Hlavní obsah

Izrael truchlí za oběti páteční tragédie. Vyšetřování mezitím pokračuje

Foto: Profimedia.cz

Izrael drží den smutku za 45 obětí tlačenice při náboženském shromáždění.

Reklama

Izrael drží den smutku za 45 lidí, kteří zemřeli při tlačenici během shromáždění příslušníků ortodoxní židovské komunity na hoře Meron. V zemi aktuálně probíhá vyšetřování, zkoumá se například, zda nepochybila policie.

Článek

Vlajky na půl žerdi, zrušené jednání vlády, odložené kulturní i sportovní akce. Izrael se v neděli zastavil, památku 45 lidí si připomínají i politické špičky země. „Bejt ha-nasi (sídlo izraelského prezidenta) si připomíná 45 lidí, kteří ztratili své životy během katastrofy v Har Meron. Ať odpočívají v pokoji,“ napsala na svém twitterovém účtu izraelská hlava státu Reuven Rivlin. V souladu s židovskou tradicí se se smutečními obřady neotálelo a více než dvě desítky obětí byly po ukončení identifikace přes noc pohřbeny.

Mezi oběťmi byla nejméně desítka dětí a mladistvých, během tlačenice také zemřelo nejméně deset zahraničních občanů. Podle deníku The Times of Israel mělo jít o šest Američanů, jednoho britského a argentinského občana a dva Kanaďany. V neděli ráno forenzní institut Abu Kabir v Tel Avivu uvedl, že dokončil identifikaci všech 45 těl. Nejméně 20 lidí zůstává v nemocnicích, řada z nich v kritickém nebo vážném stavu.

Tlačenice nastala po půlnoci při oslavách svátku Lag ba-omer, při němž věřící zapalují vatry a pořádají poutě k hrobu mystika Šimona bar Jochaje, který žil ve 2. století. Poutí se obvykle účastní tisíce lidí, kteří se na místě modlí, tančí a zpívají. V noci na pátek se u úpatí hory Meron nedaleko libanonských hranic sešlo až na 100 000 věřících.

Svědci hovoří o hromadě těl, včetně několika dětí, v přeplněném průchodu s kovovým a kluzkým povrchem. Na jeho konci, kde se nacházely schody, pak lidé podle svědků začali přes sebe padat. Řada lidí v průchodu zakopla. „Je tam hliníková podlaha, pak schody a nakonec zátaras,“ popsal místo záchranář Eil Pollack. „Byla to smrtelná past,“ dodal.

Podle deníku The New York Times ale izraelské úřady, především pak izraelský nejvyšší kontrolní úřad, opakovaně upozorňovaly na rizika ohledně pořádání této masové události. Objevují se otázky, zda vláda a policie neupustily od regulace davu kvůli obavám z reakce ultraortodoxních rabínů a politiků.

„Musí se to důkladně vyšetřit,“ řekl v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Kan ministr kultury Hili Tropper. „Toto hrozné neštěstí pomůže každému pochopit, že stát by měl pravidla určovat na všech místech,“ dodal. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že vyšetřovatelé ověří, zda nepochybila policie.

Izraelský ministr vnitřní bezpečnosti Amir Ohana v sobotu večer řekl, že za událost nese odpovědnost, ale dodal, že „odpovědnost neznamená vinu“. Ohana, pod kterého spadá policie, čelil kritice za to, že po katastrofě dlouho mlčel. Ve svém příspěvku na Facebooku Ohana napsal, že má v plánu čelit otázkám veřejnosti, jakmile budou všechny oběti pohřbeny. „Jsem připraven čelit jakémukoli přezkoumání a odpovědět na jakoukoli otázku,“ napsal Ohana.

Předseda izraelského parlamentu Jariv Levin oznámil, že v pondělí se v Knesetu koná zvláštní zasedání, na které bude pozváno všech 120 zákonodárců, aby se k tragédii vyjádřili, informuje server The Jerusalem Post. První hodina vyučování v izraelských školách se pak bude podle deníků věnovat právě diskuzi o páteční tragédii.

Izraelská vláda v minulosti vyhlásila národní den smutku například po atentátu na premiéra Jicchaka Rabina, smrti prezidentů Jicchaka Ben Cviho a Šimona Perese nebo atentátu na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. Stejně tak se vláda k tomuto kroku rozhodla po havárii armádního vrtulníku v roce 1997, při kterém zemřelo 73 příslušníků izraelských ozbrojených sil, po teroristickém útoku na Spojené státy 11. září 2001 nebo po neštěstí letu Siberia Airlines 1812 v roce 2001, při kterém zahynulo 78 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované