karanténě poté, co přišli do kontaktu s jedincem, u kterého se později potvrdil koronavirus. Mezi nimi jsou i politici, se kterými přišel prezident do kontaktu. Doug Collins, s nímž si Trump potřásl rukou, a Matt Gaetz, který jel prezidentovou limuzínou a letěl s ním v jeho letadle.

    Foto: Profimedia.cz

    Americký prezident Donald Trump.

  • Jordánsko zakázalo vstup z Izraele a Západního břehu

    Jordánsko dnes s cílem chránit se před koronavirem uzavřelo své hraniční přechody s Izraelem, Izraelem okupovaným Západním břehem Jordánu, své přístavy využívané k importu z Egypta a zároveň zakázalo soukromou silniční dopravu z Iráku. S odvoláním na dnešní sdělení jordánského ministra zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters.

    Jordánsko už dříve tento měsíc oznámilo, že se první případ nákazy koronavirem v zemi potvrdil u muže, který přiletěl z Itálie. Žádný další případ úřady od té doby nehlásily.

  • Předseda Evropské rady vyzval země EU ke společnému boji s koronavirem

    Země Evropské unie by měly co nejvíce koordinovat postup proti šíření nového koronaviru a společně řešit i očekávané ekonomické dopady. Prohlásil to dnes předseda Evropské rady Charles Michel na úvod telekonference s prezidenty a premiéry unijních států. Česko zastupuje premiér Andrej Babiš.

    Michel svolal „telesummit“ poté, co se virus způsobující nemoc COVID-19 tento týden rozšířil do všech unijních států a Itálie vyhlásila karanténu na celém území státu.

    „Chci vyjádřit účast všem lidem zasaženým touto nemocí, ale zvláště Itálii… kde opatření vyžadují od Italů velké osobní oběti,“ prohlásil na úvod summitu Michel. Lídry vyzval k hledání možností spolupráce jak v boji proti šíření samotného viru, tak ve zmírňování jeho hospodářských dopadů.

  • Německá a italská ekonomika kvůli koronaviru zpomalují

    Německá ekonomika letos, poprvé od finanční krize v roce 2009, klesne. Uvedl to dnes šéfekonom Deutsche Bank Stefan Schneider, který pokles připisuje šíření koranaviru. Předpokládá, že se německý hrubý domácí produkt sníží o 0,2 procenta. Loni vykázal hrubý domácí produkt největšího evropského hospodářství růst o 0,6 procenta.

    Vlivem mimořádných opatření italských úřadů při potírání nákazy se snížil objem italského hospodářství o deset až 15 procent, uvedl dnes ekonom Lorenzo Codogno ze společnosti LC Macro Advisors.

  • Úmrtnost vzrostla v Itálii o 36 procent

    Počet obětí koronaviru vzrostl v Itálii z původních 168 obětí na 631. Jde o 36procentní nárůst. Počet nakažených pak vzrostl z původních 9172 případů na 10 149.

  • Počet obětí mimo území Číny překročil 1000

    Počet obětí mimo území Číny překročil 1000. Na svém Twitteru to uvedla agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy